ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

14/05/2008

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΕΣΤΕ: ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Έλαβα ένα e mail από τον κ. Κρασανάκη, με αντικείμενο τη Μάχη της Κρήτης, όπως το βλέπετε παρακάτω. Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν ακόμα ζωντανές μνήμες και ακόμα λιγότεροι ενεργό συμμετοχή στο παγκόσμια γνωστό εκείνο γεγονός. Όμως κάθε χρόνο προσπαθούν κάποιοι να μας θυμίζουν εκείνα τα γεγονότα. Γιατί; Μα γιατί, κατά την ταπεινή μου άποψη: ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΉ, οφείλει να έχει και να υπηρετεί Αρχές, Στόχους, Πιστεύω. Ίσως αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα της Μάχης της Κρήτης.

Ειδικά για τους Κρητικούς: είμαστε απόγονοι εκείνων που είχανε Αρχές, και Πιστεύω, ας προσπαθούμε λοιπόν καθημερινά όχι απλά να …γιορτάζομε τη Μάχη της Κρήτης, μα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, υπηρετώντας πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες, τοις των προγόνων ρήμασι πειθόμενοι… Τα έχει ανάγκη και η παγκόσμια κοινότητα, μα και εμείς…

Ας βάλω όμως μια ασήμαντη, Πετροκεφαλιανή, πινελιά στα γεγονότα εκείνης της εποχής, με το παρακάτω περιστατικό:

Περί το 2002, ο καλός φίλος και δάσκαλος του Πετροκεφαλιού Γιώργος Δαμιανάκης μου δάνεισε ένα παλαιό ξεχασμένο Μαθητολόγιο του Δημ Σχολείου Πετροκεφαλίου. Το εν λόγω μαθητολόγιο ξεκινούσε από το 1900 και συνέχισε καταχωρώντας μαθητές ίσως και μέχρι το 1950. Ανάμεσα στις σελίδες του Βρήκα ένα κομμάτι χαρτί τετραδίου με δυό αράδες γράμματα. Έλεγε λοιπόν το χαρτί «Εκ Λουτρακίου…, όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Έψαξα, ρώτησα και έμαθα. Θυμήθηκα επίσης πως ήταν οι επικοινωνίες και στα χρόνια του 1950 και προκατοχικά δεν θα μπορούσαν νάναι καλύτερα: Υπήρχε ένα τηλέφωνο σε κάθε χωργιό, και τα τηλεγραφήματα ήταν «τηλεφωνούμενα», με άλλα λόγια ο τηλεφωνητής (υπεύθυνος του μοναδικού τηλεφώνου καθε χωργιού) έγραφε καθ υπαγόρευση το τηλεγράφημα (που του διάβαζαν οι τηλεγραφητές του ΟΤΕ) και το έδιδε στον αποδέκτη. Αν μάλιστα ο αποδέκτης ήταν αγράμματος, απλά του διάβαζε το περιεχόμενο.

Ο Νικόλαος Κων Αλεξανδράκης (1910) γενηθηκε στο Λίσταρο κλπ. Τα υπόλοιπα της ιστορίας μου τα συμπλήρωσε η κόρη του Ειρήνη σε κάποια από τις συναντήσεις μας… Ο κυρ Νίκος (ο Τρικέφαλος για τους Πετροκεφαλιανούς) ζει, ζωντανή αναφορά στα γεγονότα της εποχής εκείνης. Έγραφα λοιπόν, το 2002:

«Λόγω ορφάνιας, βρέθηκε μικρός φαμέγιος στο Ηράκλειο και τη Νίβρυτο, επιστρέφοντας παλικάρι στο Πετροκεφάλι, όπου και παντρεύτηκε.
Κατά τις μάχες στο Αλβανικό μέτωπο, ο Τρικέφαλος είχε τραυματισθεί και έμεινε γιά περίθαλψη στο Λουτράκι. Από εκεί κατάφερε να στείλει ένα τηλεγράφημα που σώζεται σαν πρωτότυπο, στη σύζυγό του Ελένη, που προφανώς επί μήνες δεν είχε νέα του. Το τηλεγράφημα της εποχής εκείνης πιθανώς μεταδιδόταν τηλεφωνικά στον τοπικό ανταποκριτή, που έγραφε τα στοιχεία και το ανέφερε στον αναφερόμενο παραλήπτη. Το τηλεγράφημα: «Εκ Λουτρακίου Αρ. 1431, λέξεις 9, ημ 24 ώρ. 10 : Ελένη Νικολάου Αλεξανδράκη. Πετροκεφάλι Ενταύθα. Υγιαίνω μην ανυσηχείτε. Αλεξανδράκης». Εκείθεν ο Αλεξανδράκης μετέβη στο βορβαδιζόμενο Πειραιά και με δυσκολία έφυγε από το Κερατσίνι στο Χωριό. Μετά την ανάρρωση ξαναέφυγε προς το μέτωπο, πέφτοντας στο βορβαδισμό και τις μάχες του Ηρακλείου, όπου τραυματίστηκε εκ νέου, και με τη σφαίρα και πυρετό επέστρεψε 60 χιλιόμετρα ποδαρόδρομο στο Πετροκεφάλι, θεραπευόμενος από το γιατρό Μιχελινάκη Μιχαήλ. «

Ακολουθεί η αναφορά του κ Κρασανάκη. Αναφέρεται μεταξύ των άλλων σε μιά εξαιρετική παρουσίαση της Μάχης της Κρήτης το 2006, στην πλατεία Αγ Παρασκευής Αττικής, που έγινε από τον κ Κρασανάκη, αλλά με την αποφασιστική συμμετοχή και συμβολή του πρόωρα χαμένου φίλου Μιχάλη Κατσιρντάκη, Προέδρου του Συλλογου Κρητών Αγ Παρασκευής.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ

20 – 31 ΜΑΪΟΥ 1941

Πριν από 67 χρόνια σαν τούτες τις μέρες, Μάης του 1941, οι Έλληνες με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους στην Κρήτη προσθέτανε καινούργιες σελίδες δόξας στο βιβλίο της ιστορίας τους.

Σήμερα, 67 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, μετά τη μεγάλη αυτή μάχη για την Ελευθερία, υποκλινόμαστε στην ιερή μνήμη των νεκρών μας.

Τιμούμε τον αγώνα των πατέρων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την Εθνική Αντίσταση και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη προς όλους αυτούς που ένωσαν το αίμα τους με το δικό μας αίμα. Τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που πολέμησαν ηρωικά και πολλοί από αυτούς προσέφεραν τη νιότη τους για τη λευτεριά της Ελλάδας.

Η 20η Μαΐου δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα χρέους και περισυλλογής. Είναι ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και έντονου προβληματισμού.

Χρέους προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Περισυλλογής για τα διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε.

Μνήμης, για το τι σημαίνει πόλεμος και φασισμός.

Αλλά και έντονος προβληματισμός για τα σκληρά χρόνια διωγμών, εμφυλίων σπαραγμών, κοινωνικών αδικιών και περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, που ακολούθησαν.

Τιμούμε το έπος της Μάχης της Κρήτης την ώρα που οι άνεμοι του πολέμου δεν έχουν κοπάσει. Ζούμε σε μια εποχή «πλανηταρχών», ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, αδικιών και ιστορικών παραχαράξεων. Η εθνική ενότητα είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από οποιαδήποτε άλλη φορά. Ζούμε σε μια εποχή που «σύμμαχοι» δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις τους απέναντι στη χώρα μας, στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, και η Κύπρος, η αδελφή της Κρήτης, στενάζει ακόμα κάτω από τη μπότα στυγνού κατακτητή.

Και αναπόφευκτα προβληματιζόμαστε: Η θυσία των πατέρων μας, έπιασε τόπο ή πρέπει να αγωνισθούμε και πάλι σκληρά εναντίον μίας νέας μορφής φασισμού, για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης που δοκιμάζετε, για τη διεύρυνση και κατοχύρωση των δημοκρατικών μας ελευθεριών;

Α. Κρασανάκης

Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Υ.Γ.

1. ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΜΕ POWER POINT (αρχαίο .pps)

battle-of-crete

(Το αρχείο είναι αρκετά μεγάλο, 4,7 ΜΒ, το έχω μετατρέψει σε ppt, με μουσική Δερμιτζογιάννη. και πολύ καλά στημένο. Αξίζει να το δείτε !: Διπλό κλίκ στο buttle… παραπάνω, και ανοίγοντας το αρχείο πατήστε την παρουσίαση του power point για να ακούγεται και ο ήχος))

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: