ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

04/02/2009

ΞΩΠΑΤΕΡΑ μνημόσυνο

Filed under: Η ΟΠΤΙΚΗ ΜΟΥ — Λεοντάριον @ 8:18 μμ
Tags: , , ,

Σήμερα, 50 χρόνια μετά, αισθάνομαι δικαιωμένος. Γιατί; Μα γιατί πίστεψα σε ένα ήρωα που δεν τον ήξερα, δεν τον γνώρισα, παρά μόνο από τις πράξεις του, τον αγώνα και τη θυσία του, όπως τα διηγιόταν η μούσα της ιδιαίτερης πατρίδας μας. της Κρήτης. Πίστεψα λοιπόν και στήριξα την ιδέα του αγωνιστή,  του μαχητή, του καθοδηγητή των προγόνων μας. Βάφτισα το πνευματικό μου τέκνο, το Σύλλογο του χωργιού μου όταν τον δημιούργησα, με το όνομά του: ΞΩΠΑΤΕΡΑΣ.

Σήμερα, άξιοι συνεχιστές των Συλλογικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου Ξωπατέρας,  τιμούν τον ήρωα ΞΩΠΑΤΕΡΑ στην Αθήνα, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Αισθάνομαι να συμμετέχω σε αυτή την τελετή,  έστω και από μακρυά, και θάθελα να πω και γω δυό λόγια. Στο κάτω – κάτω, εγώ δεν τον ξέχασα εδώ και 50 χρόνια, και εύχομαι σ΄αυτούς που σήμερο υμνούν τις ηρωικές επιλογές του, να τις ενστερνιστούν και σαν τρόπο δράσης, τρόπο ζωής. Ας ανέβω λοιπόν στο βήμα μου, ας υμνήσω  και εγώ τον ήρωά μου:

Να γίνει οδηγός του Καζαντζάκη θέλησε, ξωμάχος, μαχητής κοσμοκαλόγερος

Να δείχνει δρόμους θέλησε στην εκκλησά, πούκρυβε το κεφάλι τση, για να το διατηρήσει

Ωκεανός σκλαβιάς η Ευρώπη, Ελλάδα, Κρήτη, κι ένας παππάς να κάθεται κόντρα, στον Ψηλορείτη,

Να προσμετρά το ράσο του, τα έχει ντου, τον τόπο ντου.

Να σκέφτεται το δίκιο, μα και τ΄ άδικο,  και κουζουλός να γίνεται, δροσά μη λογαργιάζει.

Μονάχα πως από παδέ λεύτερος, να λογιάζει τη σκλαβιά του τόπου ντου, και να μη βρίσκει ανάπαυση,  στην παραλλαγή του ρασοφόρου.

Έδειξε δρόμους τσ΄εκκλησάς, χωρίς να παζαρεύει να τονε κάμει άγιο.

Έδειξε δρόμους στσοι χωργιανούς του, χωρις να λογαριάζει πως θελα τονε πουνε ήρωα

Έδειξε πως είν’  οι αρχηγοί, χωρίς να ελπίζει στα  σειρήτια και τα τρομπόνια και παράσημα από τους τρανούς τσ΄εποχής του.

Είναι αλήθεια  πως στον τόπο του αυτός ο ασήμαντος παπάς:

-Επορπάθιε στον ίδιο δρόμο με τον παππού μου, τον παππού  του φίλου, του γείτονα…

-Απλοί ανθρώποι, ο καθημερινός κρητικός απούπενε:  όχι στη βία, την ανελευθερία τη δουλεία, τον ευτελισμό, την ίδια ώρα που η ελεύθερη Ευρώπη εμπορευόταν  στα σκλαβοπάζαρα τους προγόνους του Ομπάμα, του Μάρτιν Λούθερ Κίγκ,  κλπ.

-Απλοί ανθρώποι που γεννήσανε και διδάξανε τις ερχόμενες γενιές, που δεν περιμένουν παράσημα της πολιτείας , προτομές και αδριάντες, όταν αυθόρμητα αποφάσισαν να κρατήσουν τους βωμούς και τις εστίες τους ελεύθερες και από τους νεοβαρβάρους Κελτες το 1940.

Είμαστε λοιπόν απόγονοι αυτών των προγόνων. Και στεκόμαστε εδώ, μπροστά στους ανατολικούς, τους βόρειους, τους νότιους επιδρομείς. Αλήθεια, υπάρχουν ακόμα βάρβαροι για τον τόπο μας; Αλήθεια ποια είναι η σημερινή άμυνα, η σημερινή επίθεση, ποιο είναι το σημερινό σπαθί του ξωμάχου παπά που θάπρεπε να ζωστεί ο σύγχρονος Κρητικός, ο σύγχρονος χριστιανός, ο σύγχρονος άνθρωπος,  για να δώσει άλλη μια φορά άλλο ένα μήνυμα στον «Τούρκο»,   μα και σε όλο τον  κόσμο, που ενώ λέει πως το πήρε το μήνυμα του Ξωπατέρα, και επιστρέφει σαν φίλος, δεν έμαθε να σέβεται την ίδια την κοινωνία του μέσα στο Κράτος του, τον Πόντιο, τον Αρμένη, τον Κούρδο, τον Έλληνα,  που για χιλιάδες χρόνια  ήταν εκεί και μάλιστα πριν από τους Τούρκους.

Ποιο είναι το δρεπάνι που θα υψώσει ο σημερινός Κρητικός ενάντια στην, εντός εισαγωγικών, πρόοδο και ανάπτυξη του σημερινού κόσμου, που σε λίγο θα μα ς κάνει όλους αναστενάρηδες στον πλανήτη μας;

Τι θάλεγε αλήθεια ένας Ξωπατέρας βλέποντας το σημερινό κόσμο, όπως τον έχουμε διαγουμίσει τόσο εμείς, όσο και οι στα πέρατα  κάτοικοί του;

Κάπου, η Αγία  Γραφή προτρέπει τους πιστούς της «Ού προσκυνήσεις είδωλα ουδέ παντός ομοίωμα…» Μήπως έχουνε γίνει απλά ειδωλολάτρες,  καίγοντας λίβανον στους ήρωες, και τίποτε περισσότερο;

Είναι σίγουρο,  πως οι ήρωες μας στέκονται αγέρωχοι σαν τον Κολοκοτρώνη και μας δείχνουν μι κατεύθυνση… Ας ψάξουμε να τη βρούμε.  Κάποτε μας έδωσαν τα στοιχειώδη μα αναγκαία: την ύπαρξη, την ταυτότητα, την ελευθερία σκέψης… Σήμερα δεν θέλουν λίβανον και σμύρναν. Απλά μας δείχνουν το δρόμο της σύγχρονης αρετής. Αν πιστεύουμε πράγματι σε εκείνο που κάποτε έκαναν και γι αυτό τους τιμούμε, ας κοιτάξουμε προς τα πού μας δείχνουν. Αλλιώς τον ανακατακτηθούμε προσεχώς., από τα 100 εκατομμύρια των Τούρκων ή των Γερμανών  και μάλιστα καθυστερημένα λόγω των ηρωικών προγόνων μας, μοιάζει με παραλογισμό  η σημερινή τελετή, ή η τελετή της Μάχης της Κρήτης. Κάποτε δείξανε οι πρόγονοι μας τις αξίες της ελευθερίας του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δίκαια τους τιμούμε . Μάλιστα σε ένα μέτρο, αυτές οι αξίες τείνουν αργά να επικρατήσουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, και αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα των Κρητικών Ηρώων των Κρητικών αγώνων.

Είναι σήμερα επίκαιρη η ανάμνηση τους ή μήπως είναι ένας ρατσισμός και τίποτε περισσότερο; Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση. Στο πλαίσιο του διεθνισμού θάλεγε κανένας πως όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα στην ύπαρξη. Καλώς λοιπόν και αρνηθήκαμε τον κατακτητή τότε. Επειδή όμως η σύγχρονη μορφή κατάκτησης δεν φαίνεται να οδηγεί στη μόνιμη και σταθερή ευτυχία τον άνθρωπο, πρέπει να δούμε νέες μορφές αγώνων,  νέες μορφές άμυνας, νέες μορφές άμιλλας

Ο ακρότατος επί Ευρωπαϊκού εδάφους ήρωας μας, ο Ξωπατέρας,  στέκεται εκεί, εξακολουθώντας και σήμερα να αμύνεται στην υποδούλωση και του σημερινού ανθρώπου,  στην κατάκτησή του, στην εξαθλίωση του, στη ζωοποίηση του. Ας δούμε λοιπόν με το βλέμμα του Ξωπατέρα ποιες αξίες του σημερινού ανθρώπου κινδυνεύουν,  που θ άπρεπε να μας κάνουν συναγωνιστές και συμμάχους του, στην πορεία μας τον  21 αιώνα.

Κάθομαι στο γραφείο μου και γράφω τα παραπάνω… Αισθάνομαι σαν να κάνω ένα μνημόσυνο, σαν να ανάβω το καντηλάκι στη μνήμη του ήρωά μου, κατά πως κάνει η κυρά μου στα συναπαντήματα της μάνούλας της… Τι τις θέλω έγώ, μα και πιό πολύ ο ήρωάς μου,  τις παράτες…,  Οι ήρωές μας θέλουν περισσότερους ΜΙΜΗΤΕΣ και λιγότερους ΤΙΜΗΤΕΣ…

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. τιμη και δοξα στους ηρωες
    εδω ενα αρθρο για τον ξωπατερα
    http://ofi4nationalists.blogspot.com/2009/03/blog-post_05.html

    Σχόλιο από οφη — 06/03/2009 @ 11:01 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: