ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

07/02/2008

ΠΕΡΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΕΥ ΙΔΕΩΝ…

Δημοσιεύτηκε στον Αντίλαλο Φεβ 2008)

Συζητούσα προ ετών στο χωριό (Πετροκεφάλι) και εξέφραζα την άποψή μου για την αδυναμία-στειρότητα σε ιδέες, πολλών εκ των εκάστοτε ταγών της περιοχής μας (κάτω Μεσσαρά), σε αντίθεση με την ισχυρότατη ιδεολογία τους και βολικότατη εκμετάλλευσή της. Χρειάζεται όμως διαφορετική, φωτισμένη, άποψη των θεμάτων και όχι απλή διαχείριση-προσέγγιση.

Θα μου πείτε δικαιολογημένα: γιατί αυτή η αρνητική τοποθέτηση; Λίγο υπομονή και θα το δείτε το γιατί παρακάτω. Στα μέρη μας, όσο και αν μας κακοφαίνεται, είναι αλήθεια πως όλο και λιγότεροι θα πουλάνε τα αναμφίβολα εξαιρετικής ποιότητας αγγούρια, ντομάτες, λάδι και κτηνοτροφικά προϊόντα για να ζήσουν. Φυσικά το να καλλιεργούν και να εμπορεύονται κάποιοι χασίς και ναρκωτικά καθώς και όπλα, δεν είναι απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Ας «πουλήσουμε» λοιπόν και ότι άλλο διαθέτει ο τόπος (εκτός από οικόπεδα) όπως ας πούμε ιστορία (για όσους βέβαια τη γνωρίζουν), αρκεί να την προβάλουμε κατάλληλα. Μία καλή κίνηση ήταν αναμφίβολα η προσπάθεια ανάδειξης του θρησκευτικού τουρισμού, ας μην ξεχνάμε πως μια και μοναδική είναι η πόρτα του χριστιανισμού στην Ευρώπη: Οι Καλοί Λιμένες. Ας ελπίσουμε λοιπόν γιο την υλοποίηση-συνέχεια. Ας δούμε όμως και άλλες, ατυχείς αυτή τη φορά, και χωρίς φαντασία ενέργειες:
Σας θυμίζω αρχικά, ότι κάποιοι, όντως φωτισμένοι συμπατριώτες μας από άλλα, δυστυχώς, μέρη της Κρήτης, δώρισαν και έστησαν (προ ετών) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Αρπαγή της Ευρώπης. Εμείς εδώ τοπικά, μείναμε να ΣΕΡΝΟΜΑΣΤΕ στα μονοπάτια του μύθου και της παράδοσης (;), ανίκανοι να αντιληφθούμε τι άλλο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε- πουλήσουμε στους τουρίστες, εκτός από τον εκ της ελληνικής παράδοσης, τούρκικο …musaka.
Ας πάμε λοιπόν και στο …»κατηγορητήριο» μου: Έγινε και γίνεται ως γνωστόν, μια προσπάθεια ανάδειξης ενός ακόμα Μαραθωνίου δρόμου μεταξύ Κουδουμά -Αγ Δέκα. Έλεγα λοιπόν σε γνωστούς μου παρά τη εξουσία ευρισκόμενους: Καλά, έχουμε κανένα Μαραθώνα στον Κουδουμά, και δεν τόξερα; Και να κάνουν Μαραθώνιους στην Κίνα, στην Αγγλία στην Αμερική το καταλαβαίνω. Είναι μια ιστορική διαδρομή μικρότερης μεν λαμπρότητας από την κλασική, δεν παύει όμως νάναι Μαραθώνιος για όλους τους άλλους. Για τους Κρητικούς της Μεσσαράς όμως; Μήπως αυτοί έχουν κάτι το μοναδικό να προτείνουν;
Ερωτώ λοιπόν ευθέως τους Δημάρχους της περιοχής μας, Παλιούς και Νέους, αν γνωρίζουν ποια διαδρομή ακολούθησε η μυθική Αρπαγή της Ευρώπης:

-Μήπως η διαδρομή Μάταλα- Πιτσίδια- Σίββας- Πετροκεφάλι- Πόμπια- Μητρόπολη- Γόρτυνα (αρπαγή της Ευρώπης και η μεταφορά της στον αειθαλή πλάτανο της Γόρτυνος), είναι μια και μοναδική παγκοσμίως διαδρομή, με πολλούς συμβολισμούς, κυρίως στην τέχνη, στον έρωτα και στον αθλητισμό; Και μήπως η αρχαιοελληνική μας κληρονομιά, δεν μας ανήκει τελικά (όπως πολλοί ανθέλληνες προπαγανδίζουν), μιάς και εμείς οι ίδιοι δεν την στηρίζουμε-προβάλλουμε; Φαντάζεσθε αλήθεια κάποιους άλλους να είχαν το προνόμιο του νονού της Ευρωπαϊκής ιδέας και της Ευρώπης; Όταν αγαπητοί οι Φιλανδοί, βάρβαροι κατά τη γέννηση του Χριστού, κάνουν τουρισμό με τον …Αι Βασίλη, ενώ εμείς δεν μπορρούμε να εκμεταλευτούμε τα αυτονόητα πάτρια, μήπως είμαστε ολίγον άξιοι της τύχης μας;

Μήπως λοιπόν μια καλή προβολή και διαφήμιση κατά μήκος αυτής της διαδρομής, καθώς και μια καλή διοργάνωση, θα μπορούσε ν΄αποτελέσει:
α) Σημείο σύνδεσης των τριών δήμων σε πολιτιστικά καλλιτεχνικά δρώμενα τους καλοκαιρινούς μήνες, και
β) πόλο έλξης και προβολής καθώς και αφίξεων αρκετών τουριστών για συμμετοχή;
Οι διάφοροι τουριστικοί παράγοντες στην περιοχή δεν φθάνει να χρηματοδοτούν μόνο δια εκπτώσεων τις αφίξεις ξένων στην περιοχή. Μέχρις να γίνουν εναλλακτικές επενδύσεις, ας βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, εκεί που είμαστε μοναδικοί. Ακόμα, σίγουρα, και ο τελευταίος κάτοικος του Βόρειου άξονα, θα προτιμήσει τον τουρίστα σε ένα παγκόσμια ενιαίο κατάλυμα τάδε αστέρων στην περιοχή του, παρά να τον στείλει στη νότια Κρήτη. Ο Αγώνας λοιπόν είναι σκληρός και πολυμέτωπος, θέλει φαντασία, και όχι μόνο κλάψες για τις, βεβαίως, λίγες επενδύσεις στη Μεσσαρά. Το να επενδύουμε όμως μόνοι μας στείρα στον αθλητισμό, εκεί που θα μπορούσε νάνε και παραγωγικός, θάταν μιά σωστή-σοφή κίνηση.

(Εδώ και 25 χρόνια φίλη συνάδελφος μου, ευρισκόμενη στην Αγγλία, πληροφορήθηκε για το χόμπυ ενός Άγγλου συναδέλφου της και πολύ καλού της φίλου τελικά, που δεν ήταν άλλο παρά η διοργάνωση ενός τοπικού Μαραθωνίου κάθε χρόνο, σε μια πόλη της Αγγλίας. Μετά από 25 χρόνια, είχε καταφέρει να έχει συμμετοχές από όλη την Αγγλία, και να ασχολείται επί μήνες για τη σωστή διοργάνωση του δρόμου! Μείνετε αγαπητοί αναγνώστες στη λέξη «διοργάνωση». Ηχεί, και είναι, λίγο διαφορετική από το ελληνικό «αρπαχτή». Ζητείστε κάτι περισσότερο από την ψήφο σας, αν θεωρείτε ότι ο εκπρόσωπός σας είναι ο καθρέφτης των επιθυμιών σας!)

Έχω καταθέσει αρκετά χρόνια την ιδέα-άποψή μου και περιμένω. Μην αφήνετε τους ανθρώπους να σας κυβερνούν με τις ιδεολογίες τους μόνο, ρίξετε μια ματιά και στις ιδέες τους. Μήπως πολλοί διοικούντες είναι ανίδεοι;
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: