ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ:Σύλλογος

1995: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Πετροκεφάλι 1993-95… Κάθε καλοκαίρι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο Γιάννης του Γιατρού, πολλοί φίλοι που βρισκόμασταν στο χωριό με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπών, μέσα στα άλλα ευχάριστα, εκφράζαμε την επιθυμία για τη δημιουργία ενός συλλόγου Πετροκεφαλιανών στην Αττική, μιάς και πολύ μικρότερα χωριά της περιοχής είχαν ένα τέτοιο συνδετικό κρίκο. Οι περισσότεροι εναποθέσανε τις ελπίδες τους σε εμένα, και για τις απαραίτητες διαδικασίες, αλλά και την αφύπνιση των χωριανών και το συντονισμό τους για την συμμετοχή και συμπαράσταση σε μιά τέτοια προσπάθεια.

Βλέποντας το πρόσφατο επίσημο site του ΞΩΠΑΤΕΡΑ, ένα σύγχρονο εμπορικό κατασκεύασμα με στόχο το «κέρδος» και ότι αυτό σημαίνει, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη δική μου άποψη από αυτήν εδώ την σελίδα

Θάταν 1996. Μετά από αρκετές προσπάθειες είχα μαζέψει διευθύνσεις, τηλέφωνα και είχα επικοινωνήσει με εκατοντάδες χωριανούς, ως επί το πλείστον άγνωστους σε εμένα. Αυτοσυστηνόμενος λοιπόν, ενημέρωσα για την προσπάθειά μας όποιον μπόρεσα να εντοπίσω, ενώ οι περισσότερο γνωστοί μου βρέθηκαν από νωρίς δίπλα μου, όπως θα δείτε στα κείμενα που ακολουθούν.

Εντόπισα στον υπολογιστή μου ένα από τα πιό παλιά αρχεία-επιστολές που είχα αποστείλει, για το ξεκίνημα του Συλλόγου. Η επιστολή απευθυνόταν αρχικά στα πρώτα λίγα μέλη της άτυπης επιτροπής που είχαμε συστήσει, αλλά και σε κάθε χωριανό που μπορούσαμε να εντοπίσουμε.

ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΑΘΗΝΑ 3/6/1996

ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙΑΝΩΝ Ο “ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ”

Αγαπητοί συγχωριανοί Αττικής

Με την παρούσα πρόταση-κίνηση ελπίζουμε να προσφέρουμε στην αδελφότητα των απανταχού Πετροκεφαλιανών, αλλά ειδικότερα της Αττικής, ένα έργο Πνευματικού περιεχομένου, που το έχει ανάγκη ο καθένας μας, αλλά και πρακτικού στόχου αλληλογνωριμίας και επικοινωνίας, τόσο γιά εμάς τους ίδιους, όσο και κυρίως στα παιδιά μας. Όσο και να μην μπορούμε ή δεν θέλουμε να κατανοήσουμε την νεολαία, τα ίδια τα παιδιά μας, σε σχέση με την κοινωνική και επικοινωνιακή συμπεριφορά της, η πραγματικότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη. Τα παιδιά μας, πρώτη ή δεύτερη γενιά στην Αττική, μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς γεωγραφικά και κοινωνικά ερίσματα, όπως εμείς τα βιώσαμε στα νιάτα μας. Έτσι, αυτά δεν έχουν σημεία αναφοράς το παρκάκι, τη μονοκατοικία της γωνίας, την άγνωστη οικογένεια με τα ένα-δυό ομήλικα παιδάκια που φευγαλέα τα εντυπωσίασε, και τόσα άλλα. Όλα αυτά βέβαια γιατί ο σύγχρονος πολιτισμός της μεγαλούπολης επιβάλει να γκρεμίζεται η μονοκατοικία, να μετακινούνται οι ανθρωποι από τη μιά γειτονιά στην άλλη, να γίνεται η αλάνα γκαράζ και τόσα άλλα. Ακόμα και οικογενειακοί δεσμοί, ανάμεσα σε εξαδέλφια ή ακόμα και αδέλφια φθάνουν να υποτονίζονται στην Αττική από δυσκολίες επικοινωνίας και να αντικαθίστανται από κατά κανόνα εφήμερες αλλά σίγουρα αναγκαίες επαφές με άτομα του εκάστοτε κοινωνικού περίγυρου.

Μοντέλα της σύγχρονης εποχής για τα παιδιά μας είναι κατά μεγάλο μέρος εισαγόμενα με τη μορφή τηλεοπτικών αστέρων, αφρικάνικης και νέγρικης μουσικής των σκλάβων, και κυρίων κατασκευασμάτων του διεθνούς εμπορίου, που κατά κανένα τρόπο δεν απευθύνεται στην ψυχή, αλλά στο πορτοφόλι τους. Διαμορφώνεται λοιπόν σταδιακά ένα νέο είδος ανθρώπων- καταναλωτών της σύγχρονης εμπορευματοποιημένης κουλτούρας- και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άλλοι παρά τα ίδια μας τα παιδιά. Το γεγονός αυτό μετά από κάποιες αλλαγές και αντικαταστάσεις των χαμένων φίλων και γνωστών οδηγεί σε κοινωνικό απομονωτισμό και αντικοινωνική συμπεριφορά. Διαμορφώνεται τελικά στα παιδιά μας μια νέα αντίληψη της κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων, που ναι μεν κακοφαίνεται σ’ εμάς τους παλαιότερους, δεν πρέπει όμως να ξενίζει γιατί δεν είναι ανεξήγητη, μάλλον θα έλεγα ότι είναι αναμενόμενη.

Ακόμα και σε παλαιότερες ηλικίες, που οι ανάγκη επικοινωνίας με τις ρίζες τους είναι ζωντανές, βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις να έχουν παραδώσει τα όπλα και να αρνούνται να προστρέξουν στη στήριξη-αναβίωση της επικοινωνίας με τις παραδόσεις και τα έθιμά τους, δίδοντας μια εικόνα αριβισμού αδιαφορίας ή και εσωστρέφειας. Ίσως άνθρωποι που επί χρόνια σφετερίζονται για τον εαυτό τους την πνευματική ηγεσία μιας μικρής κοινωνίας, για να θεωρηθούν πραγματικοί πνευματικοί ηγέτες θα έπρεπε να είναι πρωτοπόροι στην όλη προσπάθεια αντιστροφής, ανάσχεσης ή έστω τροποποιητικής παρέμβασης στον ποταμό των παραπάνω φθοροποιών επιδράσεων στη σύγχρονη κοινωνία μας. Δεν θα ήθελα η λέξη “φθοροποιός” να ερμηνευθεί απλά σαν άρνηση της προόδου και της εξέλιξης , πνευματικής ή τεχνολογικής, αν όμως εμβαθύνει κανείς στους μηχανισμούς και την προώθηση της νέας κουλτούρας από τα διάφορα κέντρα, βλέπουμε ότι στο πλείστο των περιπτώσεων εμπλέκονται μηχανισμοί εμπορίας και πολύ ολιγότερο δημιουργικές πνευματικές παρουσιάσεις. Αντίθετα, ξενίζει και εντυπωσιάζει πολλές φορές η διακαής επιθυμία απλών ανθρώπων γιά την συλλογική επικοινωνία, και κάθε είδους βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Τούτο δεν είναι τελικά παρά η επιβεβαίωση ότι το πνευματικό δυναμικό ενός τόπου δεν είναι μόνο η εκπαίδευση αλλά η παιδεία και τα πιστεύω στην πατρίδα στην οικογένεια και κυρίως στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.

Μέσα στους παραπάνω προβληματισμούς θεωρείται αναγκαίο να δόσουμε στα παιδιά μας μιά πατρίδα, ένα τόπο που να πονούν και να αγαπούν, ένα τόπο που να τον νοιάζονται και που να σκέφτονται το μέλλον και την πορεία του. Η έλλειψη πατριωτισμού που σιγά-σιγά τείνει να επιβληθεί με προώθηση διεθνιστικών ιδεών καταντά να είναι επιζήμια ή και ολέθρια γιά την ίδια μας την ύπαρξη, όταν μάλιστα κάποιοι τεχνηέντως συγχέουν τις πανανθρώπινες με τις διεθνιστικές απόψεις. Βέβαια όλοι μας οφείλουμε να στηρίζουμε τα πανανθρώπινα ιδανικά, άλλωστε η ελληνοχριστιανική φιλοσοφία αποτελεί και το θεμέλιο λίθο των πανανθρώπινων αξιών, δεν πρέπει όμωςνα τα εγκαταλείψουμε εμείς οι πρωτεργάτες αυτών των ιδανικών τις ρίζες και τις αξίες αυτών των ιδανικών που εκπηγάζουν από αιώνες ελληνικής παράδοσης, χάριν ενός λαμπρού περιτυλίγματος διεθνιστικών τάσεων αλλοτρίωσης και αφελληνισμού.

Ο άνθρωπος έχοντας αναμφισβήτητα και την υλική του υπόσταση βιώνει το κάθε τι μέσα και από τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Ένα παιδί που δεν έζησε σε μιά οικογένεια λεμε όλοι ότι είναι ένα προβληματικό παιδί και κατά κανόνα είναι δύσκολο να αποτελέσει ένα σωστό δημιουργό μιάς νέας οικογένειας. Γιατί λοιπόν ένα παιδί που δεν έχει ένα χειροπιαστό παράδειγμα πατρίδας, ένα χωριό, ένα κήπο, ένα δρομάκο, ένα δένδρο ή ένα λόφο και μιά πηγή, να έχει την ίδια αντίληψη γιά την πατρίδα που έχουμε και εμείς; Μήπως έτσι όμως εξηγούνται τελικά μερικά πράγματα, όπως το γεγονός ότι τα παιδιά μας δεν ενθουσιάζονται να υπηρετήσουν την πατρίδα δια μέσου της στρατιωτικής θητείας, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν σκέφτονται ότι η θέση που κάθονται είναι θέση που υπηρετεί την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο, ο αγρότης που αδιάφορα δηλητηριάζει τον καταναλωτικό πληθυσμό με κατάχρηση των φυτοφαρμάκων στα προϊόντα του και τόσα άλλα, αποτελούν τελικά όψεις του ίδιου νομίσματος, νομίσματος βέβαια που μας πληρώνει η ίδια η ζωή, από τη στιγμή που τείνουμε να εγκαταλείψουμε κάποιους βασικούς κανόνες σκέψης και συμπεριφοράς, που κατά κανένα τρόπο δεν αντικρούονται με την πραγματική πρόοδο και ανάπτυξη του σύγχρονου ανθρώπου.

Με οδηγό τις παραπάνω σκέψεις και προσωπικές μου απόψεις θα ήθελα να σας, ενημερώσω ότι συμμετέχω και θα συμμετέχω ολόψυχα, αλλά, και το σπουδαιότερο και δια της παρουσίας μου σε κάθε προγραμματιζόμενη εκδήλωση που θα έχει στόχο την πραγμάτωση τωνστόχων του συλλόγου.

Σε επίπεδο πρακτικής δουλειάς και δημιουργίας, θα ήθελα να σας προτείνω κάποια θέματα δράσης, σε προσεχή μου γραπτή επικοινωνία προς συζήτηση και έγκριση, μιά και οι στόχοι του συλλόγου οφείλουν να υπηρετούνται μέσα από τις σωστές επωφελείς και βέβαια εφαρμόσιμες και πραγματοποιήσιμες ιδέες και προτάσεις των μελών του.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευόδωση των προσπαθειών όλων σας, όλων μας.

Α. Μπαμπιονιτάκης

τηλ 6658572

ΣΣ: Εγράφη την εορτή Αγ Πνεύματος 3/6/1996

Παραθέτω παρακάτω το πρώτο Καταστατικό του Συλλόγου ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ , όπως το κατέθεσα και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο. Στο ίδο έγγραφο του 1997 φαίνεται και το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και τα Ιδρυτικά Μέλη που το υπέγραψααν.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Του Συλλόγου με Έδρα την Αθήνα, που φέρει τό όνομα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙΑΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ << Ο ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ>>.

ΣΥΣΤΑΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ – ΣΦΡΑΓΙΔΑ.

ΑΡΘΡΟ 1ο

Ιδρύεται στην Αθήνα σήμερον Σύλλογος με την ονομασία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙΑΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ << Ο ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ>> με Έδρα την πόλη των Αθηνών, με Διεύθυνση Λευκαδος 25 Γλ Νερά ΤΚ 153 44. Έχει σφραγίδα, που κυκλικά αναγράφει τον πλήρη τίτλο του Συλλόγου, στο κέντρο δε οριζόντια σε δυό σειρές τις λέξεις <<ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ>>.

ΣΚΟΠΟΙ

ΑΡΘΡΟ 2ο

Πρωταρχικός σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη των ευκαιριών επικοινωνίας των μελών του . Παράλληλος σκοπός, που όμως προϋποθέτει τη δυνατότητα επικοινωνίας, είναι η διατήρηση της αγάπης γιά την πατρίδα, βασική όμως προϋπόθεση τούτου γιά τα μέλη του Συλλόγου μας είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μας, το χωριό μας.Ένας βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη μας, σε όλες τους τις δυνατές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Εκτός λοιπόν από την εθιμοτυπική περιστασιακή επικοινωνία, στοχεύουμε και στην κατά το δυνατόν κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή και επαγγελματική συνεργασία και συναντίληψη των μελών μας, την αλληλοβοήθεια και στήριξη των εχόντων ανάγκη συντοπιτών μας.
Πιστεύουμε ότι η έντονη, πλην ετεροβαρής ανάπτυξη των τελευταίων πενήντα χρόνων της κοινωνίας μας (γρήγορη βελτίωση των ευκαιριών και του επιπέδου ζωής στις πόλεις αλλά καθυστέρηση της ανάπτυξης στην ύπαιθρο), μας οδήγησε σε εσωτερική μετανάστευση, με αποτέλεσμα, πέραν των όποιων επωφελών συνεπειών, να έχει άσχημες συνέπειες στην κοινωνική μας ζωή, την παράδοση και τα ήθη και έθιμά μας. Η διατήρηση της φιλίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και των παραδόσεων βρίσκουν πολύ λίγο πρόσφορο έδαφος στη δομή της πόλης. Θεωρούμε λοιπόν τους εαυτούς μας συνειδητά θύματα αυτής της διαστρευλωμένης ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύουμε να κληρονομήσουμε στους απογόνους μας μιά αντίληψη της κοινωνίας στο πρότυπο των μεγαλουπόλεων, που δεν τιμά τον πολιτισμό του σύγχρονου ανθρώπου, υπολείπεται δε δραματικά της κοινωνίας που κληροδότησαν σε εμάς οι δικοί μας πρόγονοι. Σκοπός μα ς λοιπόν είναι και η καλλιέργεια της αγάπης των παιδιών μας προς την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών τους και η συνέχιση των παραδόσεων και πιστεύω μας. Επισημαίνοντας τέλος τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής στο χωριό μας, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιά τούτο, θέτουμε σαν ειδικότερους στόχους μας:
Να συνδράμουμε , ώστε να μην ατονίσουν τα ήθη, έθιμα παραδόσεις στην κοινωνία του χωριού.Η ανάπτυξη του χωριού να σεβασθεί το περιβάλον και τις ανθρώπινες ανάγκες επικοινωνίας, ώστε να μην γίνει και εκεί μιά τεχνοκρατικού τύπου στρευλωμένη ανάπτυξη. Σίγουρα σαν κάτοικοι των σύγχρονων πόλεων, τα μέλη μας έχουν πικρή εμπειρία αυτής της διαστρευλωμένης ανάπτυξης, η δε πείρα μας μπορεί να αποβεί πολύτιμος οδηγός.
Να συνδέσουμε τους νέους μας με όλη τη δομή του χωριού, ήθη έθιμα, παραδόσεις, φιλίες και όποιες άλλες δυνατότητες,ακόμα και επαγγελματικού ή οικιστικού τύπου.
Να βοηθήσουμε στη διατήρηση των φυσικών καλονών και τοπίων της ευρύτερης περιοχής σε συνεργασία με τους φορείς των ομόρων χωριών, καθόσον πολλές φορές η ιδιοτελής αντίληψη γιά την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη οδηγεί σε καταστοροφικές περιβαλοντολογικές παρεμβάσεις, από ντόπιους και ξένους.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Γιά την επίτευξη των στόχων του Συλλόγου προγραμματίζοναι οι παρακάτω αναφερόμενοι άξονες δραστηριότητων:

ΑΡΘΡΟ 3ο

Οργάνωση εκδηλώσεων επικοινωνίας, με την ευκαιρία διαφόρων σημαντικών γεγονότων, τοπικού, εθνικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα.Συμμετοχή σε εκδηλώσεις – συναντήσεις που οργανώνονται από ομοειδή σωματεία.Δημιουργία σταθερών συνδέσμων επικοινωνίας με το Πετροκεφάλι, τόσο με τις τοπικές Αρχές, όσο και με επιλεγμένα από το Σύλλογο άτομα.Επιδίωξη έκδοσης ενημερωτικού εντύπου, διά την επικοινωνία των απανταχού Πετροκεφαλιανών, γιά την καλλιέργεια κοινών ενδιαφερόντων και αντιλήψεων, καθώς και την καταγραφή σημαντικών γιά την αδελφότητα συμβάντων.Επιδίωξη εξασφάλισης γραμματιακής υποδομής (Γραφείο, τηλέφωνο, αρχείο, βιβλιοθήκη) που θα αποτελέσουν κόμβο επικοινωνίας και συντονισμού των εργασιών του Συλλόγου.Επιδίωξη καλλιέργειας και επαφών με τις Δημόσιες Αρχές, στο μέτρο που αυτές προάγουν τους σκοπούς του Συλλόγου.
Ρητά απορίπτεται η εκ μέρους των μελών παντός είδους πολιτική-κοματική και θρησκευτική αντιπαράθεση ή προσυλιτισμός ατόμων, εντός των ορίων που η ιδιότητα του μέλους επιτρέπει να εκφράζεται ή και να ενεργεί.
Ρητά όρίζεται ότι σε κάθε εκδήλωση του Συλλόγου οφείλουμε να καλλιεργούμε τα στοιχεία εκείνα που μας ενώνουν σαν Πετροκεφαλιανούς, απορίπτοντας κάθε τι, θεμιτό ίσως, αλλά που μας χωρίζει σαν πολίτες.

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΑΡΘΡΟ 4ο

Τα μέλη του Συλλόγου διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Τακτικά, Έκτακτα και Επίτιμα. Ειδική κατηγορία αποτελούν τα μέλη της Νεολαίας.

Α.ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Τακτικό μέλος του Συλλόγου μπορεί να εγγραφεί κάθε πολίτης ηλικίας 18 ετών που διαμένει στο λεκανοπέδιο Αττικής και επί πλέον συμπληρώνει μία τουλάχιστον από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 1. Φέρεται εγγεγραμμένος στο Δημοτολόγιο Πετροκεφαλίου Ηρακλείου.
 2. Ένας τουλάχιστον των γονέων του ή πάππων του φέρεται εγγεγραμμένος στο Δημοτολόγιο Πετροκεφαλίου .
 3. Είναι νόμιμος σύζυγος ή υπήρξε τουλάχιστον επί διετία νόμιμος σύζυγος ατόμου που έχει μία τουλάχιστον από τις ισδιότητες 1 και 2 της παρρούσης παραγράφου.

Β.ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΛΗ
Έκτακτο μέλος του Συλλόγου δύναται να γίγει κάθε πολίτης που ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
 • Διαμένει μεν εκτός Πετροκεφαλίου και εκτός Αττικής, τηρεί όμως α) μία τουλάχιστον των προϋποθέσεων των τακτικών μελών όσον αφορά την καταγωγή και β) εκδηλώνει ενδιαφέρον γιά τους σκοπούς του Συλλόγου. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΔΣ.
 • Άτομα που διαμένουν στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου και είναι Δημότες του, ασκούν δε στην Κοινότητα ή στη μείζονα ζώνη της κοινότητας [Επαρχία Καινουργίου] το λειτούργημα του Προέδρου της Κοινότητας,Ιερέα, Διδασκάλου, καθηγητή ΜΕ, Γραμματέα της Κοινότητας, Προϊστάμενου Κοινωφελών υπηρεσιών ή Πολιτιστικών Συλλόγων.
 • Τρία μέλη Δημότες-κάτοικοι Πετροκεφαλίου διετούς θητείας, με εκλέκτορες τους είς την προηγούμενη παράγραφο αναγραφόμενους, που συνιστούν τη Τοπική Αντιπροσωπεία Πετροκεφαλίου (ΤΑΠ), λειτουργικό σύνδεσμο του Συλλόγου με το χωριό.
 • Τα Έκτακτα μέλη των παραγράφων 2 και 3 ανωτέρω διατηρούν επί 30 μήνες την ιδιότητα του έκτακτου μέλους, μετά την απώλεια της ιδιότητας θέσεως που τους την απέδοσε.

Γ.ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ

Αναγορεύονται Επίτιμα μέλη του Συλλόγου πολίτες που η συνολική τους συμπεριφορά επιβάλει ηθική αναγνώριση και τιμή εκ μέρους της αδελφότητας των Πετροκεφαλιανών. Η αναγόρευση ατόμου σε Επίτιμο Μέλος οφείλει να γίνει αιτιολογημένα, αλλά και σε πανυγηρική τελετή εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δ.ΜΕΛΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Αποτελούν οργανωνένο τμήμα νέων ηλικίας 10-30 ετών, απογόνων των τακτικών μελών, η δε ιδιότητα του μέλους στην κατηγορία αυτή δεν αντίκειται στην ιδιότητα του τακτικού μέλους.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

ΑΡΘΡΟ 5ο

 • Τακτικά μέλη εγγράφονται-διαγράφονται μετά από αίτησή τους στο ΔΣ, αμφότερες δε οι αιτήσεις γίνονται υποχρεωτικά δεκτές, εκτός της περίπτωσης που γιά την εγγραφή απαιτείταιι έγκριση της ΓΣ.
 • Τα έκτακτα μέλη εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς των. Τα διαμένοντα στο Πετροκεφάλι άτομα αποδέχονται με ενυπόγραφη επιστολή τους, ατομική ή ομαδική, την αναγόρευσή τους σε έκτακτα μέλη.
 • Τα μέλη νεολαίας εγγράφονται μετά από αίτησή τους στο ΔΣ.
 • Τα επίτιμα μέλη αναγορεύονται μετά από έγγραφη αποδοχή του τίτλου.
 • Εγγραφή ή επανεγγραφή γίνεται όλες τις ημέρες του χρόνου, οπότε το μέλος καθίσταται αυτόματα εκλέγον ενώ γιά το δικαίωμα εκλογιμότητας απαιτείται να έχει προηγηθεί η εγγραφή και υποβολή της υποψηφιότητας, σε συμφωνίαμε σχετική απόφαση του ΔΣ.
 • Διαγραφή των μελών γίνεται αυτόματα με απόφαση του ΔΣ, εάν αλλάξουν οι προϋποθέσεις που ορίζονται γιά να είναι κάποιος μέλος.
 • Διαγραφή γίνεται γιά κάθε μέλος που η συνολική του συμπεριφορά δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του Συλλόγου, με απόφαση του ΔΣ. Η διαγραφή είναι προσωρινή μέχρι την πρώτη προσεχή ΓΣ, της οποίας αποτελεί πρώτο διαδικαστικό θέμα υπποχρεωτικά.
 • Κάθε μέλος που έχει καταστεί ανενεργό, είτε διότι δεν τηρεί πλέον τις προϋποθέσεις του μέλους, είτε δεν καλύπτει δυό συνεχείς ετήσιες συνδρομές, διαγράφεται κατά την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του νέου ΔΣ, της οποίας αποτελεί υποχρεωτικά θέμα (εκκαθάριση μητρώου). Σε περίπτωση όμως που καταβάλλει τις οφειλόμενες συνδρομές επανεγγράφεται αυτοδικαίως.
 • Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλοι όσοι είναι μέλη του Συλλόγου, τουλάχιστον ένα μήνα προ των εκλογών ανάδειξης του ΔΣ, εκτός αν άλλως αποφασίσει η ΓΣ
ΑΡΘΡΟ 6ο

1. Κάθε μέλος δικαιούται να παρίσταται στις συνεδριάσεις του ΔΣ και της ΓΣ, όπου δικαιούται να λαμβάνει το λόγο και να εκθέτει τις απόψεις του.
2. Κάθε μέλος δικαιούται να ελέγχει τα βιβλία και τα πρακτικά των συνεδριάσεων, σε οριζόμενη ημερομηνία.
3. Κάθε μέλος άνω των 18 ετών δικαιούται να εκλέγει τα όργανα της Διοικήσεως, εφόσον δε τηρεί τις προϋποθέσεις, να εκλέγεται σε αυτά.
4. Κάθε μέλος της νεολαίας έχει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται στην τριμελή της διοίκηση.
5. Ασυμβίβασστο υπάρχει μόνον μεταξύ των διπλών θέσεων της ελεκτικής επιτροπής και του ΔΣ.
ΑΡΘΡΟ 7ο
Τα μέλη του Συλλόγου υποχρεούνται σε ταμειακή τακτοποίηση, σύμφωνα με τα κάτωθι:
1. Απλά μέλη οφείλουν να καταβάλουν το ετήσιο ποσό συνδρομής, που ορίζεται σε 2500 δραχμές. Κατά την πρώτη εγγγραφή καταβάλεται επί πλέον 30% της ετήσιας συνδρομής. Το ποσό της ετήσιας συνδρομής καθορίζεται με πρότση του ΔΣ και απόφαση της ΓΣ.
2. Τα έκτακτα μέλη καταβάλουν την ετήσια συνδρομή.
3. Τα επίτιμα μέλη είναι αυτοδικαίως οικονομικά τακτοποιημένα.
4. Μέλη νεολαίας και και απλά μέλη, κάτω των 30 ετών καταβάλουν το 1/3 της ετήσιας συνδρομής.

5. Μέλη που θέτουν υποψηφιότητα γιά τις θέσεις του ΔΣ καταβάλουν παράλληλα και το ποσό τριών ετησίων συνδρομών, σαν εκλογικό τέλος.
6. Καθιερώνεται ο θεσμός των προσφορών-δωρεών, που υποχρεωτικά και διά το τρέχον διοικητικό έτος της θητείας του ΔΣ, αναγράφονται και αναρτώνται, με ευθύνη του Ταμία , σε καλαίσθητο πλαίσιο σε κάθε εκδήλωση του Συλλόγου, εφόσον το ποσό της δωρεάς υπερβαίνει το πενταπλάσιο της ετήσιας συνδρομής. Εφόσον δε κοινοποιείται ο λόγος της προσφοράς αναγράφεται παραπλεύρως ( π.χ. είς μνήμην, ευχαριστήρια, ευχετήρια κλπ)
7. Προσφορές-δωρεές ειδών κοστολογούνται και αξιολογούνται από το ΔΣ, τελούν δε υπό την έγκρισή του, όσον αφορά την αποδοχή τους.
8. Κάθε ενέργεια μέλους σχετικά με το Σύλλογο, ειδικά δε των ασκούντων τη Διοίκηση του Συλλόγου, καθίστανται άκυρες, εφόσον δεν έχουν εκπληρωθεί οι προς το Σύλλογο οικονομικές τους υποχρεώσεις, μέλη δε των οργάνων Διοικήσεως εκπίπτουν της όποιας Διοικητικής τους θέσης αυτομάτως, διά το αυτό παράπτωμα.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΡΘΡΟ 8ο

Τα όργανα της διοίκησης του Συλλόγου συγκροτούνται όπως κατωτέρω:
Επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ).
Γενική Συνέλευση (ΓΣ).
Τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή (ΤΕΕ).
Πενταμελής Ομάδα Τοπικών Αντιπροσώπων (ΟΤΑ).
Τριμελής Αντιπροσωπεία Πετροκεφαλίου (ΤΑΠ).

Τριμελής Οργάνωση Νέων (ΤΟΝ)

Α. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΡΘΡΟ 9ο

Το ΔΣ είναι είναι διοικητικό όργανο του Συλλόγου. Κύριο έργο του είναι να υλοποιεί τις αποφάσεις της ΓΣ με γνώμονα τις επιθυμίες των μελών του Συλλόγου, σεβόμενο τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού.
Το ΔΣ συνεδριάζει τακτικά μιά φορά ανά δίμηνο με ευθύνη του Προέδρου, σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ γίνεται εφόσον κρίνει τούτο ο Πρόεδρος, μιά τουλάχιστον εβδομάδα μετά την ειδοποίηση των μελών του. Υποχρεωτικά επίσης συγκαλείται το ΔΣ, 15-21 ημέρες μετά αίτηση τριών τουλάχιστον μελών του, της αιτήσεως νομίμως επικυρουμένης ως προς το γνήσιο της υπογραφής και την ημερομηνία. Η αναγγελία του εκτάκτου ΔΣ ανακοινώνεται στον Πρόεδρο διά του συστήματος πάγιας ενημέρωσης. Αδράνεια και τούτου, παρακάμπτεται διά ενεργοποιήσεως του μηχανισμού της έκτακτης ΓΣ.
Το ΔΣ υλοποιεί τις αποφάσεις των ΓΣ, συγκαλεί αυτές, και εκτελεί τις αποφάσεις τους. Επίσης έχει την διαχειριστική ευθύνη της περιουσίας του Συλλόγου, καθώς και τη ευθύνη της σύννομης δράσης του και των εκδηλώσεών του.
Το ΔΣ αποτελείται από επτά μέλη τακτικά (ένας Πρόεδρος, ένας Αντιπρόεδρος, ένας Γ. Γραμματέας, ένας Ταμίας και τρείς Σύμβουλοι). Όλα τα μέλη εκλέγονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα περί Εκλογοαπολογιστικής ΓΣ (αρθρο 14ο Β2).
Εντός 15ημέρου από την εκλογή τους, τα μέλη συνέρχονται σε Σώμα και διά μυστικής ψηφοφορίας εκλέγουν τον Πρόεδρο, και τα λοιπά μέλη του ΔΣ. Καθορίζεται επίσης η σειρά αναπλήρωσης των καθοιονδήποτε τρόπο εξερχομένων του ΔΣ μελών, σύμφωνα με τον αριθμό των ψήφων κατά την εκλογήν ανάδειξής των. Σε περίπτωση ισοψηφίαςδιαιρείται ο χρόνος σε ίσα μέρη και καλύπτεται η θέση κατ΄αλφαβητική σειρά γιά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Της ετήσιας ΓΣ έπεται η επανεκλογή των οργάνων του ΔΣ διά μεταξύ τους ψηφοφορίας.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΡΘΡΟ 10ο

Α1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Πρόεδρος του ΔΣ συγκαλεί το ΔΣ, διευθύνει τις συνεδριάσεις του και σαν εκπρόσωπος του Συλλόγου υπογράφει συμβόλαια, αποφάσεις, παρίσταται σε μεταξύ τρίτων συναλλαγές, είτε ιδιωτών είτε διαφόρων αρχών και φορέων, ενώ υπογράφει ή προσυπογράφει διά παν έξοδο του Συλλόγου, κατά τη διαχείριση της περιουσίας του Συλλόγου. Ο Πρόεδρος διατηρεί το Αρχείο Πεπραγμένων του Προέδρου του ΔΣ, στο οποίο αναγράφονται οι αποφάσεις αποκλειστικής του αρμοδιότητας, ενώ απλά ενημερώνονται τα βιβλία που τηρεί η Γραμματεία και ο Ταμίας, όπου επιβάλεται. Προσυπογράφει τα Πρακτικά που τηρεί ο Γραμματέας του Συλλόγου, ενώ ακόμα προσυπογράφει το αντίστοιχο βιβλίο εσόδων – εξόδων το οποίο διατηρεί ο Ταμίας του Συλλόγου. Μιά από τις δυό τελευταίες αρμοδιότητες δυνατόν να εκχωρήσει εγγράφως γιά συγκεκριμένη χρονική περίοδο στον Αντιπρόεδρο, απόφαση του Προέδρου που ρητά αναφέρεται στο Αρχείο Πεπραγμένων του Προέδρου και προσυπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα ή τον Ταμία, αντίστοιχα. Μετά τη λήξη της εκχώρησης, και πάλι αναγράφεται η επαναφορά αρμοδιότητας στον Πρόεδρο του ΔΣ και προσυπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο και τον Γραμματέα ή Ταμία.
Τον πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος. Αν δεν συγκληθεί τακτικά το ΔΣ πέραν του τετραμήνου, από αμέλεια ή παράληψη του Προέδρου, αυτόματα την αρμοδιότητα σύγκλισης αποκτά μόνον ο Αντιπρόεδρος, γιά μιά και μόνη συνεδρίαση, ενώ αν και τούτος δεν ενεργήσει σύμφωνα με το Καταστατικό, η αρμοδιότητα αυτή μετέρχεται στον κατά σειρά πλειοψηφούντα σύμβουλο. Πέραν τούτου, εάν απαιτείται, κινούνται οι διαδικασίες σύγκλισης σύμφωνα με τα περί ΔΣ στο Αρθρο 9 αναφερόμενα.
ΑΡΘΡΟ 11ο
Α2. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο Γ Γραμματέας διατηρεί τη γραμματιακή υποδομή και υποστήριξη του Συλλόγου. Αυτή κατά ελάχιστον περιλαμβάνει: Μητρώο μελών του Συλλόγου.Βιβλίο Πρακτικών και Πεπραγμένων ΔΣ.Βιβλίο Πρακτικών ΓΣ.Βιβλίο Αλληλογραφίας Οργάνων Διοικήσεως και Αρχών μετά του ΔΣ (ΒΑΟΔΑΣ). Τούτο συνοδεύεται με τους αντίστοιχους φακέλλους αρχειοθέτησης των εγγράφων, Στο ΒΑΟΔΑΣ αναφέρονται αποστολείς , ημερομηνίες, και περιλήψεις των εγγράφων. Βιβλίο Αλληλογραφίας Κοινού μετά του ΔΣ (ΒΑΚΣ). Αντίστοιχο του προηγούμενου βιβλίου. Στο βιβλίο τούτο καταχωρούνται οι περιλήψεις των θεμάτων της αλληλογραφίας μετά των μελών, ως άνω, καθώς και οι παραπομπές στα πρακτικά του ΔΣ, όπου υπάρχουν γιά το αντίστοιχο θέμα. Παρόμοια διατηρούνται αντίστοιχοι φάκελλοι αλληλογραφίας.
Αρχείο Πάγιας Ενημέρωσης (ΑΠΕ). Τούτο αποτελείται από: α) Αυτόματο τηλεφωνητή. β) Βιβλίο Πάγιας Ενημέρωσης.Το ΔΣ αναλαμβάνει να διαθέτει κατά την κρίση του (π.χ πρώτη έως πέμπτη εκάστου μηνός) και γιά προκαθορισμένη ώρα (π.χ. 12 έως 1 π.μ.) τηλεφωικό μήνημα., σε προκαθορισμένο τηλεφωνικό αριθμό γνωστό στα μέλη του. Οι κατά μήνα ανακοινώσεις και αναγγελίες συντάσσονται με ευθύνη του Προέδρου, και δυνατόν να αφορούν Συνελεύσεις Συνεδριάσεις ΔΣ, αναγγελία αποφάσεων, ανακοίνωση γεγονότων κλπ. Τα στοιχεία της αναγγελίας καταγράφονται, με ευθύνη του ΓΓ, στο Βιβλίο ΑΠΕ. Το ΑΠΕ, κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ, δυνατόν να ανατεθεί στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Αντιπροέδρου.
Ακόμα, ο ΓΓ μεριμνά διά την διάθεση και φύλαξη της στογγυλής σφραγίδας του Συλλόγου, καθώς και ανά μίασφραγίδα διά τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο γραμματέα και ταμία, ονομαστικές, και παραδιδόμενες – καταστρεφόμενες μετά τη λήξη της θητείας τους.. Κατά την παραλαβή τους σε συνεδρίαση του ΔΣ, συντάσσεται πρακτικό παράδοσης και δείγμα σφράγισης.
Σε περίπτωση μηχανοργάνωσης και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης μέρους ή και όλων των ανωτέρω Γραμματειακών εργασιών, διατηρείται το ελάχιστον των αποδεικτικών στοιχείων και η αρχειοθέτηση δύναται να αλλάξει μορφή, κατά τις αποφάσεις του ΔΣ.

ΑΡΘΡΟ 12ο

Α3. ΤΑΜΙΑΣ

Ο Ταμίας του Συλλόγου μεριμνά γιά τη χρηστή και οργανωμένη διατήρηση των οικονομικών στοιχείων του Συλλόγου. Αυτοδικαίως παραλαμβάνει και διατηρεί τα κάτωθι βιβλία:
Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων. Το παραλαμβάνει από τον προηγούμενο Ταμία ισολογισμένο με την υπογραφή αμφοτέρων και των Προέδρου και Γ. Γραμματέα του νέου ΔΣ. Αναγράφει κάθε έξοδο ή έσοδο την πηγή ή την αιτιολογία του το παραστατικό ή την απόφαση του ΔΣ ή ΓΣ, που εντέλλεται τη συγκεκριμένη εγγραφή.
Φάκελλο Παραστατικών. Τοποθετούνται όλα τα παραστατικά εξόδων και εσόδων, οποιασδήποτε πηγής. Επάνω τους αναγράφεται ο αα καταχώρησης στο βιβλίο εσόδων-εξόδων και ο αριθμός απόδειξης εισπάξεως ή πληρωμής, αντίστοιχα.
Δελτία απόδειξης εισπράξεως και Δελτία πληρωμής. Αυτά είναι Διπλότυπα, αριθμημένα και σφραγισμένα με τη στογγυλή σφραγγίδα του συλλόγου, παραλαμβάνονται δε διά πρακτικού κατά την ανάληψη της θέσης του Ταμία, προσυπογραφόμενου από τον παλαιό και νέο ταμία, τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα.
Ο Ταμίας διενεργεί κατ΄εντολή του Προέδρου εισπράξεις και πληρωμές, αποδίδει δε ανά δίμηνο λογαριασμό στον Πρόεδρο ή και το ΔΣ. Ποσά υπερβαίνοντα το διπλάσιο του βασικού μηνιαίου μισθού και στρογγυλοποιούμενα στην εγγύτερη εκατοντάδα χιλιάδων διά το υπερβάλον ποσόν, κατατίθενται σε κοινό λογαριασμό μετά του Προέδρου σε Τράπεζα, με ευθύνη και υποχρέωση του Ταμία, σε βιβλιάριο φυλασσόμενο από τον ίδιο. Ανάληψη γίνεται με απόφαση του Προέδρου, αναγραφομένη στο βιβλίο Πεπραγμένων του Προέδρου,
Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατή η ανάθεση καθηκόντων και συνυπευθυνότητα και συνεργασία σε ορισμένες αρμοδιότητες και σε μέλη του ΔΣ, κατόπιν όμως αποφάσεως του ΔΣ.

Β. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΑΡΘΡΟ 13ο

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του συλλόγου. Ορίζονται δύο είδη ΓΣ: οι τακτικές καί οι έκτακτες. Των ΓΣ προεδρεύει ο Πρόεδρος του ΔΣ ή ο Αντιπρόεδρος αυτού, τούτων δε κωλυομένων ο πλειοψηφών εκ των συμβούλων, εκτός των περιπτώσεων που παρακάτω αναφέρονται.

Β1. Τακτική Γενική Συνέλευση:

Συνέρχεται άπαξ ετησίως. Ημέρα ΤΓΣ ορίζεται η προτελευταία Κυριακή πρό της Πεντικοστής. Η δεύτερη ΤΓΣ της θητείας ενός ΔΣ είναι αυτόματα καί εκλογοαπολογιστική. Η ΤΓΣ θεωρείται ότι ευρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των προσερχόμενων μελών, λόγω του προκαθορισμένου της ημερομηνίας συγκλίσεως της. Η ΤΓΣ δεν δικαιούται να προβεί σε κατάργηση του συλλόγου, σε καταστατικές τροποποιήσεις και ποινική διαγραφή μελών.
Κατά την ετήσια ΤΓΣ προεδρεύει ο Πρόεδρος του ΔΣ, συνεπικουρούμενος από τα μέλη του ΔΣ. Τακτικά θέματα προς συζήτηση είναι: Ο οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου έτους, βάσει της έκθεσης της Ελεκτικής Επιτροπής.Ο καθορισμός του ύψους της ετήσιας συνδρομής των μελών.Η διά ψηφοφορίας αντικατάσταση των ΤΑ, μόνον εάν τούτο ζητηθεί, από τον ίδιο τον ΤΑ, ή από άλλα μέλη του Συλλόγου ή από το ΔΣ.Η ανακήρυξη επιτίμων μελών, η απόδοση έφημης μνείας, αναφορά δωρητών, απόδοση επαίνων, σύμφωνα με τα οριζόμενα εκ του παρόντος καταστατικού και των νομίμων αποφάσεων του ΔΣ.Αναφορά σημαντικών κοινωνικών γεγονότων, που άπτονται του κοινωνικού περίγυρου της αδελφότητας.Εισηγήσεις τομέων δράσης και εκδηλώσεων γιά τον προσεχή χρόνο. Τις εισηγήσεις κάνουν κατά σειρά οι Τοπικοί Αντιπρόσωποι, η ΤΓΝ, τα μέλη του ΔΣ, τα μέλη του Συλλόγου. Αποφάσεις επι των προτεινόμενων θεμάτων δράσης λαμβάνονται σε ιδιαίτερη συνεδρίαση του ΔΣ, συνερχομένης εντός μηνός από τη ΤΓΣ, μετά των ΤΑ και της ΤΓΝ. Άπαντες οι μετέχοντες στην ειδική αυτή συνεδρίαση, με μόνα θέματα τις προταθείσες εκδηλώσεις, έχουν δικαίωμα ψήφου.Θέματα που εισηγούνται τα μέλη του ΔΣ και θέματα που εισηγούνται τα μέλη του Συλλόγου. Οι αποφάσεις, όπου απαιτείται, λαμβάνονται με καθολική ψηφοφορία με ανάταση του χεριού, εκτός θεμάτων που αποφασίζεται μυστική ψηφοφορία.

ΑΡΘΡΟ 14ο

Β2. Η Εκλογοαπολογιστική Τακτική Γεν. Συνέλευση:
Αυτή είναι κατά το πρώτο μέρος ΤΓΣ, οπότε και προεδρεύει αυτής ο πρόεδρος του ΔΣ, κατά τα άνω οριζόμενα, εξαιρουμένων των διαδικασιών ελέγχου υπό της Ελεκτικής Επιτροπής.
Το δεύτερο μέρος, (απολογιστική και εκλογική διαδικασία) προεδρεύεται από άτομο εκλεγόμενο επί τούτου, Πρόεδρος μετά δύο βοηθών, στο οποίο και δίδεται η έκθεση της Ελεκτικής Επιτροπής.
Πρώτη εργασία τούτου είναι η ανάγνωση της Έκθεσης της Ελεκτικής Επιτροπής και συζήτηση-έγκριση των πεπραγμένων εκ του Σώματος διά συζήτησης και ψηφοφορίας, και απαλαγή του απερχόμενου ΔΣ των ευθυνών του, ή και καταλογισμός ευθυνών, όπου η ΓΣ κρίνει, τις δε αποφάσεις και διαδικασίες αναλαμβάνει υποχρεωτικά και οφείλει να διεκπεραιώσει το νέο ΔΣ.
Δεύτερη και τελευταία εργασία του Προέδρου της ΕΕ είναι ο έλεγχος των υποψηφιοτήτων των νέων οργάνων, έγκριση ενιαίου ψηφοδελτίου διά κάθε όργανο, ορισμός ψηφολεκτών, και καθορισμός της εκλογικής διαδικασίας. Μετά το πέρας αυτής, γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων, ανακηρύσσεται η σειρά των υποψηφίων, καταγράφεται καιπροσυπογράφεται στο Βιβλίο ΓΣ, υπογράφεται από το τριμελές προεδρείο και παραδίδεται η Διοίκηση στον πλειψηφούντα Σύμβουλο.
Οι εκλογές δυνατόν να γίνουν και σε επόμενη τακτή ημερομηνία, εφόσον όμως έχει προηγηθεί η ανωτέρω διαδικασία, και έχουν ορισθεί οι υποψήφιοι, επιτροπές εκλογών, Τόποι και ώρες ψηφοφορίας.

ΑΡΘΡΟ 15ο

Β3. Έκτακτη Γενική Συνέλευση: Εργασίες της Έκτακτης ΓΣ είναι η συζήτηση των θεμάτων που προκάλεσαν τη Σύγκλισή της, ρητά αναφερομένων στην απόφαση της σύγκλισης της, προεδρεύει δε αυτής είτε ο Πρόεδρος του ΔΣ, είτε νόμιμος αναπληρωτής του, εκτός της αμέσως κατωτέρω αναφερόμενης εξαιρετικής περιπτώσεως.
Η ΕΓΣ συγκαλείται με απόφαση του ΔΣ, και γιά θέματα που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΔΣ κατά την απόφασησυγκλισής της. Αποτελεί επίσης υποχρέωση του ΔΣ να συγκαλέσει ΕΓΣ, αν του ζητηθεί από τέσσερα τουλάχιστον μέλη του. Δυνατόν να ζητηθεί ΕΓΣ καί από 30 μέλη του Συλλόγου με ενυπόγραφη αίτησή τους ατομική ή ομαδική, αναγάφοντας και το υπό συζήτηση θέμα. Τα μέλη αυτά είτε είναι ταμειακώς εντάξει, είτε με την αίτηση συνυποβάλλουν και το ποσόν οικονομικής τακτοποίησης. Η αίτηση υποβάλλεται είτε στο ΔΣ, επί δε αδράνειας τούτου (όριο σύγκλισης 30 ημερολογιακές ημέρες), στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κοινότητας Πετροκεφαλίου (που είναι καί μέλος του συλλόγου). Ο Πρόεδρος της Κοινότητας αναλαμβάνει την υποχρέωση να ορίσει ένα εκ των μελών προεδρεύοντα της ΕΓΣ καί να ορίσει τακτή ημερομηνία σύγκλισής της. Πρώτο θέμα της κατά τον άνω τρόπο συνερχόμενης ΕΓΣ είναι η μομφή κατά του ΔΣ, που εφόσον γίνει δεκτή οδηγεί σε νέα ΕΓΣ εκλογοαπολογιστική εντός των προσεχών 21 ημερών. Η κατά τον άνω τρόπο συνερχόμενη εκλογοαπολογιστική Συνέλευση διευθύνεται εξ αρχής από υπό του σώματος εκλεγόμενο τριμελές Προεδρείο.

Γ. ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΡΘΡΟ 16ο

Η Ελεγκτική Επιτροπή είναι τριμελής, κύριο δέ μέλημα της είναι ο ανεξάρτητος διαχειριστικός έλεγχος των πράξεων των Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και μεμονωμένων αναφορών – καταγγελιών και παραλήψεων των οργάνων της Διοίκησης. Παραλαμβάνει τα στοιχεία της Διαχείρισης μία τουλάχιστον εβδομάδα πρό των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων και συντάσσει την έκθεσή της. Παράλληλα, μέσω του Γραμματέως, παραλαμβάνει τις όποιες αναφορές ή καταγγελίες των μελών και μετά την επεξεργασία, τα θέτει σαν πρώτο καταστατικό θέμα συζήτησης στην Γ. Συνέλευση. Το Σώμα αποφαίνεται επί των προτάσεων και των στοιχείων της έκθεσης. Εκ της αποστολής της, η σύνθεση της τριμελούς ΕΕ δεν δύναται να έχει μέλη εκ του ΔΣ. Η θητεία των μελών της ΕΕ είναι παράλληλη εκείνης του ΔΣ, η δε εκλογή γίνεται διά ενιαίου ψηφοδελτίου, μετά του ΔΣ, διά τις θέσεις της ΕΕ.

Δ. ΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΑΡΘΡΟ 17ο

Η Ομάδα Τοπικών Αντιπροσώπων αποτελεί διαμερισματικό, εργασιακό και συντονιστικό σύνδεσμο των εντός του λεκανοπεδίου Αττικής διεσπαρμένων μελών μετά του ΔΣ. Η Γεωγραφική διαίρεση της Αττικής ορίζεται όπως παρακάτω: ΑΘΗΝΑ Ορίζεται η περιοχή του Δήμου Αθηναίων.ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Ορίζεται η περιαχή Πειραιά, Νίκαιας, Καλλιθέας, δυτικά της Λ. Συγγρού.Ν/Α ΖΩΝΗ. Ορίζεται η περιοχή ανατολικά της Περιοχής Λ Συγγρού, Ζωγράφου, μέχρις Λαύριο.ΒΑ ΖΩΝΗ. Περιλαμβάνει τα Βορειοανατολικά ΠροάαστιαΜεσόγεια , έως Μενίδι.ΔΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ. Περιλαμβάνει τα Δυτικά προάστια.
Κατά την εκλογική διαδικασία ανάδειξης ΔΣ ψηφίζονται παράλληλα και ανά δύο αντιπρόσωποι, ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός, ανά ζώνη. Η εργασία των τοπικών αντιπροσώπων είναι να υποβοηθούν το έργο του ΔΣ, να επιτυγχάνεται εύκολος συντονισμός,κινητοποιήσεις, ενημέρωση και επαφές μεταξύ των μελών του Συλλόγου. Κάθε ΤΑ διατηρεία αρχείο μελών της ζώνης του, το ενημερώνει, ειδοποιεί τα κατά τόπους μέλη και επικοινωνεί με το ΔΣ, ενώ αντίστροφα, το ΔΣ διά του ΤΑ εξυπηρετείται και ενημερώνει τα μέλη της περιοχής γιά τις δραστηριότητές του.

Ε. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙΟΥ

ΑΡΘΡΟ 18ο

Η τριμελής αντιπροσωπεία Πετροκεφαλίου (ΤΑΠ) εκλέγεται ανάμεσα από όλους τους δημότες Πετροκεφαλίου που διαμένουν στο Πετροκεφάλι, με εκλέκτορες τα μέλη εκ Πετροκεφαλίου, σύμφωνα με το άρθρο 4, Παρ.Β2.
Η θητεία του οργάνου είναι διετής, παράλληλη εκείνης του ΔΣ. Οι θέσεις είναι: Μιά θέση Εκπροσώπου μιά θέση Γραμματέα και μιά θέση Αναπληρωτού εκπροσώπου.Η εκλογή γίνεται με προεδρεύοντα της εκλογικής διαδικασίας τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πετροκεφαλίου, ή τον απερχόμενο εκπρόσωπο της ΤΑΠ. Οι εκλογές διενεργούνται εντός μηνός από τις εκλογές γιά το ΔΣ του Συλλόγου.
Η ΤΑΠ εκπροσωπεί το Σύλλογο στο Πετροκεφάλι, εκτός εάν παρεπιδημεί ο Πρόεδρος του ΔΣ εκεί, αποτελεί δε το λειτουργικό σύνδεσμο μεταξύ του Συλλόγου και του χωριού, ενημερώνει δε το Σύλλογο γιά τα γεγονότα του χωριού και, αντίστροφα, μέσω αυτού ενημερώνεται το χωριό γιά τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

ΣΤ . ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 19ο

Γιά λόγους καλύτερης οργάνωσης του Συλλόγου, αλλά και με στόχο τη δυνατότητα των νέων να εκφρασθούν σύμφωνα και με τις δικές τους εμπειρίες και ανάγκες, πάντα μέσα στο πνεύμα και τους στόχους του Συλλόγου, συνιστάται ανεξάρτητο τμήμα καθοδήγησης και συντονισμού των μελών της νεολαίας. Συνιστώνται οι θέσεις Προέδρου των νέων, Γραμματέα και Ταμία, θέσεις που πληρώνονται με παράλληλη ψηφοφορία κατά την ανάδειξη των μελών του ΔΣ. Η θητεία της τριμελούς οργάνωσης νέων (ΤΟΝ), είναι διετής.Είναι δυνατή η διατήρηση ανεξάρτητου προσωρινού Ταμείου από την ΤΟΝ, γιά σκοπούς που θέτει, όσον αφορά τους νέους.Ο διαχειριστικός έλεγχος της ΤΟΝ υπάγεται στην ΕΕ, τα δε παραστατικά δίδονται και διακινούνται με ευθύνη του ΔΣ του Συλλόγου.Ειδικά ενδιαφέροντα των νέων, όπως ομιλίες, τοπικές εκδρομές, χοροί, συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις στο χωριό, αθλητικές εκδηλώσεις, και ότι άλλο κρίνεται επωφελές γιά τη μόρφωση, ψυχαγωγία και γενικά την κοινωνική ομαδοποίηση και συναντίληψη των νέων μας, αποτελεί και πεδίο ενδιαφερόντων του Συλλόγου μας.Οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων της νεολαίας είναι δυνατή, με απόφαση του ΔΣ, με μεταφορά πόρων από το ταμείο του Συλλόγου στο ταμείο της ΤΟΝ.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΑΡΘΡΟ 20ο

Εάν γιά οιονδήποτε λόγο ο Σύλλογος περιέλθει σε αδράνεια, ή εάν τα μέλη κρίνουν ότι επιβάλεται η διάλυση του Συλλόγου, τούτο υλοποιείται σύμφωνα με τις παρακάτω διαδικασίες:
1]. Σε περίπτωση διάλυσης του Συλλόγου κατόπιν αποφάσεως των μελών του, καλείται έκτακτη Γεν. Συνέλευση, με αποκλειστικό θέμα την διάλυση του Συλλόγου. Εν προκειμένω η Ελεκτική Επιτροπή έχει ετοιμάσει την έκθεσή της και,επί θετικής αποφάσεως, λογοδοτεί το ΔΣ, ρυθμίζονται τα των ευθυνών του και η περιουσία του Συλλόγου παραδίδεται διά πρωτοκόλου στη διάθεση της Κοινότητας Πετροκεφαλίου ή του μέ έδρα το Πετροκεφάλι Πολιτιστικού Συλλόγου.
2]. Σε περίπτωση αδράνειας του Συλλόγου πέραν της πενταετίας, τη διαδικασία διάλυσης επωμίζεται ο αιρετός άρχων της Κοινότητας Πετροκεφαλίου (Πρόεδρος Κοινότητας, Δημαρχιακός Σύμβουλος κλπ). Αδράνεια ορίζεται η κατά την Γεν. Συνέλευση μη προσέλευση οικονομικά ενεργών μελών πλέον του ενός δεκάτου της μέγιστης ενεργού δύναμης του Συλλόγου κατά τη πορεία της λειτουργίας του, οπότε ο Πρόεδρος τής Κοινότητας ή ο Δημαρχιακός Σύμβουλος, αυτοδικαίως ορίζει Γεν Συνέλευση, σύμφωνα με τα εις το άρθρο 15 οριζόμενα.
3] Τη διάλυση και εκκαθάριση του Συλλόγου δύναται να ζητήσει δικαστικώς και πενταμελής τουλάχιστον ομάδα προϋπαρξάντων μελών, εφόσον διαπιστωθεί αδράνεια του Συλλόγου, σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 20, το δε τελευταίο ΔΣ δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες διάλυσης – εκκαθάρισης.
4] Η περιουσία του Συλλόγου δεν οικειοποιείται εξ ουδενός των μελών κατά ουδένα τρόπο, δικαιούται δε και οφείλει κάθε προϋπάρξαν μέλος να απαιτήσει δικαστικώς την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 20.
Το καταστατικό αυτό αποτελείται από 21 άρθρα, εγκριθέντα κατ άρθρον και στο σύνολό τους, κατά τη Συνεδρίαση των Ιδρυτικών Μελών, την 2 Φεβρουαρίου 1997.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΑΡΘΡΟ 21ο

Σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος καταστατικού, και μέχρι του νομικού εκέγχου και έγκρισης του, τα ιδρυτικά μέλη διορίζουν προσωρινή Διοικούσα επιτροπή προς υλοποίηση των διατάξεων του παρόντος και προκήρυξη αρχαιρεσιών.

Η προσωρινή Διοικούσα επιτροπή ορίζεται ως εξής:

Α) ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Πρόεδρος Β) ΜΠΙΤΣΑΚΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Αντιπρόεδρος Γ) ΜΠΑΜΠΙΟΝΙΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Γραμματέας Δ) ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ταμίας Ε) ΚΑΦΑΤΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜέλοςΖ) ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μέλος

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1996 ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Αγαπητοί Πετροκεφαλιανοί, πρίν πω το <<καλώς σμίξαμε>> σε σας, επιτρέψτε μου να προηγηθεί ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους σας, τους συγγενείς και γνωστούς σας, μα ακόμα και στα παιδιά μας, που, πολλά από αυτά μοιράζουν την αγάπη τους σε δυο πατρίδες, σε δυο τόπους καταγωγής. Τους ευχαριστούμε λοιπόν που αισθάνθηκαν την ανάγκη να στηρίξουν το φίλο, το μπατζανάκη, την αδελφή, το συμπέθερο, μα και τον πατέρα ή τη μάνα, σε τούτη δω την εκδήλωση, που για μας αποτελεί ένα φευγιό της σκέψης, μια απόδραση από την καθημερινότητα, μια προσπάθεια να ξυπνήσουμε μέσα μας τις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, τις παραδόσεις και τα ακούσματά μας, το λόγο και την αβίαστη από τον καθωσπρεπισμό συμπεριφορά μας, μα και ακόμα τις παραδόσεις και τις συνήθειες, που έδωσαν υπόσταση σαν βιώματα στην ίδια μας την τωρινή προσωπικότητα.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΑΠΟ ΣΑΣ, ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΧΑΡΑ.

Αν η ανάγκη ψυχικής επικοινωνίας είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου πολιτισμένου ανθρώπου, για μας όμως ειδικότερα που ζήσαμε τον παράδεισο της κοινωνικής ομογενοποίησης και συνοχής του χωριού, συνδεμένο μάλιστα με τα όνειρα της παιδικής μας ζωής, μια τέτοια στέρηση γίνεται σιγά – σιγά για πολλούς η νοσταλγία, ο νόστος του μυθικού Οδυσσέα, και αν μακριά από τα πάτρια εδάφη γίναμε σοφοί, αν γίναμε πλούσιοι, αν άνοιξε το μυαλό μας να χωρέσει το καθημερινό γίγνεσθαι, η καρδιά μας, η ψυχή μας κράτησε αναλλοίωτη τη φτωχική γωνιά του χωριού μας, που μια μάνα και ένας πατέρας μεταμορφωνόντουσαν σε καθημερινούς ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ, για να μας στήσουν στα πόδια μας, να χαϊδέψουν τα παιδικά μας όνειρα, μα κύρια να διώξουν μακριά μας την πείνα, την ανέχεια, τη μιζέρια, την αρρώστια και το θανατικό, μα και την αμορφωσιά, το μίσος, την έχθρα και τη μικρότητα, που συνόδευε πολλές φορές την κακή πλευρά της σφιχταγκαλιασμένης μικρής κοινωνίας που μας ανάστησε.

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να νοιώθουμε ευτυχείς όλοι εμείς οι Πετροκεφαλιανοί μα και οι φίλοι μας, που καταφέραμε να αφήσουμε απόψε τις καθημερινές μας ασχολίες, να βρεθούμε μαζί και να ξυπνήσουμε μέσα μας ό,τι μας ζύμωσε και μας έπλασε ανθρώπους, ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ που έχουν μέσα τους όχι μόνο τη νοσταλγία, μα και την υπερηφάνεια για τον τόπο τους.

Ίσως όμως σε τούτο το σημείο θα έπρεπε να πω δυο λόγια μόνο για κάποιες σκέψεις, που αποτελούν και το άλλο από τα δυο σκέλη του Συλλόγου μας, όπως θα δείτε και στο καταστατικό: Πιστεύω πως η αποψινή μας συγκέντρωση, καθώς και η κάθε επαφή μας με το χωριό μας κατατείνει στο να μεταλαμπαδεύει στα παιδιά μας αυτό που εμείς βιώσαμε σαν ιδιαίτερη παρτίδα, με σταθερούς και μόνιμους γνωστούς και φίλους, με σταθερές εικόνες και παραστάσεις που υλοποιούν το κύτταρο του πατριωτισμού και της Ελληνικότητάς μέσα μας. Η αέναη μεταβολή των παραμέτρων, ανθρώπων ιδεών, τόπων, γλώσσας και κτισμάτων της σύγχρονης μεγαλούπολης, απλά δημιουργεί ένα κενό πατρίδας, ένα έλλειμμα αγάπης για τους ανθρώπους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια μας την εθνική ύπαρξη. Ακόμα όμως ίσως οδηγήσει και τα ίδια τα παιδιά μας σε ένα ψυχικό έλλειμμα, ένα κενό, ένα χάσμα, που οδηγεί στον ατομισμό και τον απομονωτισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αγαπητοί Πετροκεφαλιανοί, ο Σύλλογος του χωριού μας έχει, επί τέλους, μπει στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας του. Θα άξιζε τον κόπο να αναφέρει κανείς δυο λόγια για τις πολλές δυσκολίες που έπρεπε να ξεπερασθούν για την ολοκλήρωσή του, που βέβαια έχουν την εξήγησή τους. Ενώ είναι γνωστή η από αιώνος φιλοπρόοδη κοινωνική δομή του χωριού μας, χωρίς ακρότητες και περιστασιακές αναλαμπές, η Αθηναϊκή παροικία των Πετροκεφαλιανών σίγουρα δεν έχει ρίζες παλιές, ενώ η εσωτερική μετανάστευση που μας έφερε εδώ δεν μας κατάταξε στους παρίες της Αθήνας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ευρίσκονται οι περισσότεροι καλά αποκαταστημένοι, με ένα δικό τους Αθηναϊκό κοινωνικό περίγυρο, ενώ τόσο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, όσο και η καθημερινή ζωή της μεγαλούπολης δεν τους επιτρέπουν να υπηρετήσουν και την αδιαμφισβήτητη επιθυμία τους να συνεισφέρουν στην πραγμάτωση του Συλλόγου. Όλα τα παραπάνω δεν ώθησαν σε συσπείρωση τους συμπατριώτες μας από νωρίς, και συνάμα αποτέλεσαν δύσκολα εμπόδια για την τελική τους Συλλογική οργάνωση.

Η έντονη παρότρυνση τόσο από το Πετροκεφάλι, με πρωτεργάτες τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Τσικνάκη και τον άξιο εύφημης μνείας γιά την υπέρ των κοινών δραστηριότητά του δημοσιογράφο κ. Ν. Μαρκάκη, αλλά και η σταθερή καθ όλη την προσπάθεια παρουσία πολλών, με ιδιαίτερη όμως τη αταλάντευτη συνεισφορά των κ. κ. Μπιτσακάκη Σταύρου και Σαββάκη Γεωργίου, μπορούμε να πούμε ότι έφεραν σε πέρας μιά οργανωτική προσπάθεια που κάποτε – κάποτε έμοιαζε με όνειρο άπιαστο.

Πολλοί άλλοι κατά περίσταση και κατά δύναμη έστερξαν την προσπάθειά μας στις διάφορες προσυγκεντρώσεις, όπως ο κ. Ορέστης Κουκουριτάκης, κ. Φραγκιουδάκης Εμ, που έχει αναλάβει και την προεδρεία της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, οι κόρες του Φραγκιουδάκη Γεωργίου Αυγή και Αγγελική, τα παιδιά του Αραπόκωστα Μανώλης και Ηλέκτρα, τα παιδιά του Μιχάλη του Καφάτου, ο Μανώλης και η Ελένη, οι κόρες του αξέχαστου γιά τους πατεράδες μας Καλιτέρη, η Μαρίνα και η Νίκη, ενώ ο Γιώργος ο Λεκκάκης, η Στέλλα του Διονύσιου και ο Χαρίδημος του Τρακοσάρη χωρίς δυσκολία και σε κάθε συγκέντρωση συλλαμβανόντουσαν να περιπλανώνται σε ατέλειωτες αναμνήσεις και στιγμιότυπα του χωριού, σίγουρα σημαντική προσφορά για όσους προσπαθούσαν την ίδια ώρα να λύσουν τα άχαρα οργανωτικά προβλήματα του Συλλόγου.

Ακόμα, οι κ. κ. Πετράκης Διονύσιος και Μαρία, Τσικνάκης Γιώργος, Βασιλάκη Ελένη, οι αδελφοί Μανασσάκη, Δράκος και Σταύρος, και η Μαρκάκη Χαρά συνέβαλαν με την παρουσία τους στην προσπάθεια των πρωτεργατών για να είμαστε απόψε μαζί όλοι εδώ.

Ευχαριστούμε όλους τους παραπάνω πρωτεργάτες και τους αφιερώνουμε το θερμό σας χειροκρότημα.

Μια από τις πρώτες και σημαντικές συναντήσεις-συνεστιάσεις του Συλλόγου ή ταν και η παρακάτω αναφερόμενη,  που μάλιστα είχε αποτυπωθεί και σε ένα έντυπο, του οποίου το εξώφυλο βλέπετε. Η συνάντηση είχε γίνει στο Κέντρο Ερωφίλη στην Κυψέλη….


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Το Χρονικό μιάς Συνάντησης

Το Χρονικό μιάς Συνάντησης


Αναδημοσιεύουμε παρακάτω τα περισσότερα από τα στοιχεία του φυλλαδίου που εκδόσαμε στον ετήσιο χορό του 1999:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Άλλη μια συνάντηση, αναφορά στις ρίζες μας και υποθήκη στα παιδιά μας, ολοκληρώθηκε, με τη συμβολή όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ξωπατέρα».

Παραθέτουμε παρακάτω το χρονικό της διοργάνωσης αλλά και τα κυριότερα στιγμιότυπα της τελικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε τις 24 Απριλίου 1999 στο Κρητικό Κέντρο ΕΡΩΦΙΛΗ.

Κατά τα μέσα Μαρτίου ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε ο επιτραπέζιος ημεροδείκτης «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙΑΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Ο «ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ», με αρκετά στοιχεία (τηλέφωνα διευθύνσεις επαγγέλματα) πλείστων χωριανών, από το Πετροκεφάλι και την Αττική. Με την ευκαιρία της παρουσίασης και διανομής του ημερολογίου μας αποφασίσαμε και τις οργανωτικές λεπτομέρειες της ετήσιας συνεστίασης-συνάντησης των χωριανών μας. Επιλέξαμε τελικά την ημερομηνία της 24ης Απριλίου, ημέρα έξω από τη σαρακοστή και αρκετά μετά το Πάσχα, αλλά και αρκετά πριν από της αυξημένες υποχρεώσεις διαβάσματος των παιδιών στην περίοδο των εξετάσεων. Η εορτή του Αγ. Γεωργίου την παραμονή της εκδήλωσης αμναμένεται να μας δημιουργήσει προβλήματα προσέλευσης, αλλά δεν έμεινε άλλη καλύτερη επιλογή.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες ορισμένων μελών του ΔΣ κλείσαμε το Κρητικό Κέντρο ΕΡΩΦΙΛΗ (Καλύμνου και Κεφαληνίας). Παράλληλα μετά από πολλές προσπάθειες, μπορέσαμε να συλλέξουμε έγκαιρα τις πλήρεις ταχυδρομικές διευθύνσεις 100 και πλέον οικογενειών χωριανών μας, ώστε να γίνει και ταχυδρομική ενημέρωση τους για την εκδήλωση, παράλληλα με τις ευχές για το Πάσχα.

Η παρακάτω ειδοποίηση-ευχές- πρόσκληση, ταχυδρομήθηκε τη Μ. Τρίτη:


Αγαπητοί χωριανοί, Πριν από κάθε άλλο, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ! ! σ΄εσάς και τους δικούς σας.

Πιστοί στην παράδοση και την αγάπη που μας ενώνει για τον τόπο μας, το χωριό μας, είμαστε κοντά σας με τη σκέψη μας, κοντά στα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας, και έστω και νοερά, σας σφίγγουμε το χέρι, σας λέμε χρόνια πολλά…

Με την ευκαιρία των ευχών μας, σας ενημερώνουμε για τις λίγες έστω, αλλά πιστεύουμε ουσιαστικές, δραστηριότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας:

1. Μετά από αρκετή προσπάθεια εκδόθηκε ένα καλαίσθητο ευρετήριο των τηλεφώνων και διευθύνσεων των χωριανών μας, εδώ και στο Πετροκεφάλι. Ελλείψεις και ατέλειες έχει αρκετές, πιστεύουμε όμως πως με τη συμπαράσταση και τη συλλογή στοιχείων από όλους σας θα βοηθηθούμε, ώστε η σύντομη επανέκδοση να μην έχει πολλές ελλείψεις και παραλείψεις.

2. Στις 24 Απριλίου ημέρα Σάββατο οργανώνουμε για τους χωριανούς μας και τους φίλους τους ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ, στο Κρητικό Κέντρο ΕΡΩΦΙΛΗ, που βρίσκεται στην οδό ΚΑΛΥΜΝΟΥ. (Η μικρή οδός Καλύμνου, παράλληλη της Αγ Μελετίου, βρίσκεται στη συμβολή των οδών ΠΑΤΗΣΙΩΝ και ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, κάθετη της Κεφαλληνίας)

3. Θα προσπαθήσουμε, προσπαθούμε ήδη εδώ και πολύ καιρό, ώστε η συνάντησή μας αυτή νάναι μια ευχάριστη ανάπαυλα, μια χαρούμενη και ξεχωριστή μέρα, ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς, συγγενείς και συντοπίτες, για όλους εσάς, για όλους εμάς, μικρές χαρές που ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις πόλεις μας έκανε να στερούμαστε….

4. Η συμβολή σας, το ενδιαφέρον και η προσπάθεια όλων μας όλες αυτές τις μέρες που μας χωρίζουν από τη συνεστίαση, είναι και επιθυμητή και ευπρόσδεκτη, θα δώσει δε ικανοποίηση και χαρά σε όλους μας, μα και δύναμη να υπηρετούμε εκείνες τις ιδέες, έστω και απλοϊκές, που όμως ενώνουν τους ανθρώπους…

Τα τηλέφωνα για πληροφορίες, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι στη διάθεσή σας:

ΜΠΙΤΣΑΚΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Πρόεδρος 9913417), ΤΣΙΚΝΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ (Αντιπρόεδρος 2525461) ΜΠΑΜΠΙΟΝΙΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Γραμματέας 6658572), ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Ταμίας 2818205), ΚΑΦΑΤΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Μέλος ΔΣ 9650 101), ΛΕΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Μέλος ΔΣ 6910049), ΠΕΤΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ (Μέλος ΔΣ 4313907) .

ΑΘΗΝΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1999

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Παράλληλα, τιμητικά και περισσότερο θέλοντας να ενημερώσουμε και να στείλουμε τις ευχές μας για το Πάσχα, η ίδια επιστολή ελαφρά τροποποιημένη, εστάλη και στο Πετροκεφάλι, με αποδέκτες τους κ.κ. Τσικνάκη Ιωάννη (τέως Πρόεδρο της Κοινότητας) τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου: Μπιτσακάκη Παρασκευή, Μαρκάκη Τίτο, Κανακαράκη Αλέκο, Σταματάκη Ηρακλή, Τσικνάκη Νίκο, καθώς και τους κ.κ. Σαριδάκη Αλέξανδρο (ιερέας), Καδιανάκη Αντώνιο (Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου), Μαρκάκη Νίκο (Δημοσιογράφος και Σύνδεσμος μας με το χωριό), Τσικνάκη Ευγενία (Γραμματέας τ. Κοινότητας), Ζαχαριουδάκη Στέλιο (Εκδότης-Δ/της της εφημερίδας «Αντίλαλος της Μεσσαράς») και φυσικά τους Δήμαρχο και Αρχηγό της μειοψηφίας του Δήμου μας, κ.κ. Αρμουτάκη και Σφακιανάκη.

Με τη δραστήρια ενασχόληση του κ. Μαρκάκη η πρόσκληση δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες ΠΑΤΡΙΣ και ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε όλα τα μέλη του ΔΣ συνέχισαν την ενημέρωση, και την απογραφή όσων εγνώριζαν με ρίζες από το Πετροφεφάλι. Ήδη έχουν απογραφεί 300 άτομα με ρίζες από το χωριό, αριθμός που αναμένεται να υπερβεί τα 500. Την ημέρα της εκδήλωσης παραληφθήκανε από το Πετροκεφάλι τα συμβολικά παραδοσιακά δώρα του Αθλητικού Ομίλου (τσικουδιά, ελιές, τυρί, παξιμάδια, χοχλοί), αλλά και μια επιστολή – χαιρετισμός, που έκον-άκον οδηγούσε σε ονειροπόλες μνήμες των παιδικών χρόνων πολλούς από μας, σας, την παραθέτουμε:


Αδέλφια μας χωριανοί και φίλοι μας αγαπητοί,

Αυτή την εποχή στο Παπούρι, το Χριστό, τον Καλαμιάρη, τα Μουρνιδάκια, και σε όλο το γύρο μας κάμπο οργιάζει η πράσινη βλάστηση, σημάδι της Άνοιξης, της εποχής της ελπίδας και της χαράς που μας ήλθε.

Ένας καταπράσινος κάμπος, έργο της φύσης αλλά και του ανθρώπινου μόχθου των Πετροκεφαλιανών, που αιώνες τώρα χύνουν τον ιδρώτα τους για την επιβίωσή του.

Μέσα από τον ευωδιαστό αυτό καταπράσινο παράδεισο, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι ποδοσφαιριστές του αθλητικού Ομίλου Πετροκεφαλίου χαιρετίζουμε την αποψινή σας συνεστίαση και σας στέλνουμε μυνύματα αγάπης και αδελφικής συμπαράστασης στην προσπάθεια του ΞΩΠΑΤΕΡΑ για την εξύψωση και αναβάθμιση του όμορφου χωριού μας.

Στη νότια εσχατιά της χώρας μας υπάρχει ένα από τα καλύτερα δώρα του Θεού, σωστό αριστούργημα: Είναι το Πετροκεφάλι μας, το οποίο αγέραστο, αλύγιστος βράχος, αντιστέκεται αιώνες τώρα στις καταιγίδες και τις θύελλες και ολοένα δημιουργικά και περήφανα το ανάστημά του, ώστε να είναι σήμερα ένα από τα πιο αξιόλογα χωριά όχι μόνο της Μεσσαράς, αλλά και της Κρήτης μας γενικά.
Η φήμη του Πετροκεφαλιού σαν προοδευτικού και πρωτοποριακού χωριού έχει απλωθεί παντού. Όλοι μας θαυμάζουν και μας εκτιμούν. Γιατί είναι αλήθεια, ότι εκτός από την καλή φυσιογνωμία μας, είναι και τα πλούσια δώρα με τα οποία η φύση και η ιστορία επιδαψίλευσαν το χωριό μας.
-Όπως το εκκλησάκι του Χριστού, σήμα κατατεθέν του Πετροκεφαλιού, από το ύψος του οποίου απλώνεται η πανοραμική θέα του χωριού, του γύρο κάμπου της Μεσσαράς, της Φαιστού της Καλυβιανής Παναγίας, και του αγέρωχου Ψηλορείτη.

Το οργιαστικό πράσινο και η δροσιά με τα περιβόλια και και θερμοκήπια, που είναι και ο βιός μας.

Η πλατεία με τα ντουκιάνια και την πατροπαράδοτη «ρακή».

Το Άγιο Πνεύμα ο προστάτης μας και ο Άγιος Ελευθέριος ποδηγέτης μας.

Τα λειβάδια με τις χερομουρίδες και τα παπούρια με τα βρουβάσταχα και τους χοχλιούς.

Το Πάσχα με τα «σκλαπατσίκια».

Το μεγαλόπρεπο πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος.

Μια και δεν είναι εύκολο να σας φέρουμε ολόκληρο το ζωοοδότη και ζωογόνο ήλιο του Πετροκεφαλιού, σας στέλνουμε μερικές από τις ακτίνες του μέσα από την αγάπη και τη στοργή μας. Ακτίνες που θα καθοδηγούν τα βήματά σας στην ωραία και θεϊκή προσπάθεια που ξεκινήσατε με τον «ΞΩΠΑΤΕΡΑ» και στην οποία θα έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας και όλων των Πετροκεφαλιανών.

Ο «ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ» προστίθεται τώρα στους άλλους δυό πρωτοποριακούς παράγοντες του χωριού μας: τον Πολιτιστικό Σϋλλογο και τον Α.Ο.Π., την ποδοσφαιρική ομάδα του. Και οι τρεις αυτοί συντελεστές, ψυχή και καύχημα του χωριού μας, σφιχταγκαλιασμένοι αποτελούν στο εξής το Φάρο, τον Πολικό Αστέρα που θα καθοδηγεί την πορεία του Πετροκεφαλιού προς νέα ύψη, νέους ορίζοντες.

Με τον «ΞΩΠΑΤΈΡΑ» οι αποστάσεις δεν θα μας χωρίζουν πιά αλλά θα μας ενώνουν περισσότερο και τα σύνορα του Πετροκεφαλιού θα καταλήγουν παντού, όπου γης υπάρχει και ένας Πετροκεφαλιανός.!

Το Άγιο Πνεύμα, ο αιώνιος φρουρός μας, να ευλογεί και να κατευθύνει τα βήματά σας.

Σας αγαπάμε αδέλφια μας, σας καμαρώνουμε και πάντα θα περιμένουμε την μόνιμη ή προσωρινή επιστροφή σας στη γενέτειρά μας, όπως ακριβώς η Πηνελόπη περίμενε καρτερικά και στοργικά την επιστροφή του Οδυσσέα της !

Μόνιμη σκιά που σας ακολουθεί παντού είναι το χωριό μας. Εδώ είδατε το πρώτο φως της ζωής, εδώ κάνατε τα πρώτα βήματά σας, εδώ μάθατε τα πρώτα γράμματα. Εδώ βρίσκονται τα πατρικά σας σπίτια, έδώ βρίσκονται οι τάφοι των γονέων σας που σας καλούν και θα σας καλούν πάντα για ένα νοσταλγικό προσκύνημα.

Τα αθλητικά νιάτα του Πετροκεφαλιού δίδουν την υπόσχεση ότι, αντάξιοι της πολύχρονης αθλητικής παράδοσης του χωριού μας, θα συνεχίσουμε την ευγενική άμιλλα στο στίβο και τα γήπεδα.

Πιέστε μια ρακή στην υγεία μας και ελάτε να μας καμαρώσετε σε μια από τις εξορμήσεις μας στον «αγώνα του καλού και του ωραίου».

Το Διοικ. Συμβούλιο και οι ποδοσφαιριστές του Α.Ο.Π.

Η ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ

Από νωρίς τα μέλη του ΔΣ άρχισαν να φθάνουν στο κέντρο και να φροντίζουν την ομαλή πορεία της προετοιμασίας της σημαντικής αυτής βραδυάς.

Ήταν προγραμματισμένο, το καλούσε από μόνος του ο χαρακτήρας της συνάντησης και της ημέρας, το συναπάντημά μας νάναι εκτός από μέρα χαράς και μέρα μνήμης και αναφοράς στους προγόνους μας, στις ρίζες μας. Έτοιμος λοιπόν και ο Πίνακας ανακοινώσεων, για να δεχθεί να απογράψει τη νοσταλγία, την ανάμνηση, την αναφορά του καθενός που θα προσερχόταν, σε ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα (ζωντανά ή πεθαμένα), που ριζωμένα στο είναι του, δεν τον αφήνουν να ξεφύγει, δεν του επιτρέπουν να ξεχάσει, τον τόπο, από όπου ξεκίνησε… Στην επικεφαλίδα έγραφε:

ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ 1999: ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑΜΕ !!!

Ο Κωστής ο Μπαμπιονίτης(εγγονός) αναλαμβάνει να το τοποθετήσει σε εμφανές σημείο στο Κέντρο και να γράφει για καθένα από αυτούς που προσέρχονταν…

Εύκολο νάσαι Πρόεδρος, μα σημαντικό είναι νάσαι υπεύθυνος και σωστός Πρόεδρος… Πρώτος ο δικός μας λοιπόν στο τρέξιμο από νωρίς, με αρκετό το άγχος να μην λείψει τίποτε, να μην παραληφθεί τίποτε, να μην στραβώσει κάτι…

«Θάρθουν οι χωριανοί;», «οιδοποιήθηκαν οι τάδε;», «δεν θάρθει το τάδε σόι, γιορτάζει ο Γιώργος», και άλλα πολλά… «Σταύρο, ψυχραιμία, εμείς κάναμε το χρέος μας, το ΔΣ είναι μέρες στο πόδι, είναι εδώ». Από πολύ νωρίς το ταμπλώ κατέγραψε:

ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ 1999: ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΧΝΑΜΕ !!!

ΝΤΑΣΚΟΣ, ΜΠΑΜΠΙΟΝΙΤΗΣ, ΑΡΑΠΟΚΩΣΤΑΣ, ΑΛΜΠΑΤΟΒΑΓΓΕΛΙΑ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ), ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ, ΚΑΦΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ.

Περνά η ώρα, και σε παρέες καταφθάνουν χωριανοί, φίλοι, γνωστοί.. Και η αναφορά συνεχίζεται:

ΤΡΙΚΕΦΑΛΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΕΛΙΑΝΟΣ, ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ, ΦΑΝΟΥΡΗΣ, (ΤΑΜΊΑΣ), ΑΣΤΡΙΝΟΣ, ΜΑΝΤΡΑΧΑΛΟΣ, ΜΠΙΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΙΤΣΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ, ΚΑΝΑΚΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ. ΤΙΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ. ΠΡΩΙΜΟΓΙΩΡΓΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΡΩΙΜΟΣ, ΑΣΗΜΕΝΙΑ.

Ακόμα και: ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ (Κουσέ), ΖΟΥΡΙΔΑΝΤΩΝΗΣ (Πιτσίδια) ήταν εδώ, έστειλαν τους απογόνους τους, να τους τιμήσουν, να μας τους θυμίσουν….

«Λείπουν όμως κι’ άλλοι, λείπουν πολλοί, γιατί δεν ήλθαν;» «Δεν πειράζει Πρόεδρε, λίγο οι Γιώργηδες, λίγο η αδιαφορία… «Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής ».

Εμείς πάντως, δεν σαςξεχάσαμε, δεν ξεχνάμε κανένα, τους θυμόμαστε όλους:

ΜΠΟΡΝΟΒΑΣ, ΚΟΥΚΟΥΡΙΤΗΣ, ΠΡΩΤΟΔΊΚΗΣ, ΧΑΛΚΙΑΔΟΜΑΝΩΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΩΣ, ΑΡΑΠΑΝΤΩΝΗΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΙΤΣΟΥΝΗ, ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ, ΧΑΤΖΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗ, ΣΤΑΜΠΑΡΙΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΚΑΡΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ, ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ, ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ, ΣΑΒΒΟΓΙΩΡΓΗΣ, ΧΑΡΙΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΔΑΝΤΩΝΗ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΙΝΑΣ, ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΙΝΑΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ (ΜΠΟΜΠΟΝΑΣ), ΜΙΧΑΗΛΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΟΜΙΧΑΛΗ. ΠΑΠΟΥΤΣΟΦΙΊΠΠΟΣ, ΓΙΆΝΝΗΣ ΤΗΣ ΨΕΒΙΑΣ, ΛΙΟΜΑΝΩΛΗΣ, ΛΙΟΛΕΥΤΕΡΗΣ, ΣΗΦΑΚΗΣ, ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ, ΤΡΑΚΟΣΑΡΗΣ. ΖΩΓΡΑΦΟΣ. ΜΠΙΤΣΑΚΟΗΛΙΑΣ.

Που είναι τα παιδιά τους; Ας είναι όμως…Προχωράμε….

Πριν αναφερθούμε στην εκδήλωση, παραθέτουμε παρακάτω μέρος του προγράμματος, μια αναφορά στις ρίζες μας, που δεν εκφωνήθηκε, λόγω έλλειψης χρόνου:

Φίλοι χωριανοί, μια αναφορά μνήμης πρώτα απ’ όλα, σ’ αυτούς που εξ αιτίας τους είμαστε απόψε όλοι μαζί εδώ:

ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙΑΝΟΙ της ΑΤΤΙΚΗΣ του 2000.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ.

«…Αυτό τον κόσμο τον καλό, άλλοι τον είχαν πρώτα…

γέλα φίλε μου , γέλα φίλε μου και μη βαριά το παίρνεις…»

Κρητικό Ριζίτικο.

Τελειώνει 20ος αιώνας, και εμείς οι μεγαλύτεροι παραδίδουμε σιγά-σιγά στους απογόνους μας, τα παιδιά μας, ό,τι δημιουργήσαμε γι’ αυτά. Δίδουμε τον πολιτισμό, τα βιώματα, τα πιστεύω και τις αντιλήψεις μας για τη ζωή και τους ανθρώπους. Ακόμα δίδουμε σπίτια δρόμους και όλα τα τεχνικά – υλικά επιτεύγματα, μα και την παιδεία – γνώση, που θεωρούμε χρήσιμα εφόδια για τη ζωή τους.

Έχουμε όμως χρέος στους πολίτες του 21ου αιώνα, να βοηθήσουμε να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο τους και να ζήσουν αρμονικά σ’ αυτόν. Η ξενόφερτη άποψη, του να υποτάξουμε όλα τα έμψυχα και άψυχα όντα στη δύναμή μας, δεν οδήγησε τη γενιά μας στο μέγεθος της ευτυχίας που ονειρευτήκαμε, δεν φθάσαμε, σαν γενιά, στη δικαίωση και την ηρεμία που προσδοκούσαμε. Κι’ αν γεμίσαμε τα στομάχια μας, ή κι’ αν κάποιοι υπόσχονται να μας χορτάσουν ακόμα πιο πολύ με οικονομική ευημερία, φαίνεται πως η βαθιά ανθρώπινη παιδεία και κληρονομιά μας, δεν μας επιτρέπει να βρούμε πραγματική δικαίωση στον εικονικό κόσμο του σήμερα.

Ακούστ΄ είντα παράγγειλε μια φρόνιμη του γιού’ ντση:

Γιε μου σαν πάς στο καπηλειό και βρεις τσοι χαροκόπους,

με τον καλλιά σου κάθιζε, και νηστικός σηκώνου

Το φρόνιμο να σέβεσαι, τον κουζουλό χαιρέτα….

Κρητικό ριζίτικο

Μήπως εκείνη η μάνα, γιαγιά πολλών από μας, που τραγούδαγε το παραπάνω ριζίτικο τραγούδι ποτίζοντάς μας ταυτόχρονα με χιλιάδων χρόνων ανθρωπιστική παράδοση, κληρονόμησε σε μας πάρα πολλά και σημαντικά, μα εμείς την αδικούμε, σαν δεν αναδείχνουμε το πραγματικό μεγαλείο και τη σημασία αυτής της κληρονομιάς; Μήπως είναι ακριβώς αυτή η κληρονομιά που μας κάνει να αισθανόμαστε υπερηφάνεια, που είμαστε Έλληνες, που σκεφτόμαστε πιο ανθρώπινα από πολλούς υπερφίαλους λαούς;

Οφείλουμε σίγουρα πολλά στους γονιούς μας, μας έδωσαν πάρα πολλά, αγωνίσθηκαν και πολλοί θυσιάστηκαν σ’ αυτή τους την αξεπέραστη πορεία ευθύνης και χρέους. Η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός στο συγγενή, το γείτονα, το φίλο, τον άνθρωπο, η αγάπη γι΄ αυτόν τον τόπο και τη φύση που μας θρέφει και μας δίδει τη ζωή, είναι η κληρονομιά και παρακαταθήκη τους.

Μας έμαθαν να μην σκοτώνουμε ανθρώπους στο όνομα της ανθρωπιάς, να μην πυρπολούμε τα δημιουργήματα του ανθρώπινου μόχθου στο όνομα της προόδου, να μην σπέρνουμε τον πόνο με πρόσχημα τη συμπόνια. Είναι κληρονομιά μας το μεγαλείο της Ελληνικής σκέψης, του πολιτισμού, μα προ πάντων της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας, μας το κληρονόμησαν οι παππούδες μας από κάθε γωνιά της Ελληνικής γης, αιώνων Ελληνικό δημιούργημα δεν είναι ο «Ξένιος Δίας»;, και έχουμε χρέος να το σεβαστούμε και να το δώσουμε στα παιδιά μας.

Ας είναι η αποψινή μας συνάντηση, εκτός των άλλων, και βραδιά μνήμης για εκείνους που, όχι μόνο δεν επισύρουν τη βαρυγκώμια, τις κατάρες και την οργή των αδικουμένων για τα άδικα και τα κακά του σημερινού μας κόσμου, αλλά αντίθετα, μας έμαθαν να στεκόμαστε έντιμοι, όρθιοι και ασυμβίβαστοι στην αδικία, τη βαρβαρότητα, τη κτηνωδία, την αναλγησία, από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι΄αν απευθύνεται, όσο κι΄ αν βραχυπρόθεσμα μας «οφελεί». Σας ευχαριστώ.

Τα παξιμαδάκια, οι σταφιδολιές, ο αθότυρος και η τσικουδιά ήταν ήδη στη θέση τους και οι πρώτες απαλές κοντυλιές σιγά-σιγά ανέβαζαν το κέφι. Οι άνθρωποι δεν καθόντουσαν, αλλά έψαχναν, έψαχναν τα τραπέζια, έψαχναν τη μνήμη τους , άφηναν την ψυχή τους, να ψαρέψει από το σύθαμπο της λησμονιάς εικόνες, πρόσωπα, καταστάσεις, ιστορίες, μορφές… Και οι αγκαλιές πάντα ανοικτές, να βάλουν την τελική υπογραφή στην αποψινή συνάντηση: «άξιζε τον κόπο !».

Αν είχε αξία για μας τους μεγαλύτερους η συνάντηση, είχε ακόμα πιο πολύ ενδιαφέρον και αξία για τα νέα παιδιά, την γενιά που ο παππούς, η γιαγιά, το σπίτι στο χωριό, ο μακρινός συγγενής, δεν ήταν παρά φευγαλέες εικόνες και ανιαρές αναφορές. Και ξαφνικά ανακαλύπτουν, πως όλα αυτά υπάρχουν, ζουν, συγκινούν. Κάποιοι άγνωστοί τους τα ξέρουν με τα μικρά τους ονόματα, κάποιοι τα σκέφτονται, το χωριό από μόνο του τους δίδει την καλημέρα του, τα θεωρεί δικά του και τους χαρίζει απλόχερα και αδιαπραγμάτευτα το χαμόγελο του…

Ώρα 10 30΄, ώρα να μας χαιρετήσει ο Πρόεδρος, να πει μια καλησπέρα, ένα καλωσορίσατε σε όλους, Πετροκεφαλιανούς και φίλους τους, και να συνεχίσει το γλέντι. Ο ταμίας από την άλλη να ταλαιπωρείται ακόμα με τα διαδικαστικά, προσκλήσεις, εισπράξεις, εισφορές, ημερολόγια, συνδρομές.

Ακολουθεί η ομιλία του Γραμματέα, που προσπαθεί σε λίγες γραμμές να εκφράσει, να συμπυκνώσει τα αισθήματα όλων μας, να πει με λόγια πεζά, αυτό που έβλεπες σε όλων τα πρόσωπα. Και μπορούσε να δει ο καθένας την προσμονή της δικαίωσης για την αποψινή μάζωξη, όλοι μας θα θέλαμε φεύγοντας, να μας έλθει στα χείλη αυθόρμητα το: «καλά ήτανε, άξιζε τον κόπο !». Όλοι το θέλανε! Είχαν την προσδοκία να αναζωογονηθεί μέσα τους το χωριό, να βρούν την ευκαιρία να ζήσουν γιά λίγο έστω την ηρεμία, τη γαλήνη και αδελφικότητα, και την ξενοιασιά, αλλά και τα συναισθήματα που γεννά η επίσκεψη στην πατρίδα….

ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ, ΦΙΛΟΙ,

Για άλλη μια φορά όλοι μας, μικροί και μεγάλοι χωριανοί μας, μα και οι φίλοι και συγγενείς τους, άφησαν κατά μέρος τις ασχολίες και υποχρεώσεις της σύγχρονης εποχής μας, και ήλθαν και πάλι απόψε μαζί μας. Άφησαν κατά μέρος τις υποχρεώσεις, μπροστά στο χρέος να υπηρετήσουν μια διαφορετικής μορφής γνωριμία, επικοινωνία, φιλία και αλληλοστήριξη. Άφησαν κατά μέρος την τρέχουσα υποχρέωση για τη γιορτή του Γιώργου, για την επαγγελματική συνάντηση, για την όποια άλλη κοινωνική επίσκεψη, και είναι απόψε εδώ.

Συναντηθήκαμε λοιπόν όλοι μας, με ένα κύριο συνδετικό κρίκο: την ύπαρξη ενός χωριού, που αποτελεί τη γενέτειρα, την αφετηρία, τις ρίζες πολλών από εμάς.

Το χωριό, το κάθε χωριό, για όλους εμάς δεν είναι τίποτε άλλο από μια μορφή κοινωνίας και επικοινωνίας των ανθρώπων. Μιάς επικοινωνίας που όσο χάνεται τόσο αυξάνει η μοναξιά, όσο ξεχνιέται τόσο θεριεύει ο ατομισμός, η εγκληματικότητα, ο κυνισμός. Όσο προχωρεί η απομόνωση των πόλεων και όσο δεν ακούγεται το «καλημέρα γείτονα», τόσο θα θριαμβεύει η «δικαιοσύνη» των «καλών όπλων» που θα σκοτώνουν τους «κακούς Σέρβους και Κορσοβάρους», όσο οι άνθρωποι θα πληροφορούνται τις προκατασκευασμένες και συσκευασμένες σαν γιαουρτάκια με ημερομηνία λήξεως αλήθειες για όσα συμβαίνουν έξω από την αυλή μας, τόσο θα μεγαλώνει ο ανθρώπινος πόνος και δεν θα βρίσκει χώμα να ριζώσει η δικαίωση και η γαλήνη στο τέλος κάθε μέρας μας…

Στα χωριά μας είχαμε φτώχεια μα δεν είχαμε εξόφθαλμη εξαθλίωση, στις μικρές μας κοινωνίες είχαμε λίγους ψυχικά άρρωστους μα δεν είχαμε ψυχιατρεία – κολαστήρια, είχαμε γέρους και ανήμπορους, δεν είχαμε όμως γηροκομεία – απομονωτήρια, αλλά συμπαράσταση, είχαμε δύστροπους εγωιστές και λίγους κακοποιούς, αλλά δεν τους σκοτώναμε, δεν τους εξαθλιώναμε, δεν σπέρναμε τον όλεθρο εν ονόματι της ηρεμίας μας, αλλά τους συνετίζαμε με το ζωντανό παράδειγμα μιάς έντιμης ζωής.

Στα χωριά μας αγαπούσαμε την πατρίδα και την υπηρετούσαμε αδιαμαρτύρητα, γιατί αγαπούσαμε τον άνθρωπο, το γείτονα το φίλο το συγγενή.

Όσοι μεγαλώσανε σε χωριά δεν έχουνε ανάγκη από τις μαρτυρίες μου, απλά εκφράζω τα συναισθήματα και τα αισθήματά τους. Όμως για τα νέα παιδιά, τα παιδιά μας, όσο και αν οι σειρήνες σης σύγχρονης εποχής τους επιβάλουν να διασκεδάσουν ακόμα και με το ηλεκτρονικό σήμα που κατευθύνει ένα πύραυλο για να σκορπίσει το θάνατο στους ανθρώπους, οφείλουμε να δώσουμε μια κοινωνία, οφείλουμε να δώσουμε ρίζες, οφείλουμε να δώσουμε ένα τόπο να αγαπάνε, οφείλουμε να δώσουμε ανθρώπους, φίλους να αγαπάνε και να τους αγαπάνε, να τους σκέφτονται, να τους γνωρίζουν με τα μικρά τους ονόματα, να τους λένε «καλημέρα».

Ίσως να έχει διάφορα οφέλη σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο ο Καποδίστριας, αν όμως δεν καταφέρει να αποφύγει την κοινωνική αποσύνθεση των χωριών μας, θα επιφέρει γρήγορα την κοινωνική αποσύνθεση στην ελληνική επαρχία, στο κοινωνικό κύτταρο της Ελλάδας, στο βασικό σχολείο του ανθρωπισμού, στη δια βίου, ζωντανή και αστείρευτη πηγή ανθρώπινων αξιών.

Ήλθαμε όλοι στις μεγαλουπόλεις για να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα, αν και τελικά με ένα άλλο τρόπο πολλοί στα χωριά μας ήδη τα έχουν λύσει όπως και εμείς. Σε μας μένει να διατηρήσουμε, να καλλιεργήσουμε και να μεταδώσουμε στα παιδιά μας την κοινωνικότητα, την αλληλεγγύη, τη φιλία και την αγάπη για τον τόπο μας όπως τη βιώσαμε στη μικρή μας κοινωνία.

Είναι χρέος μας να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για ένα τόπο που θα τα αγαπήσει, είναι χρέος μας στον ατομισμό και την απομόνωση της εποχής μας να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με ένα λιμάνι ψυχικής γαλήνης, ανάσας και ανάπαυλας σ΄ ένα κόσμο που το άγχος, και η αγωνία της μεγαλούπολης, δεν αποτελούσαν και δεν αποτελούν δικό μας δικό μας όραμα, δική μας επιλογή.

Ο Γ. Γραμματέας του Συλλόγου

Ο λυράρης του Κέντρου αρχίζει να γαργαλά στις πατούσες τους πιο θερμόαιμους, με πρώτο-πρώτο το Στελιό του Διονύσιου. Από κοντά και η άλλη Στέλλα (του Λεκάκη), τόχει τόνομα φαίνεται… Είδα κι’ έπαθα να σταματήσω κομψά και το λυράρη και το απρόσμενο μπουλούκι που κατέλαβε με μιάς την πίστα με τις πρώτες κοντυλιές, αλλά πραγματικά άξιζε τον κόπο:

Καθώς πέρναγα από ένα τραπέζι, με σταματά ένα παληκάρι μέχρις εκεί πάνω «Αντρέα είτα κάνεις, είσαι καλά; να και η αδελφή μου η Σούλα». Δεν δυσκολεύτηκα να γνωρίσω το Νικολή του Μπιτσακομανώλη, μοναδική μα πολύ ευχάριστη έκπληξη από το Πετροκεφάλι, αλλά για τη Σούλα; μετά από 30 χρόνια «Αθηναίοι» και οι δυό, θα ήταν αδύνατο να την αναγνώριζα σε άλλη περίπτωση σαν τη Χρυσούλα του Μπιτσακομανώλη, κι’ ας είχα μιλήσει μισή ώρα με το γιό της την παραμονή! Απέναντί τους λοιπόν στο τραπέζι καθόντουσαν πέντε παλικαράκια και κοπελιές, ντυμένοι με τις φορεσιές τις Κρητικές και ήσαν έτοιμοι να δείξουν την τέχνη τους, τη λεβεντιά και τη ζωντάνια τους. Ο Κωστής, γιός της Σούλας και του αλησμόνητου γλεντζέ του Α. Κουφάκη από το Σπήλι, δεν ήλθε μόνος, αλλά έφερε και μια χαρούμενη και καλοδεχούμενη παρέα από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κρητών των Αγ. Αναργύρων, γιά να κάνει το κέφι και τη χαρά μας ακόμα πιο μεγάλη. Είχαν λοιπόν τον πρώτο λόγο ν’ ανοίξουν το χορό, και ν’ απολαύσουμε την τέχνη τους, όπως και έγινε.

Συγχαρητήρια και από αυτή τη θέση στη μαμά Χρυσούλα, και φυσικά τον ίδιο τον Κωστή. Ακόμα ευχαριστούμε τις: Ελένη Δριβάκη, Ιωάννα Μακρυδάκη, Μαρία Γαλανάκη και τον Χρήστο Ηλιάκη για την ευγενική και ωραία προσφορά τους.

Ο διάδοχος του Πετρομιχάλη και του Πετρομανώλη, ο γιός της Μαρίας βάλθηκε να μην αφήσει τραπέζι χωρίς να το αποθανατίσει με τη βιντεοκάμερα. Έχω την περιέργεια να δω αν κατάφερε να πετύχει έστω και μια στιγμή την Ελένη του Φανούρη χωρίς να χαμογελά, και το Γιώργο το Λεκάκη χωρίς να κρατά ένα ποτήρι με ρακή!

Ο Αλέκος της Ασημένιας από τους Βώρους (Πολυχρονάκης) αναλαμβάνει να ανεβάσει το κέφι σε όλους, μικρούς-μεγάλους, Κρητικούς και μη, τόσο με τα Κρητικά όσο και με τα Νησιώτικα. Και φυσικά και τα κουτσομπολιά δεν έλειπαν:

– «Αυτή η κοπελιά είναι η ίδια η μακαρίτισσα η Αλμποτοβαγγελιά!»,

«ετουτοσές ο ντελικανής είναι σάικα από το σόι του Αραπόκωστα!».

«γιάντα μπρε δεν ήρθε ο Γιώργης του Αντώνη του Χατζή; αυτός μας αγαπά και… – Εμά κακονίζικο, προχθές εκάμανε τα σαράντα του πατέρα ντου, εύκολο τόχεις να τρέχει και στα πανηγύρια; – Έεε δεν το κάτεχα, ο Θεός να του συχωρέσει του Αντώνη, καλός άνθρωπος ήτανε, καλά κοπέλια ήβγαλε…».

«Η Αγγελική του Παπουτσοφιλίππου μου ‘λεγε πως θελανέρθει, δεν τσίπεψες γράμμα; -Μωρέ εγώ γράμμα τσίπεψα, εσύ τηλέφωνο την ξαναπήρες; Γιατί άμα δεν έχεις φίλο τον ταχυδρόμο το γράμμα φτάνει …κατόπιν εορτής».

«Κωστή, γιάντα δεν ήρθε ο Τίτος; -Ντα μπορεί με το μωρό; Ήθελε αυτός μα είντα θα λα κάμουν το κοπέλι; Είπε μου πάντως τους χαιρετισμούς του σε ούλους στσοι χωριανούς, και μούδωκε και τη συνεισφορά του στο Σύλλογο…).

Περασμένα μεσάνυκτα, και με το ζόρι διακόπτεται το πρόγραμμα του χορού για να πει δυό λόγια ο Ταμίας μας:

«Εγώ βέβαια για το πρώτο πράγμα που φροντίζω είναι τα οικονομικά, γι’ αυτό σας παρακαλώ να μην ξεχάσετε να τακτοποιήσετε τις εισφορές σας, ακόμα όμως:

Α) Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Αθλητικό Όμιλο του χωριού για το ενδιαφέρον του για το Σύλλογό μας και να μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς του σ’ εσάς.

Β) Ακόμα, οφείλουμε και δημόσια να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στα παιδιά του Αντώνη και του Στέλιου του Χατζή: Γιώργο, Μάνο και Ευθύμη, γιά τη γενναία οικονομική ενίσχυση κατά την έκδοση του ημερολογίου. Να μην ξεχάσω ακόμα να πω και από δω ευχαριστώ, εκ μέρους όλων σας, στο Γιωργιό το Κοντξάκη, γιό του μακαρίτη του Κωστή από το Κουσέ, που στο τυπογραφείο του τυπώνεται κάθε έντυπο του Συλλόγου μας, και γρήγορα και σωστά, μα το σπουδαιότερο: τσάμπα!

Γ) Να ευχαριστήσουμε ακόμα μια φορά και δημόσια τους φίλους και συγγενείς, που αν και δεν είναι Κρητικοί, ήλθαν να διασκεδάσουν με τη χαρά μας, μαζί μας. Αξίζει όμως, ιδιαίτερης αναφοράς ο γιατρός Γιάννης Λούης, μπατζανάκης του Γιώργου του Δαμιανάκη, φίλος καλός και τακτικός επισκέπτης του Πετροκεφαλιού, αλλά και συμπαραστάτης αρκετών χωριανών μας σε προβλήματα υγείας. Αξίζει ακόμα ν’ αναφέρουμε άλλο ένα λάτρη του χωριού μας, και εδώ και στην Κρήτη, τον Αστυνόμο Δ. Γεωργόπουλο, φίλο μου μα και φίλο όλων των Πετροκεφαλιανών και του Συλλόγου μας».

Η ώρα περνά ευχάριστα και γρήγορα, η Χαρούλα του Καφάτου δίδει τα ρέστα της στην πίστα, δεν είναι δα εύκολο νάναι κάθε μια πρωτοχορεύτρια σε συγκρότημα, αλλά και όλη η νεολαία μας δεν χάνει ευκαιρία να δείξει την καταγωγή της….

Εκεί κατά της τρεις, άλλο ένα βλαστάρι μας, ο γιός της Νίτσας και του Αντώνη, ο Κωστής ο εγγονός του Μαντράχαλου, πιάνει το δοξάρι:

Μαγώμ’ ενός αγρότη γιός, Πετροκεφαλιανάκι

κι΄αν δε σ΄αρέσω κοπελιά, παρ΄το Μπαμπιονιτάκη

Η ώρα είναι τρεις και οι κοπελιές μας, η Σταυρούλα με την Αντωνία και την Αριάδνη αναλαμβάνουν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους να συμμετάσχουν στη λαχειοφόρο αγορά «-Μα… πάααλι εμείς; -Ελάτε κοριτσάκια μου, εσείς την ξέρετε την τέχνη, γιαυτό λέμε να σας …μονιμοποιήσουμε σ΄αυτή τη δουλειά, στο κάτω-κάτω, πως θα διατηρήσετε τον τίτλο σας: «τα πιο προκομμένα κορίτσια του Συλλόγου μας;». Τους τελευταίους λίγους κλήρους ανάλαβε να διαθέσει ο ταμίας, φέρνοντας τον κόσμο στο φιλότιμο, και είναι αλήθεια πως και φιλότιμο μα και λεφτά, για το Σύλλογο, περίσσευαν. Πλειοψήφησαν, και στο κέφι και στους κλήρους, ο κ. Παππάς, ο Παπαστελιανός (Μιχάλης) και ο Μπιτσακογιάννης. Τους ευχαριστούμε.

Περασμένες πέντε και ο Ταμίας ικανοποιημένος από τα οικονομικά, αλλά ακόμα πιο ικανοποιημένος από το αίσιο τέλος της βραδιάς, το γύρισε στο ριζίτικο, αγκαλιά με τον ξάδελφό μου το Μανασσάκη από τα Βορίζα (απόψε τον γνώρισα εδώ) και το Γεωργόπουλο:

Αγρίμια κι’ αγριμάκια μου, αγρίμια κι’ αγριμάκια μου……

Γλυκοχαράζει στα Μεσόγεια κι΄ ακόμα να φθάσω ΄στο σπίτι…. Δύσκολη μέρα, κουραστική μα καλή η νύχτα, δε βαριέσαι, χαλάλι… Τουλάχιστο αυτή την κλέψαμε του χάρου….

Παραβρέθηκαν:

Μπιτσακακης Σταύρος-Δέσποινα (Άννα, Αριάδνη), Μπαμπιονιτάκης Ανδρέας-Μαρία (Κώστας, Σταυρούλα), Σαββάκης Γεώργιος-Τζένη (Κώστας, Αντωνία) Λεκάκης Γεώργιος-Στέλλα (Ευαγγελία), Τσικνάκη-Πλάκα Στέλλα-Γιάννης (Κατερίνα, Νίκος, Διονύσιος), Πετράκη-Ματαλιωτάκη Μαρία-Παύλος (Χρυσούλα, Μάνος, Γιώργος, Λίτσα ) Καφάτος Μανώλης-Μαρία (Χαρούλα), Πετράκη–Γεωργοπούλου Ελένη (Μάνος-Εύη), Λεκάκης Ηρακλής, Σαριδάκης Τιμόθεος, Αλεξανδράκη-Κυριλίδη Ειρήνη-Θεόφιλος (Κορνηλια) Αλεξανδράκης Ιωαννης-Λίτσα, Σαββάκης Εμανουηλ-Αννα ( Χρυσούλα), Σαββάκη-Βασιλειάδη Ηλέκτρα(Φωτεινή), Πρωιμάκης Ζαχαρίας-Γιάννα (Μάνος), Πρωιμάκη-Ματσάγγου Ειρήνη-Γιώργος (Σοφία) Τεριζάκη-Μπενέκου Ελένη-Αποστόλης (Αλεξάνδρα), Σταματάκη Έφη, Μπιτσακάκης Ιωάννης, Σφυριδάκης Μιχαήλ-Θάλεια, Σφυριδάκη- Γεωργία Μπιτσακάκης Νίκος, Μπιτσακάκη-Κουφάκη Χρυσούλα(Κωστής, Κατερίνα) Πετράκη-Σταυρουλιδάκη Νίτσα-Αντώνης (Κωστής) Βασιλάκη Ελένη(Δημήτρης), Σπυριδάκης Κωστής-Δήμητρα), Κανακαράκη Ανδρομάχη (Μάκης), Κορακάκης Γιώργος, Χαλκιαδάκη- Ελένη-συζ, Μπιτσακάκης Μανώλης, Μπιτσακάκη Μαρία, Μπιτσακάκη-Φουκάκη Μαρίνα-Μιχάλης.

Τους καλύτερους τους άφησα στο τέλος. Ξενομπασάρηδες, θα τους χαρακτηρίζαμε σε άλλες εποχές, μα ήταν οι καλύτεροί μας. Αυτοί, χωρίς νάναι Πετροκεφαλιανοί, ήλθαν να χαρούν στη χαρά μας, να χαρούν με τη χαρά μας. Και από αυτή τη θέση τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Μπριλάκης Ευάγγελος, Σοφία Γαλανάκη, Βαρδουλάκης Μιχάλης –Δάφνη (Πολ. Μηχανικός από τον Αγ Κύριλλο), Πατρικάκος Βασίλης –Κατερίνα (χειρουργός Νοσοκ. Δυτ Αττικής), Λούης Γιάννης-Ειρήνη (μαιευτήρας Ιασώ), Γεωργόπουλος Δημήτριος-Όλγα (Αστυνομικός Δ/της), Ζουριδάκης Στέλιος-Κατερίνα-Μαρία) (Αστυνομικός), Κονταξάκης Γιώργος (τυπογράφος από Κουσέ), Πλαβούλη Μαρία, Αλεξανδρή Θωμαϊτσα, Χατζούλης Σάββας-Σοφία), Σχοινάς Αλέξης-Ματίνα, Καλογεράκης Ιωάννης-Κατερίνα (Αστυνομικός), Παππάς Γεώργιος-Σοφία. ΤΕΛΟΣ


Ακόμα, ένα από τα πρώιμα ιστορικά στοιχεία του Συλλόγου ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ:

4   Ιουνίου 2000

Ο Ξωπατέρας ετοιμάζεται γιά εκλογές, για δεύτερη φορά, εκλογές που έγιναν σε ένα φιλκό Καφενείο,  πίσω από το Ιερό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.

Δεν θα μείνω στις λεπτομέρειες, εκείνο όμως που μου έκανε εντύπωση, είναι πως ψάχνοντας στο αρχείο μου βρήκα τα παρακάτω:

Πληροφορίες γιά το Σύλλογο, την Δράση του, καθώς και τυχόν νέα γιά τις Εκλογές μπορείτε να μαθαίνετε, αλλά και να ανακοινώσετε οι ίδιοι στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, στη Διευθυνση:

www. Geocities.com/babionitis

e-mail : xopateras@hotmail.com

ήταν το πρώτο site του ΞΩΠΑΤΕΡΑ,  που είχε στήσει ο Κωνσταντίνος Ανδρ Μπαμπιονιτάκης, καθώς και το πρώτο e-mail του συλλόγου. Μάλιστα, κάπου στο αρχείο βρήκα και τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο χωριό, όπως μου τα έστειλε ο Νικος Κων Μπαμπιονιτάκης.

Sent: Saturday, April 15, 2000 5:50 PM
Subject: ΕΚΛΟΓΕΣ 2000

ΕΚΛΟΓΕΣ 2000-04-15

ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

ΕΓΓ ΕΨΗΦ ΑΚΥΡ ΛΕΥΚ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΚΕ ΣΥΝ ΔΗΚΚΙ ΛΟΙΠΑ

745 608 5 1 476 94 9 9 13 1

ΠΑΣΟΚ

ΝΔ

ΚΚΕ

ΣΥΝ

ΔΗΚΚΙ

ΑΠΟΣΤΟΛ 70

ΒΕΛΓΑΚ 1

ΣΥΝΤΙΧ 6

ΔΑΝΕΛΛ 6

ΜΠΑΝΤΟΥΒ 8

ΒΡΕΝΤΖΟΣ 14

ΓΑΛΕΝΙΑ 13

ΧΑΣΟΥΡ 7

ΓΑΒΑΛΑΣ 22

ΓΡΗΓΟΡΑ 47

ΚΟΥΡΑΚΗ 25

ΔΕΙΚΤΑΚ 19

ΜΑΤΖΑΠΕΤ 47

ΚΕΦΑΛΟΓ 56

ΣΑΡΡΗΣ 41

ΠΑΠΑΓΕΩ 10

ΣΤΑΥΡΑΚΑ 55

ΦΑΝΙΟΥΔ 3

ΣΤΡΑΤΑΚΗ 32

ΧΟΝΔΡΑΚ 4

ΣΧΟΙΝΑΡΑ 414

ΦΡΑΓΚΙΑΔ 56

78.3%

15.4%

3 Σχόλια »

 1. Κοντοχωριανάκια, θερμά συγχαρητήρια για τον Ξωπατέρα (μας) σας. Είμαι από το Καστέλλι Καινουργίου, έχω πολλούς φίλους και συμμαθητές από το πετροκεφάλι, καθώς και ιδιαίτερες φιλικές σχέσεις με την Βαγγελιώ Σχοιναράκη (κουμπάριά, η γιαγιά της βάφτισε την αδελφή μου) αυτό που θέλω να σας πω είναι πως τον Ξωπατέρα τον έχω κάνει άγαλμα και τον έχω στην είσοδο του Οικομουσείου μου στη Νέα Αλικαρνασσό Καρτερού 18-20. Σας καλώ όλους να επισκεφτείτε το Οικομουσείο μου να καμαρόσετε τον ήρωα. Επίσης αν έχετε χώρο να του στήσετε άγαλμα σας το φτιάχνω δωρεάν.Στέλιος Κωστή Σπυριδάκης.-

  Σχόλιο από Στέλιος Σπυριδάκης — 30/06/2010 @ 5:09 μμ | Απάντηση

 2. ηδγκζΦβ

  Σχόλιο από γιαννησ — 29/01/2011 @ 10:00 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: