ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

12/07/2009

ΤΟ ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ ΤΩΡΑ !

Μιά ευχάριστη και ενδιαφέρουσα έκπληξη-εξέλιξη πρόσφερε η σύγχρονη τεχνολογία στσοι Πετροκεφαλιανούς, και τσοι Κατωμεσαρίτες γενικότερα.  Ας το αναλύσουμε:  Τον Ιούνη 2009 το ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) εγκατέστησε (με την έγκριση-αρωγή του Δήμου Μοιρών) ένα σύγχρονο αυτόματο μετεωρολογικό κλωβό με μιά τηλεκάμερα,  στην πίσω πλευρά καινούγιου Δημοτικού Σχολείου του Πετροκεφαλιού, με θέα προς βορά. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται το πάρκο του Πετροκεφαλιού, όπως το παρατηρούμε από τη νότια πλευρά του και  βλέποντας προς βορρά,  ενώ στο βάθος απεικονίζεται η οροσειρά του Ψηλορείτη.

Ο σταθμός αυτός, σε συνεχή σύνδεση με το ΙΝΤΕΡΝΕΤ μας επιτρέπει να ΕΧΟΥΜΕ τα στοιχεία βροχής, ανέμου, θερμοκρασίας, υγρασίας ανά 10 λεπτο, αλλά και να ΒΛΕΠΟΥΜΕ  (με ανα 1 λεπτο ανανεούμενες εικόνες) την εικόνα του πάρκου του χωργιού από το σχολειό,  κοιττάζοντας προς βορρά, αλλά και τον Ψηλορείτη πανοραμικά. Πολλές φορές  η κάμερα συλλαμβάνει κάποιους στο πάρκο,  κάποια αυτοκίνητα από και προς τα Μάταλα, και τα ανέφαλα του Ψηλορείτη…. . Και όλα αυτά, απλά αν πατήσετε το blogroll (Σύνδεσμο): Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ !. Ο σύνδεσμος είναι στη δεξιά στήλη της σελίδας που βλέπετε, στο τέλος. Αφού τελειώσετε με τον καιρό,  πατήσετε (στην ίδια σελίδα,  του καιρού) την ΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, να δείτε κανα χωργιανό, τον Ψηλορείτη, ή το σπιτι του Κοκκινομάλη (Στυλιανός Γ. Μαρκάκης) , την αυλόπορτα του Δέντρη (Νικήτας Μαρκάκης) , το σπίτι του Σωτήρη (Χαριτάκη) κλπ. Βέβαια  στο δεξιό μέρος το καμπαναργιό και η στέγη τσ΄εκκλησάς μας (του αγίου Πινεμάτου), δεν χρειάζεται συστάσεις… Άμα βραδυάσει για τα καλά  στην αριστερή μπάντα στη  μέση τση φωτογραφίας  φαίνονται τα φώτα στο περίπτερο στη Φαιστό, 1,5 χιλιόμετρο πέρα από το χωριό.

Πάνε χρόνια πολλά,  απού εγροίκας στ΄αθρώπους:

– Άνοιξε μπρε Κατίνα το πανωπόρτι να δεις είντα κάνει ο καιρός…  Και η κερά απίτις ήκαμε τον έλεγχο: -Καημέχαρε Μανωλάκη, μα δε θωρώ να κατουμώνει ο καιρός, η μιά ομπριά κλουθά τσ΄αλλής, μονό άμα ποδιαφωτίσει να πάς άθο ντη Κουρνιανή να μαζώξεις καμπόσους θύμους να τσουδίζωμενε τσ΄όρνιθες και ν΄ανάβωμενε την παρασθιά.. Ταχυτέρου απου θα κατουμώσει ο καιρός θα παρεις το ζευγάρι να πας να ξετελέψεις…. Μουδέ μιά σποριά δεν είναι ακάμωτο, χαράς το πράμα… Κάτσε ορνικός σου, γιατί θα σε τινάξει πάλι,  άμα  γενείς ολόγρος… )

Και δα εφτάξαμενε να λέει το Μαντραχαλάκι το Μανωλιό από την Αμερική του γιου ντου,  του  Νικολιού (του γκονακιού τση Τζαμπράκαινας): – Πέψε μωρέ κειανα μέλι του ξαδέρφου σου στο χωργιό να ποτίσει τα λουλούδια στο μνήμα τση γιαγιάς σου, γιατί κατά που θωρώ στο ιντερνέτι,  δεν ήβρεξε κάθόλου το Μάη…. Και ο κουμπάρος μου ο Γιώργης τ΄Αραπόκωστα (Γεώργιος Κων. Σαββάκης 1947) παίρνει κάθε ντάι-ντάι τον κουμπάρο ντου στο χωργιό (από την Αθήνα),  να του ποτίσει τα μουρέλα, αφού στο Ιντερνέτι γράφει:  Στο Πετροκεφάλι βροχόπτωση τον τελευταίο μήνα:  =0 χιλιοστά….

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: