ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

11/05/2009

ΕΔΩ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Στη ζωη κάθε ανθρώπου υπάρχουν κάποιες χρονολογίες,  σημαντικές γι αυτόν,   (γέννηση βάφτιση, γάμος κλπ). Για κάθε τόπο συμβαίνει περίπου το ίδιο,  είναι εκείνο που χαρακτηρίζουμε σαν την «ιστορία» ενός τόπου.  Αν και πολλές φορές τα διάφορα γεγονότα  σε παραμέτρους ιστορίας δεν αποτελούνε πράγματι ιστορικούς σταθμούς ή δρόμους, που αλλάζουν την μορφή ενός τόπου ή την κατεύθυνση γεγονότων, εν τούτοις βλέποντας  κανείς στο μικρόκοσμο  ενός χωριού  κάποια πράγματα, αυτά μπορούν να  χαρακτηρίσουν έστω γιά κάποιες δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες την περιοχή (πχ τα Δερβενάκια, το Αρκάδι κλπ). Έτσι, το χωριό μας το Πετροκεφάλι, χωρίς να προβεί σε κάποια «ηρωική» πράξη, έγινε έστω για λίγο επίκεντρο του Ελληνορθόδοξου κόσμου, και μάλιστα σαν ευχάριστη νότα της Ορθόδοξης χριστιανοσύνης.  Σίγουρα βέβαια, κάποιες δομές και υποδομές του χωριού, προϊόν της θετικής αντίληψης των κατοίκων του, επέτρεψαν το παραπάνω γεγονός. Η κολύμπα του 1950 διατηρήθηκε σαν χώρος κοινής χρήσης, χώρος αναψυχής και καλαισθησίας, κάτι που δομήθηκε-διαμορφώθηκε  σε ανύποπτο χρόνο σε ένα καλαίσθητο πάρκο, και απέδωσε  σε ανύποπτο επίσης χρόνο, στην κοινωνική συμμετοχή του χωριού. Ας γίνουμε όμως πιό συγκεκριμένοι:

Αναφέρομαι στο γεγονός της άφιξης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το φθινόπωρο 2008 στην Κρήτη,  στην πορεία του στα αναφερόμενα ιστορικά -θρησκευτικά  μέρη όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος. Ένα μέρος, και δή το πρώτο επί Ευρωπαϊκού εδάφους, ήταν οι Καλοί Λιμένες .   Απότελέσανε λοιπόν οι Καλοί Λιμένες την Πύλη εισόδου του χριστιανισμού στην Ευρώπη.  Μετά την επίσκεψη  του Πατριάρχη και  της συνοδείας του στους Καλούς Λιμένες, οι πολυπληθείς συνοδοί, φιλοξενούντες και προσκεκλημένοι κάπου θάπρεπε να ξαποστάσουν και να γευματίσουν. Επιλέχθηκε το Πάρκο του Πετροκεφαλιού, δίπλα από τον φιλοξενούντα Δήμο Μοιρών, όπου Ανήκουν οι Καλοί Λιμένες.

Διαθέτοντας ένα αρκετά  «ζεστό» χώρο, παρά τα αρκετά καλαίσθητα Κέντρα διασκέδασης της περιοχής, στήθηκε το σκηνικό με τις απαραίτητες τέντες και το κέτεριγκ στο πάρκο του Πετροκεφαλιού.  Καθοριστική ήταν η συμβολή του οικοδεσπότη εν προκειμένω, που δεν ήταν άλλος από τη Νομάρχη Ηρακλείου τη Βαγγελιώ Ηλιάκη-Σχοιναράκη. Η Βαγγελιώ, γέννημα -θρέμμα του Πετροκεφαλιού, δεν παράλειψε,  χρόνια τώρα,  να ξεκλεβει λίγο χρόνο για μιά καλημέρα στο Πετροκεφάλι. Μία λοιπόν ακόμα καλή ευκαιρία, για μιά φιλόξενη στάση στο χωργιό της Βαγγελιώς, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Συνοδείας του

Εδώ λοιπόν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και τιμής ένεκεν και ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Ελλάδας  Ιερώνυμος. Φυσικά, σύσσωμη και η ιεργαρχία της Αυτοκέφαλης εκκλησίας της Κρήτης με πρωτο τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο, καθώς και τον τοπικό Μητροπολίτη Μακάριο, που ειρήσθω εν παρόδω, κατέχει την Πρώτη συσταθείσα Μητρόπολη Κρήτης Ελλάδας- Ευρώπης- Δυτικού κόσμου:  εκείνη του Αποστόλου Τϊτου,  πρώτου Επισκόπου Γόρτυνος.

Και από αυτή τη Θέση θάθελα να ευχαριστήσω τον Μπαμπιονιτάκη Νίκο, που μου απέστειλε τις φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε από το γεύμα στην διπλανή σελίδα «ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΝΕ», αποθανατίζοντας τα γεγονότα του γεύματος των Θρησκευτικών μα και πολιτικών αρχών της περιοχής στο Πετροκεφάλι. Ανάμεσα στους πολιτικούς μπορώ να διακρίνω του βουλευτές Λευτέρη Αυγενάκη και Κεγκέρογλου.

Ηχητικά μηνύματα δεν έχω από τις λοιπές κοσμικές και θρησκευτικές αρχές. Υπάρχει όμως βιντεοσκοπημένη η ομιλία της οικοδέσοινας- Νομάρχη, της Βαγγελιώς, που αξίζει να την ακούσετε. Το βίντεο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του μπλόγκ ηλιαχτίνα ΚΡΗΤΗ TV, από όπου το δανείστηκα.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: