ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

08/04/2008

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΟΠΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;

Φαίνεται τόχει η μοίρα των μεγάλων ιδεών, να γίνονται στην πορεία τους εργαλεία στα χέρια κάποιων επιτείδιων, ώστε να τις εκμεταλλεύονται, έστω για λίγο σε παγκόσμιο επίπεδο, προς ίδιον όφελος… Ήρθε ο χριστιανισμός επί γης, και πολλοί από τους φορείς του τον κατάντησαν οφθαλμοφανές εργαλείο εκμετάλλευσης, ώστε η κομμουνιστική άποψη, πως η θρησκεία είναι το όπιον του λαού, να πέσει σε αρκετά γόνιμο έδαφος και να βλαστήσει γιά αρκετό χρόνο.

Χωρίς αμφιβολία, και οι κομμουνιστές αντικαθιστώντας τη θρησκεία-όπιον με τον κομμουνισμό-όπιον δεν είχαν (σε βάθος χρόνου) καλύτερη μοίρα στη συνείδηση του λαού… Και ενώ ο κομμουνισμός εμπεριέχει στην ιδεολογία του προτάσεις-λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα, στη φάση της εφαρμογής των αριστερών ιδεών αυτές εφαρμόσθηκαν προς ίδιον όφελος… Πολύ περισσότερα θετικά θα μπορούσε να πει κανείς και για το χριστιανισμό, χωρίς όμως τα μεμπτά εκκλησιαστικά φτασιδώματά του.

Επειδή το ανθρωπομάνι του πλανήτη μας, παρουσιάζοντας έντονα προβατοειδή συμπεριφορά αλλά έξυπνων (!) προβάτων, (τουλάχιστον τα «πρόβατα» αυτή την αντίληψη έχουν για τον εαυτό τους), η ίδια πάντα κάστα εκμεταλλευτών όφειλε να βρει μια ιδέα που να μπορεί να συναγείρει τα πλήθη, (κάπως έτσι θα τόλεγαν οι γραμματιζούμενοι), που να μπορεί να ξανα-μαντρώσει αυτά τα έξυπνα πρόβατα. Αν μάλιστα αυτή η ιδέα ξεπερνούσε θρησκευτικούς και εθνικούς φραγμούς και σύνορα, ακόμα καλύτερα! Εδώ κάπου τους βγήκε πολύ βολική η Ολυμπιακή ιδέα, το αθλητικό ιδεώδες κλπ. Είναι πραγματικά μια ιδέα με βαθιές ρίζες, αρκετά σωστά δομημένη και καλλιεργημένη από τους Αρχαίους Έλληνες και με παγκόσμια αποδοχή. Άρχισαν λοιπόν σε παγκόσμιο επίπεδο, να δομούν τα διάφορα κράτη τα δικά τους σενάρια αθλητικής «ανάπτυξης». Μάλιστα, μιας και το μοντέλο βιομηχανικού τύπου ανάπτυξης είναι καθαρά δυτικό εφεύρημα, στηθήκανε, κυρίως στο Δυτικό κόσμο, μεγάλες «μηχανές» αθλητικής ανάπτυξης, που κάπου-κάπου γινόντουσαν και βιομηχανίες. Μάλιστα φαίνεται να «παράγουν» τόσο καλά αυτές οι βιομηχανίες, που πολλοί βιομήχανοι παραμελούν τις κλασικού τύπου βιομηχανίες, στρεφόμενοι προς την πλέον προσοδοφόρα βιομηχανία: αυτή του αθλητισμού

(Για ξανασκεφθείτε, γιατί μόνο μεγάλοι μπίζνεσμαν, παγκόσμια, αγοράζουν διάφορες ομάδες… Βέβαια, για να μην μπερδεύεστε, επικαιροποιήσετε το ερώτημα με το αυγό: Και αν δυσκολεύεστε να απαντήσετε στο: αν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό, ή όπερ ένα και το αυτό: ΑΝ, Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΔΙΔΕΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΌ ή Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ό κάθε αναγνώστης ας δόσει τη δική του απάντηση)

Αν λοιπόν το θέμα σταματούσε στο επίπεδο των «ιδεολογικών» διαπληκτισμών στους καφενέδες, θάτανε μικρό το κακό, όμως έχει μπει στα σχέδια και τους στόχους και της πολιτικής εξουσίας. Βλέπουμε λοιπόν τους πολιτικούς να τρέχουνε να εκμεταλλευτούν το «Αθλητικό ιδεώδες», ή να διαποτίζουν το πόπολο με τέτοια μανία, που να ψηφίζουν, για παράδειγμα, κάποιον για βουλευτή τους επειδή είχε σαν προσόν του να τουμπάει πολύ καλά την μπάλα ή και τους αντιπάλους του! Μας μένει να δούμε ν’ αρχίσει και η εκκλησιαστική εξουσία να εκμεταλλεύεται το ίδιο ιδεώδες! (Ας πούμε μια ομάδα του Βατικανού, εναντίον μιας ομάδας του Δαλάι Λάμα κλπ).

Προτάθηκε με αγωνία να στραφούν τα παιδιά στον αθλητισμό, μιας και η άλλη μεγάλη βιομηχανία που τα διεκδικεί με αξιώσεις, εκείνη των ναρκωτικών, όχι μόνο διεκδικούσε, αλλά και κατέχει μερίδιον της αγοράς. Και μιας και στον ελεύθερο ανταγωνισμό κάθε μορφής επιχείρηση που φέρει κέρδος σε κάποιους είναι ιερή, ακόμα και τότε που πουλά θάνατο, όφειλαν οι ανταγωνιστές να στήσουν μια άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση στις πλάτες των παιδιών μας. Στήθηκε λοιπόν η επιχείρηση «Αθλητικόν Ιδεώδες» και η περί αυτό βιομηχανία. Κάθε μορφής εξουσία προσπαθεί νάχει πελάτες από αυτή τη μεγάλη δεξαμενή. Φυσικό και επόμενο είναι λοιπόν, οι διάφορες φαρμακευτικές βιομηχανίες να προτείνουν λύσεις στην επιδιωκόμενη χειραγώγηση των αθλητών αρχικά, κατά τεκμήριο νέων, και κατ΄επέκταση των τζογαδόρων-πιστών. Έτσι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί και ο «εισαγωγέας συμπληρωμάτων διατροφής», ο «φαρμακοποιός», ο «προπονητής» κλπ, που θα υποκαταστήσει τον έμπορο ναρκωτικών. Άλλωστε, τα σκευάσματα του ενός ανταγωνιστή που βγάζει πρωταθλητές, οφείλουν να νικηθούν με άλλα σκευάσματα νεότερα, ισχυρότερα κλπ για ακόμα μεγαλύτερα ρεκόρ. Άλλωστε αυτό δεν επιτάσσει (κατά γράμμα) το …ολυμπιακό ιδεώδες;

Και μιας και σας μένουν κάποιες απορίες, πχ: γιατί δεν πιάνουν έστω τους κατασκευαστές απαγορευμένων ουσιών, ας σας θυμίσω την άποψη ενός παληού μου Καθηγητή Χημείας το Χημικό Τμήμα του Παν Αθηνών: «Η νοθεία στα τρόφιμα είναι μέρος του παιχνιδιού. Οι χημικοί της Βιομηχανίας ΠΡΩΤΟΙ (λόγω του κέρδους) συνθέτουν και χρησιμοποιούν ουσίες αλλά και τρόπους απόκρυψης για την εικονική βελτίωση των τροφίμων, μέχρι να τους ανακαλύψουν οι Χημικοί ελέγχου του Γενικού Χημείου του Κράτους και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, και τους τις απαγορεύσουν. Όμως αυτοί στη συνέχεια ανακαλύπτουν νέες ουσίες νοθείας, και ούτω καθ εξής».

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τις ουσίες ντοπαρίσματος των αθλητών. Η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις αθλητισμού δεν διαφέρουν από τις παντός είδους άλλες επιχειρήσεις, στο κέρδος και μόνον αποσκοπούν.

Που λοιπόν είναι το παράνομο; Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, το ανήθικο κομμάτι είναι στο ότι η κάθε πολιτική εξουσία, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, έθνικότητα, ευρισκόμενη ίσως και η ίδια παγιδευμένη σε ένα υπερεθνικό τραστ εκμετάλλευσης του αθλητισμού, τον προωθεί έκον-άκον, προσποριζόμενη και αυτή ίδιο όφελος. Άλλωστε, αν μετατρέψει κανείς τον αθλητισμό σε όπιον του λαού, πολύ εύκολα κάθε ντοπαρισμένος δίδει λίγα ευρώ στον τζόγο, στο γήπεδο κλπ, που για τους διαχειριστές του κάθε Κράτους αποτελούν ένα τυφλό μα λίαν υπολογίσιμο έσοδο. Πολλοί οι ντοπαρισμένοι λοιπόν, μέγα το κέρδος δια τους αρμέγοντες το «Αθλητικό Ιδεώδες» Είναι δε τόσο μεγαλύτερο το κέρδος, όσο είναι και το ιδεολογικό ντοπάρισμα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, να υποκύπτουμε ακόμα και στο πραγματικό ντοπάρισμα των παιδιών μας, με τη χρήση αναβολικών, παγκοσμίως, εν ονόματι του κέρδους.

Ερώτημα προς παιδάκια, μιράκια, νέους, αθλητές, προπονητές, μαμάδες, μπαμπάδες, ελεγκτές κλπ. ΕΙΔΑΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΕΞ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΝΩΣΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ; Η απάντηση είναι: όχι. Συνήθως τη «δουλειά» την αναλαμβάνουν «εταιρείες» επί τούτου φτιαγμένες… Είδατε επίσης μεγάλους Ελληνες εισαγωγείς-αντιπροσώπους να φέρνουν αυτά τα περίεργα σκευάσματα;  Είδες η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ;

Άλλη μιά ιδέα λοιπόν, το Ολυμπιακό ιδεώδες, κατάντησε όπιο του λαού, και όσο αντέξει. Το δυστύχημα είναι ότι πολλοί το επικαλούνται ή και συνηδειτά και έντιμα το χρησιμοποιούν, μόνο και μόνο για να γλυτώσουν τα παιδιά τους από το πραγματικό όπιο. Εδώ λοιπόν έρχονται οι επιτείδιοι και του το σερβίσρουν (το ιδεώδες ντέ !) με ντόπα ! Τραγέλαφος ! όπως θα αναφωνούσε και ο φίλος μου ο Θανάσης…

Ίσως φθάσαμε στην εποχή που η πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλει να βάλει ένα φύλο συκής. Δεν θα έλεγα πως έχει τη δύναμη να αναζητήσει ενα ελάχιστο περίβλημα ηθικής, άλλωστε η πολιτική μάλον τείνει να διαμορφώνει κανόνες ηθικής, παρά να συμορφώνεται με υπάρχοντες ηθικούς κανόνες.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: