ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

16/03/2008

ΦΥΛΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Φαίνεται, πως παρά τις προτροπές και τα κηρύγματα των «καθώς πρέπει», παρά τις νομολογήσεις κλπ της άρχουσας τάξης, η παραβατική συμπεριφορά αυξάνεται ταχύτατα. Οι παραβάτες δεν πείθονται για την ειλικρίνεια των δηλωσιών διοικούντων, μα ούτε και για την αγνότητα των προθέσεων τους, και γινόμαστε έτσι μάρτυρες βανδαλισμών και καταστροφών σε βάρος δημόσιας περιουσίας, ακόμα όμως και σε βάρος πολιτών που απλά τυχαία βρέθηκαν στη δίνη αντιδραστικών συμπεριφορών. Η διαφορά μεταξύ των παραδοσιακών κακοποιών, που οι αντικοινωνικές πράξεις τους προσπορίζουν ίδιο όφελος σε αυτούς (κλοπές, ληστείες κλπ), οι πράξεις βανδαλισμού είναι ένδειξη θρασυδειλίας, και πολλές φορές άτομα που προβαίνουν σε αυτές, είναι άτομα που έχουν προσφέρει έλάχιστα στο κοινωνικό σύνολο αλλά και έχουν δυσανάλογα πολύ ωφεληθεί από αυτό, δεν έχουν λοιπόν το θάρρος επώνυμα να εκφράσουν έστω και βανδαλίζοντας την γνώμη τους, απλά γιατί θέλουν να εισπράττουν ότι τους προσφέρει η έστω στρεβλή κοινωνία μας. Δεν είναι με άλλα λόγια καν, μια πολιτική θέση για τα στραβά της κοινωνίας.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, σημαντικό ζητούμενο είναι, πως πρέπει να λειτουργήσει αμυνόμενη η ίδια η κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανά της απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη καταστροφική μανία των δραστών. Σίγουρα η κοινωνία έχει επιλέξει να φτιάξει κάποια πράγματα, πάρκα πλατείες σχολεία, εκκλησίες, δημοτικά καταστήματα κλπ, κατευθύνοντας την κοινωνική της συνεισφορά στις ανάλογες υποδομές, είτε αυτές είναι φορολογικές, είτε έσοδα δήμου είτε ερανικές εισπράξεις.

Εάν κάποιος θάθελε να προφυλάξει το σπίτι του από ένα αντίστοιχο κίνδυνο, όλοι με μια φωνή θα του έλεγαν: Βάλε ένα συναγερμό, βάλε μιά κάμερα να καταγράφει τον καθένα που παραβιάζει και καταστρέφει τον ιδιωτικό σου χώρο! Φυσικά, ουδείς θα έλεγε: Θα πάρω μερικούς φρουρούς-φύλακες, να φυλάνε εμένα και τα υπάρχοντά μου!

Στην παραπάνω θέση του πολίτη ουδείς νομίζω έχει το δικαίωμα να πει σε κάποιον να μην έχει μια κάμερα που να καταγράφει ποιός περνά από το δρόμο του, κάτω από το παράθυρο του και έξω από την πόρτα του. Ακόμα όμως και αν κάτι από αυτά είναι παράτυπο εαν χρησιμοποιηθεί πέραν της ασφάλειας του σπιτιού, δεν είναι εύκολο να απαγορευθεί. Στο κάτω-κάτω, αν είχε κάποιος τη δυνατότητα κα καταγράφει σε ένα χαρτί ποιός περνά έξω από την πόρτα του κάθε στιγμή, αυτό αποτελεί αδίκημα;

Ερχόμαστε τώρα στους Δημόσιους χώρους. Αν μπει μιά κάμερα σε κάθε θέση επιτήρησης των δημόσιων χώρων ενός Δήμου, ας πουμε τριάντα Σχολεία, Δημαρχεία, Νεκροταφεία, Γυμναστήρια κλπ, και εποπτεύονται μόνο από ΕΝΑ σε κάθε βάρδια εντεταλμένο Δημοτικό υπάλληλο, που θα κινητοποιεί αυτόματα και άμεσα το σύστημα δίωξης-προστασίας, αυτό κατά κάποιους αποτελεί ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ (!), και στέρηση των ατομικών ελευθεριών. Αν όμως βάλουμε τριάντα υπαλλήλους να παρακολουθούνε κατά τον ιδιο τρόπο για παράνομες πράξεις, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ! Αν το θεωρήσετε αυτό παζλ, μπορείτε να το τιτλοδοτήσετε: Βρέστε τον Κρετίνο!

Δεν γνωρίζω ποιος θεωρεί κρετίνο ποιόν, αλλά το «αίνιγμα» αναλαμβάνουν να λύσουν οι επιτήδειοι πολιτικάντηδες, ζητώντας (και κάπου-κάπου το καταφέρνουν) κονδύλια φυλάκων, μιας και έτσι μπορούν να ρουσφετολογήσουν διορίζοντας ημετέρους! Ξεχνά όμως το ευαίσθητο δημοκρατικό σύνολο-πόπολο, που αφελώς πέφτει σε τέτοια ψευτοδιλήμματα, πως τέτοιες ενέργειες επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερους φόρους, αντιπαραγωγικές θέσεις εργασίας και τελική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής; Φυσικά εδώ κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε υπάλληλους του τέως ανατολικού Μπλοκ, που ο ένας φύλαγε τον άλλο, έτσι για α κάνουμε όλοι κάτι… Στο τέλος ποιος θα παράγει;

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. […] ένα άρθρο μου σε αυτό το ιστολόγιο “ΦΥΛΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ” έλεγα την άποψή μου. Χρειάζεται περισσότερη […]

    Πίνγκμπακ από ΞΥΠΝΗΣΤΕ ! « ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ — 09/05/2008 @ 7:03 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: