ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΟΜΠΙΑΣ

Η μετακατοχική γενιά (1950-70) έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Δεν εβίωσε πολέμους, ξεριζωμούς, θανάτους, μίση κλπ,  και με αρκετά καθαρό το παιδικό – νεανικό μυαλό της, έκανε βιώματά της τη φιλία, την αλληλεγγύη, την παρέα, τον συγκάτοικο, το συμμαθητή, το συμφοιτητή, το χωργιανάκι. Και όλα αυτά στη θέση του συμπολεμιστή, του ένοπλου συναγωνιστή ή ανταγωνιστή – εχθρού, που τροφοδότησε με συναισθήματα την προηγούμενη από αυτήν γενιά.

Η εσωστρέφεια που αναπτύχθηκε με το κλείσιμο-κατάργηση της αυλής, της γειτονιάς, της αλάνας και η αντίστοιχη υπερανάπτυξη της τηλεπληροφόρησης και τηλεθέασης με το τηλέφωνο την τηλεόραση και τα διάφορα έντυπα, δεν υπήρχε καθόλου στα μαθητικά  χρόνια του 1950-70.

Ένα κυρίαρχο κομμάτι της ζωής εκείνης της γενιάς μέχρι τα 18, είναι  κομμάτι της μαθητικής ζωής. Είναι το κομμάτι που κυριάρχησε σε μνήμες και συναισθήματα ειδικά στις επαρχίες. Έτσι, χωρίς να το προσπαθήσει κανείς, είναι το κομμάτι που εύκολα φουντώνει σε μνήμες, σε εικόνες από τα παλιά. Ας δώσω λοιπόν την ευκαιρία σε φίλους των μαθητικών χρόνων να ξαναθυμηθούν τα νιάτα τους… Μια μικρή συλλογή φωτο- εκείνης της εποχή παρακάτω, από όσους είχαν την καλοσύνη να μας θυμίσουν τα μαθητικά χρόνια.

Παρακάτω, παραθέτω ένα φωτογραφικό αρχείο, όσων είχαν την καλωσύνη να διαθέσουν κάποιες φωτογραφίες των μαθητικών χρόνων.


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥΦΟΥΡΝΙΑ 1965

ΓΥΜΝ ΠΟΜΠΙΑΣ: ΦΟΥΡΝΙΑ 1965

πυριτιδαποθηκη αρκαδι 1963

πυριτιδαποθηκη αρκαδι 1963

*

*

*

*

*

*

ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ -ΦΑΙΣΤΟΣ)

ΑΡΚΑΔΙ 1 1963

ΑΡΚΑΔΙ 1 1963

ΑΡΚΑΔΙ 2 1963

ΑΡΚΑΔΙ 2 1963

ΑΡΚΑΔΙ 3 1963

ΑΡΚΑΔΙ 3 1963


*
*
*

*
*
*
*

ΟΥΡΑΝΙΑ ΡΟΥΖΕΡΑΚΗ

Στυλοβάτης επί δεκαετίες του Συλλόγου Φοιτησάντων Γυμνασίου Πόμπιας στην Αττική.Μια καλή ομάδα λοιπόν, η Ουρανία Ρουζεράκη και η παρέα της, δεν άφησε να σβήσει η φιλία, η αγάπη των πρώτων παιδικών χρόνων. Πέρασαν πενήντα χρόνια από τότε, και όμως:

Συμπαίνει ακόμα τη φωθιά απού μασε ζεσταίνει // και μόνο όντε σμίγομε, ποιές μνήμες ανασταίνει…

Μερικές λοιπόν φωτο από την προσωπική συλλογή της Κας Ρουζεράκη, εκείνων, μα και ετούτων, των χρόνων:

Γ ΠΟΜΠΙΑΣ Ζ¨1959

Γ ΠΟΜΠΙΑΣ Ζ¨1959

Γ ΠΟΜΠΙΑΣ Η¨1960

Γ ΠΟΜΠΙΑΣ Η¨1960

ΡΟΥΖΕΡΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

ΡΟΥΖΕΡΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

Γ ΠΟΜΠΙΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ 2007

Γ ΠΟΜΠΙΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ 2007

*

*

*

*

*

*

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ….

Όσα βέβαια με δυσκολία καταφθάνουν, μα στην αναβροχιά καλόν΄ και το χαλάζι…

25 Φεβρουαρίου 2012

Ανδρέα γεια  σου, είμαι ο Παντελής Μπικάκης, κάνοντας βόλτα στο

διαδίκτυο ανακάλυψα με μεγάλη μου εκπληξη την ιστοσελίδα σου,
χάρηκα πολύ και σε ευχαριστώ που με έκανες να θυμηθώ ωραίες στιγμές απο τα
μαθητικά χρόνια της Πόμπιας
   Ανδρέα γειά σου σου εύχομαι να είσαι καλά
                Παντελής
Ο καλός λοιπόν φίλος ο Παντελής  από τον Αμπελούζο (σειρά Γυμνασίου 1959), ένας εξαιρετικός φιλικός και προσηνής συμμαθητής, σε μια εποχή μάλιστα που που δεν υπήρχε οδός διαφυγής,  και που και ο καλός, μα και ο κακός, μέτραγαν στη μικρή μας  κοινωνία.  (Σήμερα από τα δέκα χρόνια σου φεύγεις (;) παιρνοντας τη ατομικότητα-μοναξιά σου είτε σε ένα Γερμανικό τζίπ για το μπαράκι του γειτονικού νομού αγνωστος μεταξυ αγνώστων,  ή εξαφανίζεσαι στα βιβλία σου, ή και στο διαδίκτυο, ή έστω κλεινόμενος στους τέσσαρες τοίχους του σπιτιού σου… Και κάθεσαι μετά κι ανανογάσαι (χωρίς να παίρνεις απάντηση):

Είναι μαθές η μοναξά, να μη θωρείς αθρώπους// γι μιλιούνια γύρο σου, μα συ  …σε άλλους τόπους…

12 Φεβρουαριου 2012

 ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΜΠΙΑΣ 2012

ΠΑΛΛΗΝΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΑΜΨΩΝ 12/2/2012. Κυπριακό μενού,  το ντουέτο καλλιτεχνών Χαλάς Μίλτος και Κωτσόβολου Ρούλα στο μικρόφωνο και οι φοιτήσαντες στο Γυμνάσιο Πόμπιας μα και οι φίλοι τους παρόντες,  αφίνοντας παράμερα την όποια καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Άλλη μιά φορά, σύραμε τις μνήμες-αναμνήσεις μας και τις φέραμε μπροστά, θυμίζοντας στον εαυτό μας και τους άλλους, πως δεν είρθαμε απο το πουθενά, και πως δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε στο δρομο του πουθενά…. Έτσι καταλαβαμε εμείς το ΧΡΕΟΣ να μην ξεχνούμε τις ρίζες μας, μιας και μόνο εκει μπορεί να στηριχθεί ΣΙΓΟΥΡΑ,  η σύγχρονη και προς στιγμήν παραπαίουσα, Ελλάδα …

Ένα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, είναι η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ιστορικού Γυμνασίου Πόμπιας. Πρώτα βέβαια το μετέτρεψαν σε ΑΘΛΗΤΙΚΟ (!) Γυμνάσιο προς χάριν των ανα τη Μεσσαρά  μικρονοϊκών ….φίλαθλων. Και τώρα,  μιάς και οι πρωταθλητές δεν …. παράγονται σε …ανταγωνιστικές ποσότητες σκέφθηκαν να το καταργήσουν. Σϊγουρα δεν μας χρειάζεται αθλητικό Γυμνάσιο σε ένα περιορισμένο γεωγραφικά χώρο. Ειδικά όμως Γυμνάσια-Σχολεία, τουριστικά, γεωργικά κλπ θα ήταν μιά θαυμάσια λύση. Ας μην ξεχνάμε πως ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ της Ελλάδας… Μήπως αγαπητοί μου …ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ  του μέλλοντος του τόπου μας πολιτικοί (;) γνωρίζετε τι γίνεται όταν κλείνει ένα σχολείο; Ας σας θυμίσω λοιπόν πως ΟΤΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΤΟΙΜΑΣΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΥΛΑΚΗ…  Για τά παραπάνω έχω ήδη διατυπώσει τη δική μου αμετάβλητη άποψη-πρόταση. Όποιος θέλει ας τη διαβάσει σε αυτό το ιστολόγιο

Πέραν της προσωπικής μου άποψης όμως, υπάρχει και η αντίστοιχη διαμαρτυρία του Συλλόγου Φοιτησάντων Γυμνασίου Πόμπιας, όπως διατυπώθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στους διοικούντες….  Διαβάστε την:

Ας πάμε όμως και σε μερικές φωτογραφίες, από την συνεστίαση. Οι εικόνες σίγουρα θα σας δείξουν πολλά, μα και θα σας θυμίσουν περισσότερα

15 Νοεμβριου 2009

Αϊ  ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΜΕΘΥΣΤΗΣ 2009

Οι φοιτήσαντες στο Γυμνάσιο Πόμπιας, εκάναμε και φέτος το «τάμα»  μας, κατα που λέγανε οι μανάδες μας: Πάνω από 40 άτομα βρεθήκαμε στο εκκλησάκι του αγίου Σπυρίδωνα στη Λούτσα, θυμηθήκαμε τα παλιά,  κόψαμε την αρτοπλασία και στη συνέχεια οι περισσότεροι βρεθήκαμε στην ταβέρνα ΡΕΜΕΤΖΙΟ στην παραλία της Λούτσας, για το μεσημεριανό φαγητό. Οι φωτογραφίες παρακάτω με τις παρέες στην ηλιόλουστη παραλία της Λουτσας.

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 001

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 003

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 004

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 006*

*

*

*

*

*

*

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 005

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 016*

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 002

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 008*

ΜΕΘΥΣΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑ 2009 007

*

*

*

*

*

*****

5    Νοεμβρίου 2009

ΜΑΖΩΞΗ;  ΠΑΡΕΑ; ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τιμώντας τον Αι Γιώργη το Μεθυστή, λεμε να τα

πάλι τη συνάντηση μας:

Η αρτοπλασία, στις 15 Νοέμβρη   11,30  το πρωί,  θα μας περιμένει στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα, στην παραλία της Λούτσας, όπως το βλέπετε από την περσινή συνάντηση στη φωτο πιό κάτω. Πάρετε παππούδες, εγγόνια, φιλαράκια, μα πιό πολύ παλιούς συμμαθητές,  και ελάτε για μιά καλημέρα, Όσοι έχουνε χρόνο και διάθεση, είναι εύκολο να επισκεφθούμε μιά από τις ταβέρνες της περιοχής,  και να συνεχίσουμε την παρέα μας…  Η Ουρανία Ρουζεράκη στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες: 6726841 6976704109

29 Δεκεμβρίου 2008

Εύχές σε όλο τον κόσμο από τον Σύλλογο φοιτησάντων Γυμνασίου Πόμπιας καθώς και εκλογές το Μάρτη 2009

ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΕΣ Γ ΠΟΜΠΙΑΣ

ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΕΣ Γ ΠΟΜΠΙΑΣ

Μεθυστής  16/11/2008

16 Νοεμβρίου 2008 και οι απόφοιτοι του Γυμνασίου Πόμπιας, κύρια της σειράς 1962, έδοσαν το παρόν τους στην προκαθορισμένη συνάντηση…

Παρόντες όπως πάντοτε η Ουρανία Ρουζεράκη και η Μαρία Κουτσάκη, ενώ από κοντά και ο Μιχάλης Πατενταλάκης ο Αντώνης Κυδωνάκης, καθώς και όσοι άλλοι είχαν το κουράγιο να θυμηθούν και να αναθυμηθούν τα παλιά. Ο Παπά Μενέλαος όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, πιστός στην παράδοση ευλόγησε τους άρτους, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα στη Λούτσα:

picture-152

Και οι φωτό όλης της παρέας για να μην ξεχνάμε τη συνάντηση τους φίλους και την ωραία μέρα που είχαμε και ας ήταν καταχείμωνο:

picture-156

cebcceb5ceb8cf85cf83cf84ceb7cf82-2009

Θα μου πείτε  βέβαια γιατί έβαλα την ίδια φωτο δυο φορές… Όσοι τη θέλουν (επάνω) χωρίς αριθμούς από όσους ήλθαν στην εκδήλωση ας την κατεβάσουν να την τυπώσουν. Η κάτω κόπια αφιερώνεται στου απόντες ανά τον κόσμο για να θυμηθούν τους παλιούς τους συμμαθητές

picture-157

Η συνέχεια λίγο πιό πέρα σε ένα από τα γραφικά τραβερνάκια της Λούτσας, ας μην ξεχνάμε, πως όλο το σκηνικό στήθηκε με αφορμή τον Αι Γιώργη το Μεθυστή, μεγάλη η χάρη του…

picture-160picture-161


Ο Μεθυστής …  13/11/2008

Πέρασαν κοντά 50 χρόνια, μα εμείς, κόντρα στο ισοπεδωτικό πέρασμα του χρόνου, αρνούμαστε να ξεχάσουμε τα νεανικά μας βιώματα.

Η καλή φίλη Ουρανία Ρουζεράκη, Πρόεδρος του συλλόγου φοιτησάντων Πόμπιας, όσων συμμαθητών κατοικούν στην Αττική,  δεν ξέχασε και φέτος να μας θυμίσει πως ο Αϊ Γιώργης ο Μεθυστής, στην Πόμπια των μαθητικών μας χρόνων, μας περιμένει και πάλι στο ξεχασμένο γραφικό εκκλησάκι της Λούτσας, ν΄ακούσει και πάλι τα Χρόνια μας Πολλά. Την:

Κυριακή 11 η ώρα στις 16 του Νοέμπρη 2008

στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυριδωνα στην παραλία της Λούτσας, θα μετρηθούμε άλλη μιά χρονιά. Η παράδοση, με την αρτοπλασία μας με τον πατριώτη μας παππά της παρέας μας, με τους φίλους και τους γνωστούς. Πάρτε τα χρόνια σας, πάρτε τις αναμνήσεις σας και ελάτε όσοι μπορείτε, κάποιοι θα σας σκέφτονται και θα σας περιμένουν, κάποιους θα ελπίζετε και σεις να δείτε … Η ελπίδα για μια καλή παρέα είναι μπροστά μας….

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2008

Οι διακοπές φέτος στην Κρήτη είχανε και καμπόσες  εικόνες που παραπέμπουνε στα παλιά. Το Γυμνάσιο Πόμπιας, όπως είναι σήμερον, το ρολόι του Μηνά, σήμα κατατεθέν της Πόμπιας, μα και χρήσιμο εργαλείο εκείνα τα χρόνια για να μας δείχνει την ώρα. Πόσες φορές, στη σιγαλιά της νύκτας  μέσα στην πεδιάδα δεν περίμενα να ακούσω και να μετρήσω τους χτύπους από 2-3 χιλιόμετρα μακρυά για να δώ τι ώρα είναι. Άλλες φορές πάλι το ρολόι είτανε σήμα να επιταχύνουμε το βήμα μας, μιάς και σαν μαθητές από τα γύρο χωριά έπρεπε να μην καθυστερήσωμε στο πρωινό μάθημα και την υποχρεωτική προσευχή…

*

*

*

*

**

*

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ ΓΥΜΝ. ΠΟΜΠΙΑΣ 2008

Οι στυλοβάτες του Συλλόγου κ κ Ρουτζεράκη και Κουτσάκη, εύχονται εκ μέρους των συμμαθητών μας για το Πάσχα Χρόνια Πολλά!

Μιχάλης Γρηγοράκης …(8 Μαϊου 2008)Ένας καλός φίλος, ένας άνθρωπος έξω καρδιά στην παρέα μας. Από τα μαθητικά χρόνια της δεκαετίας του 1960, μάζευε φίλους, από το Τυμπάκι το χωργιό του, από το Γυμνάσιο Πόμπιας, από τους διάφορους Κρητικούς Συλλόγους της Αττικής. Μας εγκατέλειψε νωρίς, τη Μεγάλη Παρασκευή 25 Απριλιου 2008. Οι φίλοι και συμμαθητές από το Γυμνάσιο Πόμπιας, (Ουρανία Ρουτζεράκη και Μαρία Κουτσάκη), φίλοι από το Πετροκεφάλι Ανδρέας Μπαμπιονιτάκης και Γιώργος Σαββάκης, σου ευχόμαστε, Καλό ταξίδι Μιχάλη…

ΕΦΥΓΕ  Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΙΡΝΤΑΚΗΣ… 12/2/2008  Ένας καλός Κρητικός από τα Χουστουλιανά, φίλος της Κρήτης, που την τίμησε μα και τον τίμησε. Πρόεδρος επί πολλά χρόνια του συλλόγου ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ, και τελευταία Πρόεδρος του Συλλόγου των Κρητών Αγ Παρασκευής. Πάντοτε με το χαμόγελο να ενώνει το Κρητικό στοιχείο, κάπου-κάπου με τη ζεστασιά της λύρας του, μα πάντα με τη ζεστασιά της Κρητικής ψυχής του. Χτυπημένος από τον καρκίνο των πνευμόνων μας άφησε νωρίς. Την Παρασκευή 3 μμ 15 Φεβ 2008 το τελευταίο αντίο στο φίλο μας, από τον Νεκροταφείο της Αγ Παρασκευής. Καλό σου ταξίδι Μιχάλη….

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΣΑΝΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΜΠΙΑΣ 2005

Ο Αϊ Γιώργης ο Μεθυστής 2005. Τουλάχιστον στον τόπο μας, η Γιορτή τ΄Αϊ Γιωργιού στις 3 του Νοέμπρη, είχενε την ίδια μεγαλοπρέπεια, με την αντίστοιχη Πασχαλινή γιορτή. Και μιάς και εταίργιαζε, οι Μεσσαρίτες είχανε το έθιμο να ανοίγουνε τα καινούργια κρασιά την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, και να τον τιμούνε δεόντως, εξ ού και το παρατσούκλι του Αγίου…. Πολιούχος της Πόμπιας ο Αϊ Γιώργης, είναι συνδεμένος με αναμνήσεις των μαθητών, τουλάχιστον της εποχής μου. Θάτανε λοιπόν παράληψη ο Σϋλλογος να μην τιμά τη συγκεκριμένη επαίτειο. Μιά καλή παρέα λοιπόν κάπου στην Αττική, που διακρίνονται μεταξύ των άλλων οι: Νίκος Μανιδάκης, Ουρανία Ρουτζεράκη, Μιχαήλ Κατσιρντάκης, Νίκος Δασκαλάκης, Ανδρέας Μπαμπιονιτάκης, Μαρία Κουτσάκη

Advertisements

5 Σχόλια »

 1. αξιες διαχρονικες χαρας τους που εχουν το κουραγιο και τα θυμουνται

  Σχόλιο από ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ — 28/05/2008 @ 11:20 μμ | Απάντηση

 2. Ανδρεα καλημερα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ . Συγχαριτηρια για την δουλεια που συνεχιζεις να κανεις

  Σχόλιο από Πατενταλακης Μιχαλης — 31/12/2009 @ 8:19 πμ | Απάντηση

 3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!
  Δαμιανάκης Μηνάς.Τελειόφοιτος το 1963

  Σχόλιο από Δαμιανάκης Μίνως — 29/12/2011 @ 9:42 πμ | Απάντηση

 4. […] ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ;  ΕΔΩ !) 37.988079 23.846471 Share this:StumbleUponDiggRedditLike this:LikeBe the first to like this post. […]

  Πίνγκμπακ από Γ ΠΟΜΠΙΑΣ: ΠΙΤΤΑ 2012 « ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ — 14/02/2012 @ 2:05 μμ | Απάντηση

 5. Σημαντική προσπάθεια ευγενων τέκνων του ιστορικού μας Γυμνασίου. Γεμάτος νοσταλγία διατρεχω μαθητολογια , βλέπω φωτογραφίες, παρακολουθώ εκδηλώσεις… Σας Ευγνωμονω. Καλή συνέχεια και με τη δική μου πλέον συμμετοχή. Καλή χρονιά σε όλους σας.

  Σχόλιο από arisstamatakis@gmail.com — 03/01/2018 @ 2:11 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: