ΠΕΤΡΟΚΕΦΑΛΙ

01/05/2011

Ο ΑΡΑΠΑΛΕΞΗΣ

Ο Αλέξανδρος Εμμ. Σαββάκης (1893-1960) ήταν ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά του Αραπομανώλη. Έμενε με τη γυναίκα του την Αραπαλέξενα Ευαγγελία (1895-1965) πίσω από το ιερό της εκκλησίας του Αγ Πνεύματος στο Πετροκεφάλι, στο σημερινό κοινοτικό κατάστημα Πετροκεφαλίου.

Αλέξανδρος Εμμ Σαββάκης 1893-1960

Μούρχεται στη μνήμη πάντοτε λεβέντης και αξιοπρεπής, χωρίς να σκύψει στις, συμφορές ή «συμφορές» που του επεφύλαξε η ζωή. Τιμώντας τη μνήμη του, θάθελα, με την ευκαιρία της ανάρτησης αυτής της φωτο που ευγενικά μούστειλε ο ανηψιός του Ματθαίος Αντ Σαββάκης, να αναφερθώ σε δυό ή τρία περιστατικά που έχω στη μνήμη μου,  μα και, ας μου επιτραπεί,  να θυμίσω στους νεώτερους ναναι υποψιασμένοι για τα είδωλα που στήνονται πλέρια και αφειδώς μπροστά τους, για να τα προσκυνάνε, πως απλά μας κάνουν ειδωλολάτρες.  Η ιστορία του τόπου μας δεν είναι αναγκαστικά ότι μας σερβίρουν κάποιοι, προς δόξα της φάρας τους, αλλά και πολλά  άλλα που οι «γιαλαντζί ιστορικοί¨ θάθελαν αιδημόνως να ξεχνούν.

-Ο Αραπαλέξης είχε ένα μονάκριβο γιό,  το Νικολή, 21 χρόνων τη Γερμανική κατοχή. Συμμετείχε σε κάποια αντιστασιακή οργάνωση κατά των κατακτητών Γερμανών,  και κάποιοι δοσίλογοι τον πρόδωσαν στους Γερμανούς. Οδηγώντας τον  οι Γερμανοί να τους παραδώσει τα όπλα που είχε κρυμμένα στην οροφή της Αγίας Παρασκευής, τον εκτέλεσαν (1941) στο ρυγιάκι, όπου υπάρχει μιά μικρή προτομή με την αναφορά του γεγονότος… Εμφανέστερες θέσεις βλέπετε δεν έχει το Πετροκεφάλι… Ίσως θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας το γεγονός, μπροστά σε πιό ….πιασάρικα  είδωλα, που έχουν και διάφορο…  (Αλήθεια πόσοι νέοι Πετροκεφαλιανοί γνωρίζουν για τον Γιαννη Κανακαράκη που πέθανε στο Αουσβιτς  το 1941, γένημα -θρέμα και αυτός του Πετροκεφαλιού;) Σε μιά φωτο αναρτημένη σε αυτό το ιστολόγιο μπορείτε να δείτε επίσης τον Εμμανουήλ Αντ. Σαββακη, νεαρό τότε, μαζί το Μιχάλη του Γκιαούρη (Μιχαήλ Δαμιανάκη)  σε μιά αντιστασιακή ομάδα της κατοχής….

– Πέρασαν λίγα χρόνια και περί το 1946 ο Αραπαλέξης εκλέχθηκε κοινοτικός Σύμβουλος της πιθανώς πρώτης μετακατοχικής κοινοτικής διοίκησης του Πετροκεφαλιού. Δεν θυμάμαι πολλές λεπτομέρειες, μα το 1953 μιά ομάδα κατηγορουμένων ανάμεσά τους  ο Μπιτσακοδημήτρης (Αμερικάνος), ο κύρης μου (Μπαμπιονιτάκης Κωνσταντίνος) και ο Αραπαλέξης πήγαν κατηγορούμενοι στο Ηράκλειο, για ….ατασθαλίες στην πρώτη μετακατοχική κοινότητα του χωριού. Εϊναι απορίας άξιο τι ακριβώς διαχειρίσθηκε η μετακατοχική κοινότητα που θα μπορούσε να διασπαθιστεί ή να κακοδιαχειρισθεί. Από όλη αυτή την ιστορία, θυμάμαι ότι έγινε κατάσχεση του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου του Αραπαλέξη: του σπιτιού του ! Και μιάς και δεν μπορούσαν να τον πετάξουν στο δρόμο, μετά και το θάνατο και της συζύγου του, το σπίτι του περιήλθε στην Κοινότητα,  όπου και έγινε το σημερινό Κοινοτικό κατάστημα.

– Παρόλα αυτά, ο Αραπαλέξης ήταν όρθιος, σεβαστός στους πλείστους Πετροκεφαλιανούς, ευθυτενής και αγέρωχος, κάθε Κυριακή στο πρώτο στασίδι της βόρειας πλευράς της εκκλησίας του Αγ Πνεύματος… Ακόμη δε η περίεργη εκείνη «καταδίκη» του δεν του αποστέρησε κύρος ή πολιτικά δικαιώματα, χωρίς δε να επαίρεται για βασιλική ή δεξιά  προσήλωση (ιδεολογία που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα, αλλά όχι και στην Κρήτη) , ήταν μέλος των Ταγμάτων Εθνικής Ασφάλειας,  ΤΕΑ. Με αυτή του την ιδιότητα τον θυμάμαι να κρατά ένα ταχυβόλο και να φυλάσσει τον μόλις ανακαλυφθέντα αρχαιολογικό χώρο στην νοτιοανατολική γωνία του «Μοναστηρικού», του γνωστού μεγάλου κοινοτικού χώρου  στο πλακάκι όπου σχεδιάζεται ένας αθλητικός πολυχώρος. Όταν άρχισε να λιγοστεύει το νερό της γριάς αμάτας, νερό που ερχόταν απ΄την Γριά αμάτα και περνώντας από τη Γυροποταμιά, δούλευε το Σπυριδιανό Νερόμυλο, ενώ πότιζε όλα τα νότια-παράπλευρα περιβόλια, με τελευταίο στη σειρά το «μοναστηρικό» με μια μεγάλη είσοδο νερού στο κέντρο της νότιας πλευράς του. Τελειώνοντας όμως το νερό αυτό ανοιξαν ένα πηγάδι στην νοτιοανατολική γωνία περί το 1955, όπου και ευρέθηκαν διάφορα αρχαία και κρίθηκε σκόπιμο (για φόβους αρχαιοκαπηλίας) να αναλάβει το ΤΕΑ, τη φύλαξη του χώρου μέχρι την έλευση των αρχαιολόγων…

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: