ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

10/02/2008

ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ-ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ

Έχω να «περηφανεύομαι», και ταυτόχρονα έχει να περηφανεύεται η κοινωνία του 1950 αλλά χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φορά, πως όντενείμουνε κοππέλι 3-12 χρονώ στο Πετροκεφάλι είχα μπει σε ΟΛΑ τα σπίθια του χωριού, (200 (;) τόσα), έτσι χωρίς σοβαρό λόγο, πότε γιατί έπαιζα με κάνα συνομήλικο, πότε για να κάνω κειμιά παραγγελιά και πότε απλά γιατί οι πόρτες είτονε πάντα ανοιχτές. Είτονε η εποχή που οι πόρτες είτανε ανοιχτές, η κοινωνία είτανε ανοιχτή, λίγα πράματα είχανε οι ανθρώποι να χώσουνε ο γεις ταλλού…. (* Αν κάποιοι απορούν για το λόγο της υπερηφάνειας της κοινωνίας εκείνης, μπροστά στην σημερινή, ας δουν τα φαινόμενα εσωστρέφειας, ψυχικών παθήσεων, ακραίων συμπεριφορών των παιδιών, και πολλά άλλα…. Πολλοί, μικροί-μεγάλοι ψάχνουν να βρουν τη χαρά, την επικοινωνία, το καλημέρα, είτε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, είτε τρέχοντας καθημερινά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο, για να συναντήσουν το μοναδικό φίλο τους στην άλλη άκρη της Κρήτης…)
Μούμεινε λοιπόν, πως σε κάθε σπίτι εθώργιες λιγοστές φωτογραφίες παλιών Κρητικών με περίεργα στρατιωτικά τσ΄εποχής του 1900… Πα ναπει, πως ούλοι οι προ-προ παππούδες τση σημερινής νεολαίας είχανε πολεμήσει στην απελευθέρωση τσ΄ Ελλάδας, και ας ήτανε ο τόπος τους ακόμη σε τούρκικη κατοχή.
Εγροίκουνε ακόμη, από κειανά τα χρόνια, πως ο παππούς μου ο Αλεξάκης είκαμε 9 χρόνια στρατιωτικό. Μια φορά μάλιστα, πούχενε πάρει άδεια και ξαναγύριζε στο στρατό ο παππούς μου, είδωκε καμπόσα λεφτά του κυρού μου, λέγοντάς του να φροντίσει κατά πως πρέπει άμα πεθάνει μιά αδελφή του, η Παρασκευή, που δεν είχε υγεία-ζωή. (Πραγματικά 16 χρονώ πέθανε….) Είλεγέ μου ακόμη ο κύρης μου: «Ο Σάντολός μου ο Καδιανογιώργης είκαμε 12 χρόνια στο στρατό».
Εγώ ο ίδιος, αλλού που, γράφω για τσοι διηγήσεις του Επιλοχία (Ιωάννης Ανδρέα Πετράκης) που μούλεγε για ούλη την οικογένεια του πατέρα του, που επολέμησε από το Μπιζάνι και τη Θεσσαλονίκη μέχρη τον …Καλαμιάρη Στον Καλαμιάρη, τοποθεσία μεταξύ Πετροκεφαλιού- Μοιρών, είχανε στρατοπεδεύσει όσοι εθελοντές δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν στο μέτωπο της Μακεδονίας, και τσοι λέγανε Καλαμιαρίτες… Δουλειά ντως είτονε να επιβλέπουνε τσοι Βούλγαρους αιχμαλώτους, πούχανε πιάσει στη Μακεδονία οι Έλληνες, και που τσοι βάζανε και φτιάχνανε τα καλντιρίμια στην πεδιάδα (στον τότε Πομπιανό δρόμο, μα και τα άλλα καλτιρίμια στο μεσοστράτι του Καλαμιάρη, στο Πλακάκι για την Καλυβιανή και προς τον Αι Γιάννη, αθο ντη Φαλάντρα…)
Ακόμη, αν θυμούμαι καλά, ο Γιατρός ο Μιχελινάκης, είχενε πάρει μέρος στον πόλεμο της Κριμαίας (;) το Ρωσοτουρκικό πόλεμο, ενώ από τον ίδιο τον Κωστή τον Πιτσούνη (αλλού γράφω τσοι διηγήσεις του) θυμούμαι πως πήγε και ήλθε με τον Ελληνικό στρατό στο Σαγγάριο….
Προσπαθώντας λοιπόν να μαζέψω μερικές φωτογραφίες από τους παππούδες μας, μόνιμα πέφτω σε εικόνες πολεμιστών τσ΄εποχής εκείνης…. Πηγαίνοντας παραπέρα, έψαξα λίγο στο διαδίκτυο, για να δω και τις άλλες πλευρές του θέματος. Πραγματικά, βλέποντας κανείς αναφορές (http://www.panmacedonian.info/macedonian_fighters.htm) σε αυτό το θέμα από την Ελληνική, μη Κρητική πλευρά, αλλά και από την πλευρά των Βουλγάρων (;) http://www.bulgarmak.org/batandzhiev.htm που ένιωσαν στο πετσί τους τον αγώνα του Ελληνικού στοιχείου για επιβίωση, μπορούμε να συμπεράνουμε πως κάθε μέτρο γης τσ΄Ελλάδας, όπου κάθε Έλληνας εκφράζεται ελεύθερα, έχει στοιχίσει πολύ σε αίμα και μάλιστα αίμα των δικών μας παππούδων….(Κε Πρωθυπουργέ…) Μάλιστα, η αναφορά στους Κρήτες πολεμιστές, θετική από τους Έλληνες, αρνητική από τους Βούλγαρους, δείχνει απλά, πως οι Κρήτες χωρίς ιδιαίτερο κέρδος έχυσαν πολύ αίμα για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά των κατοίκων της Μακεδονίας.
Τα παραπάνω μοιάζουν εθνικοσοσιαλιστικά, και άλλα ηχηρά. Δεν έχω σχέση με την πολιτική, ειδικά διεθνή.Όμως, η σημερινή «ισχυρή», κατά τα κριτήρια-συμφέροντα του διεθνούς εμπορίου, Τουρκία, αν και πειναλέα, και πλήρως αποτυχούσα στο να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της στο λαό της, αν και κατακτητής και εκμεταλευτής επί 400 χρόνια της Βαλκανικής κλπ, αντλεί την «ισχύ» της από τη γεωγραφική και πληθυσμιακή της έκταση. Το ίδιο φαίνεται να ονειρεύονται πολλοί, έτι ρακένδυτοι, γείτονες μας: Γεωγραφική επέκταση!
Πριν διατυπώσω τον προβληματισμό μου, θα σας αναφέρω ένα ακόμα στοιχείο, που εύχομαι να με διαψεύσει κάποιος και νάναι λάθος : Μου λέγανε προ ετών: Ξέρεις γιατί δεν πήγε το Μετρό από την αρχή της δημιουργίας του στο Αιγάλεω: Διότι εδώ και εκατό χρόνια, περί το 1900, είχε εκχωρηθεί το δικαίωμα εδάφους-υπεδάφους, για 100 χρόνια, στη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή στο Νεκροταφείο, κάτω από την Ακρόπολη! Δεν μπορούσαν λοιπόν, επί ένα αιώνα, να πειράξουν ούτε πέτρα στην περιοχή! και ούτε να περάσουν από κάτω, ανοίγοντας σύραγα! Βλέπετε λοιπόν, το διεθνές δίκαιο υπερισχύει του εθνικού.
Ακόμα, ένα φαινομενικά ασύνδετο κομμάτι: στην εποχή μας, μια πενταετία σωστού μάνατζμεντ είναι αρκετό για να ξεπουληθούν οράματα τύπου Μινωϊκών σε ξένα συμφέροντα! Ας μην ξεχνούμε πόσοι Κρήτες μεροκαματιάρηδες καταθέσανε τον οβολό τους για την αξιοπρεπή μεταφορά τους εκτός Κρήτης μετά το τραγικό ναυάγιο του Ηρακλείου το 1968. Είναι τάχατες δύσκολο να ξεπουληθεί η υποτιμημένη Κρήτη με καλό κέδρος για κάποιους, αν έχει καλό μέλλον σε διάφορους αγοραστές;

Επειδή όμως σας κούρασα με τη φλυαρία μου, θάθελα νάρθω και στο προκείμενο:

Κάποιοι Μακεδόνες και ας μην αρέσει στην πλειοψηφία των Κρητών, κυβερνούν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα. Χύσαμε πολύ αίμα για νάναι ελεύθεροι (οι Μακεδόνες), τόσο ελεύθεροι, ώστε να μας κυβερνούν! (Κύριε πρωθυπουργέ, εσάς εννοώ!)
Βλεπω ακόμα, πως κάποιοι από τ΄Ανώγεια – Μέλαμπες παζαρεύουν κάποια πράγματα, ονειρευόμενοι λιμάνια τύπου Hong-Kokg, με ανεξάρτητη δομή-νόμους στον Κόλπο της Μεσσαράς. Και βέβαια το Χονκ Κόγκ το πήραν οι Άγγλοι με το σπαθί τους, τον κόλπο της Μεσσαράς πως θα τον πάρουν οι Κινέζοι, Κορεάτες, Άραβες κλπ; Αν το Κρητικό στοιχείο δεν θέλει, πείσετέ το πολιτικοί μου αστέρες, επεξηγήσετε τους τί δίδετε, τί παίρνετε, και εσείς (σαν υπεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες), μα και αυτοί (οι Κρητικοί εννοώ) και τα παιδιά τους! Κυρίως όμως πρέπει να καταλάβετε πως εσείς θάστε προσωρινοί στις όποιες κυβερνήσεις, ενώ το ξεπούλημα (ή η συμφωνία, αν σας θίγουν οι λέξεις) θα μείνει, καθώς και οι συνέπειές της στους κατοίκους της περιοχής.
Μιά αχνή ηλιαχτίδα τουριστικής ανάπτυξης τρεμοπαίζει, κρατώντας ακόμα αρκετούς ντόπιους στην περιοχή. Ωραία, δρόμους φτιάχνει το Μακεδοκικό Κράτος με το σταγονόμετρο για τη νότια Κρήτη, άλλη επενδυτική ανάπτυξη δεν βλέπω, και έρχεστε τώρα να φέρετε μιά αρμάδα φορτηγών πλοίων, που μάλιστα θα πηγαίνουν στο «δικό τους Κράτος» : (Εκτός και αν το κλειστό Λιμάνι των Κινέζων θα το διοικούν Έλληνες !)
Να προβλέψω τη συνέχεια; Επειδή δεν θα αρέσει στα αφεντικά του λιμανιού η γκρίνια των ντόπιων (ιθαγενών), απλά θα «βουλιάξει» κάνα σαπιοκάραβο με πετρέλαιο στην περιοχή, δεν θα πλησιάζει ντόπιος ή τουρίστας επί δέκα χρόνια στην στις παραλίες, και φυσικά όπου φύγει-φύγει. Θάρθουν λοιπόν κι άλλοι αλλοδαποί κινέζικου τύπου αυτή τη φορά για τις ανάγκες του λιμανιού, θα επεκταθούν οι λιμενικές υπηρεσίες και σε άλλες δουλειές κοκ. Επί Γερμανικής κατοχής το πλωτό αεροπλανοφόρο ΚΡΗΤΗ κατά τους Γερμανούς, ανάγκασε τους προγόνους μας να πολεμήσουν για να διατηρήσουν κάποια πράγματα ελεύθερα σε αυτόν τον τόπο. Αυτά τα πράγματα διαχειρίζεται η σημερινή εξουσία. Όμως το μοντέρνο ξεπούλημα είναι αρκετά πιό ύποπτο… Πες τε μας κύριοι: Γιατί η Ευρωπϊκή σταθερότητα που έλκει τους Ανατολικούς επενδυτές δεν πρέπει να πληρωθεί με κάποιο αμοιβαία αποδεκτό τρόπο; Γιατί αυτοί οι επενδυτές δεν κάνουν τις επενδύσεις στην Τουρκία ή στη Β Αφρική; Το Ελληνικό Κράτος πουθενά δεν φαίνεται να ωφελείται, ειδικά από το κλειστό λιμάνι της Μεσσαράς. Γιατί λοιπόν το φτιάχνετε; Μήπως κάποιοι «ωφελούνται;» Συμπαθήσατε ξαφνικά τους Κινέζους; Πολύ φοβάμαι πως όταν ξαναζητήσετε ψήφους από τους ντόπιους θα το παίξουν και αυτοί Κινέζοι… Αλλά μέχρι τότε, ας επαγρυπνούν οι Κρήτες, και όχι μόνον οι όμοροι Δήμοι, όπως θάθελαν κάποιοι να παρουσιάσουν το θέμα.
Συμπέρασμα: Οιουδήποτε τύπου επένδυση που δεν έχει βάθος χρόνου και για την ίδια την Κρήτη και για τους ντόπιους είναι απλά Προδοσία και Ξεπούλημα της ίδιας της Κρήτης ! Επενδύσαμε ακριβοπληρώνοντας χρόνια για να βελτιωθούν οι Μινωϊκές γραμμές; Ξεχάστε τις, Ιταλικές γίνανε ! Φαντασθείτε τι θα γίνει σε ένα λιμάνι που δεν θα έχουμε δόσει δραχμή!
(Βέβαια, τα άγονα μέρη και τα βουνά που θα γίνει το λιμάνι τι αξία έχουν; (κατά τους κ.κ. Υπουργούς…) Και να σκέφτεσαι το Νίκο Ξυλούρη, να τραγουδά του συμπατριώτη του Υπουργού: Βουνά ναι μας οι τόποι μας …. Αλήθεια Μανωλιό, Γιωργιό, τα βουνά τση Κρήτης τάχετε μόνο για να μαζώνετε ψήφους, κι΄άμα λάχει τα ξεπουλάτε;)

 

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: