ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

22/02/2008

ΟΙ ΚΟΠΡΟΛΑΚΚΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ…

(Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΨΗ 26 Φεβ 2008)

Με τα χρόνια αλλάζουν όχι μόνο τα μετρούμενα μεγέθη, μα και τα ίδια τα μέτρα που έχουμε για να εκτιμήσουμε το παντός είδους αγαθό. Πράγματα που κάποτε εθεωρούντο σαν ανεκτίμητης αξίας, έρχονται σήμερα να πέσουν στο χρηματιστήριο αξιών να αποτιμηθούν και να εξαργυρωθούν κατά περίπτωση…

Ακούγαμε πολλά για το νοτιοδυτικό κομμάτι των Αστερουσίων, «Τόποι Αγίων», «Τοποι ασκητών», «Περιοχή Natura» και άλλα ηχηρά. Κυκολφορούσαμε επι δεκάδες χρόνια σε ένα αναλλοίωτο φυσικό τοπίο. Το τοπίο αυτό ξαφνικά απέκτησε ιδιοκτήτες… Σηκώθηκαν συρματοπλέγματα, έγιναν και γίνονται ιδιοκτησιακές κόντρες κλπ. Οι φτωχοί βοσκοί του 50 Βαρδινογιάννηδες καθώς και πολλοί άλλοι παρουσίασαν συμβόλαια ιδιοκτησιών της περιοχής. Το Μοναστήρι …θεματοφύλακας (εδώ επιτρέπεται να γελάσετε) έχει εκποιήσει όσα μπόρεσε, χωρίς βέβαια να φαίνονται πουθενά οι όποιες επενδύσεις εκ των ρευστοποιήσεων. Κυκλοφορούσε κάποτε στην περιοχή η λέξη «Μοναστηρικά κτήματα». Αλήθεια πού πήγαν αυτά ή οι ρευστοποιήσεις αυτών; Θυμάμαι επίσης τον Μοναστηρικό Λειβαδειώτη, όπως βέβαια και το σταθερά εξαθλιούμενο μοναστήρι της Οδηγήτριας, παρά την εκποίηση-συρρίκνωση των ιδιοκτησιών του…. (Εκτός και αν κάποιος …θεοσεβούμενος μιλήσει για …κοινωνικό έργο-προσφορά του σύγχρονου μοναστηριού.)
Αυτή περίπου είναι η ιστορία της περιοχής αυτής. Ο καθένας που μπορούσε εκποιούσε και από ένα κομμάτι. Τώρα έρχεται και το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ (ναι και δεν θέλω κουβέντα, εκτός και αν πείτε πως δεν τους ψηφίσατε εσείς τους Δημάρχους σας και τους Δημοτικούς Συμβούλους σας) και φτιάχνει τον κοπρόλακκο της Κρήτης στους ….Αγίους σας τόπους. Θα μπορούσε όλη η ιστορία να προκαλέσει γέλιο, αν δεν ήταν τόσο σοβαρή που να δείχνει πως ΟΛΟΙ είστε για κλάματα… Τονίζω το όλοι, μιάς και δεν είδα ένα από τους μειοψηφούντες υποψήφιους να κάνουνε μιά μάζωξη των κατοίκων να θέσουν το επιτακτικό ερώτημα: Αυτές είναι οι επενδύσεις στη Μεσσαρά; Αυτή είναι η αξιοποίηση του δρόμου, νάρχονται εύκολα τα σκουπίδια του βόρειου άξονα στον …Αγιασμένο κοπρόλακκο; Όχι μόνο προεκλογικές, και για ψήφους, μαζώξεις αγαπητοί μου ανθρωποβοσκοί, με το όποιο ιδεολογικό σας καρότο…
Είναι γεγονός πως στην περιοχή μας το ΠΑΣΟΚ έχει την απόλυτη, (ανά το πανελλήνιο), πλειοψηφία, και οι ντόπιοι χαίρονται γι΄αυτό, δικαίωμά τους, μιάς και η ιδεολογική επιλογή και έκφραση είναι δικαίωμα του καθενός. Επειδή όμως με αυτό σαν κριτήριο εκλέξατε κάποιους δημάρχους στην περιοχή, μήπως οι τοπικοί του συγκεκριμένου κόμματος, πρώτοι από όλους, θάπρεπε νάχουν την ευαισθησία να εκφρασθούν για αυτές τις επιλογές των αιρετών τους; Οι μόνοι που έμειναν να διαμαρτύρονται είναι οι Τοπικές εφημερίδες, και κάποιοι μεμονωμένοι πολίτες. Οι λοιπές οργανωμένες δυνάμεις, σωματεία εργαζομένων, τουριστικές ενώσεις, κομματικές οργανώσεις, αντιπολιτεύσεις μείζονες- ελάσσονες, δεν έχουν λόγο;
Σκέφτομαι με θλίψη, πως ένα καλοκαίρι, πάνε 15 τόσα χρόνια, καθόμουν στην πλατεία του Πετροκεφαλιού με την βουλευτή, από τότε, και σημερινή Νομάρχη Βαγγελιώ Σχοιναράκη, καθώς και την καλή της φίλη και σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Άννα Δαμαντοπούλου, τότε Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μόνο που θυμάμαι ότι της επεσήμανα ήταν ένα πράγμα: » Αυτό το μέρος που επισκεφθήκατε, Μάταλα και Καλοί Λιμένες είναι η Πύλη του Σύγχρονου Δυτικού κόσμου, η Πύλη του Δυτικοευρωπαϊκού Πολιτισμού και η Πύλη του Χριστιανισμού». Βέβαια δεν θα μπορούσε κανένας βουλευτής, Νομάρχης, ή στέλεχος κυβερνητικό ή μή, να ορίσει εαυτόν θεματοφύλακα εκείνων που οι ίδιοι οι κάτοικοι απεμπόλησαν ή αδιαφόρησαν.
Ένα από τα μείζονα θέματα της περιοχής μας ήταν, από πολλά χρόνια, η διάθεση των απορριμάτων. Ουδείς των κατοίκων απαίτησε, μα και κανένας από τους υποψήφιους πρότεινε, την όποια λύση έκρινε εφικτή και αποδεκτή. Αυτό αποτελεί παράλειψη και από τις δυο πλευρές και πολιτικαντισμό, που βέβαια δεν μπορούν να χρεωθούν οι νυν Δήμαρχοι μόνον. Σίγουρο όμως είναι πως θα πρέπει να πληρώσουν οι τοπικές κοινωνίες το τίμημα της ανάπτυξης τους. Τούτο είναι κατανοητό. Εδώ όμως παρουσιάζεται το φαινόμενο να κινδυνεύει η περιοχή μας να πληρώσει πολλαπλάσιο τίμημα και μάλιστα τίμημα της ανάπτυξης άλλων περιοχών. Στο ν ιστότοπο μου (https://wpababion.wordpress.com/) για το Πετροκεφάλι, είχα αναφερθεί σε μιά επιστολή των πιτσιρίκων του χωριού, καθώς και στην τροποποίηση του Οικοσυστήματος από το 1960 μέχρι σήμερα. Είναι κυριολεκτικά ντροπή για τους μεγάλους να ασχολούνται μόνο με μικρά θέματα, αφήνοντας τους μικρούς να θίγουν τα μεγάλα… Βλέπετε λοιπόν τους μεγάλους να αγωνιούν αν καταφέρουν να ικανοποιήσουν τα διάφορα ρουσφέτια, για το χωριό τους, για τον γείτονά τους, για το κόμμα τους, για τον ψηφοφόρο τους.
Έφθασε φαίνεται η ώρα του λογαριασμού αγαπητοί φίλοι. Οι δημοκρατικές ευαισθησίες, η ενημέρωση, η πλέρια δημοκρατία, από κάθε πλευρά, έγιναν συνθήματα, λέξεις χωρίς νόημα. Υπάρχει όμως μια «πρόταση» και δεν θα διστάσω να την κάνω: Κάνετε κύριοι Δήμαρχοι από ένα εξαιρετικά μικρό ΧΥΤΑ δίπλα (ας πούμε 500 μέτρα) από τις Μοίρες και το Τυμπάκι για τα αντίστοιχα απορρίμματα. Νάστε σίγουροι, όπως είμαστε και εμείς, πως τότε:
α) Δεν θα έλθει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ σκουπιδιών από το βόρειο άξονα στην πόρτα μας.
β) Θα εφαρμοσθεί η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ στη διαχείριση των σκουπιδιών, μιας και ουδείς θ άθελε τα σκουπίδια του να μυρίζουν στο ίδιο του το σπίτι.
γ) Δεν θα παραχθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, παραπάνω από τα απόλυτα αναγκαία.
δ) Θα επιτύχει 100% η περιβόητη ανακύκλωση.
ε) Θα πάψουμε να καταναλώνουμε πόρους του πλανήτη, συσκευάζοντας ένα αναπτήρα ή ένα παιδικό παιχνιδάκι, σε μια συσκευασία κοπής ενός ολόκληρου δένδρου. Και το σπουδαιότερο:
στ) Ορίσετε, πως κάθε παραγωγός σκουπιδιών ΝΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ, τα σκουπίδια του στο διαχειριστή σκουπιδιών, καταβάλλοντας το αντίστοιχο κόστος.
Βλέπω τον πονηρό πολιτικάντη, να κάθεται απέναντί μου και να επιχειρηματολογεί: » Τι λες βρε αιθεροβάμονα, εμείς απλά ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ για μιά τετραετία το πρόβλημα, (ίσως θ αθελε να μου προσθέσει : λύνοντας για μια ζωή το δικό μας πρόβλημα, όμως δεν το τολμά), και όχι ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ.
Δεν έγραψα τα παραπάνω για να κάνω μιά πρόταση επίλυσης του θέματος των σκουπιδιών, ούτε και έκανα καμμιά ρεαλιστική πρόταση επίλυσης του θέματος. Όμως οι βιομηχανικές κοινωνίες της Δύσης έχουν δόσει εδώ και χρόνια λύση στο πρόβλημα. Εμείς σαν Κράτος γιατί δεν βλέπουμε-σχεδιάζουμε μιά μακρόχρονη οριστική λύση, αλλά παίζουμε την κολοκυθιά, και ζητούμε από τον κάθε αδαή (έστω με καλή πίστη) Δήμαρχο, να λύσει το πρόβλημα;
Δυστυχώς, μέχρι πρότινος ο Δήμαρχος-σωστός Διαχειριστής των σκουπιδιών, ήταν ο πετυχημένος ΠΑΝΕΛΗΝΙΑ Δήμαρχος. Αφού τόσο χαμηλά έθεσε η κοινωνία τον πήχη για τον εκάστοτε Δήμαρχο της, τώρα που αντιλαμβάνεται πως εκτός από το χαμηλά υπάρχει και το χαμηλότερα, ας περάσει από το ταμείο.
Δεν ξέρω πατριώτες μου, μα κάτι μου θυμίζει τη Σκύλα και τη Χάρβδη… Οι μεν σοσιαλιστές προσπαθούν να μετατρέψουν σε σκουπιδότοπο το εσωτερικό της περιοχής μας, οι δε κυβερνώντες δεξιοί, πολύ αδέξια (https://wpababion.wordpress.com/ σχετικό άρθρο: ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ-ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ) προσπαθούν να κάνουν ένα λιμάνι-σκουπιδότοπο στον κόλπο της Μεσσαράς…
Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: